Την έκανε την πρώτη ήττα ο Ολυμπιακός στο Top16 και την… κατάλαβε. Από τις χειρότερες “στραβές” που θα μπορούσαν να του τύχουν ήταν αυτή, εντός έδρας και από μία από τις ομάδες που θεωρούνται ούτε καν στις πέντε πανίσχυρες αυτού του γκρουπ. Δεν θεωρούνταν για να το πούμε πιο σωστά, γιατί μετά το… παρα λίγο στη Μαδρίτη και τον θρίαμβο στο ΣΕΦ πολλοί πρέπει να έχουν αναθεωρήσει.

Επί της ουσίας και για να μην… ξεπετάξουμε τόσο γρήγορα την Μπάμπεργκ, περισσότερο η “φανέλα” της την είχε κατατάξει στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας του ομίλου παρά οι εμφανίσεις της. Σε διάρκεια οι Γερμανοί είχαν πείσει μέχρι τώρα στην Ευρωλίγκα, είχαν αποδείξει ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο και συνεχίζουν να το αποδεικνύουν, βάζοντας έναν επιπλέον καθοριστικό παράγοντα σε αυτόν τον όμιλο.

Πάμε στον Ολυμπιακό τώρα. Η οφθαλμοφανής ζημιά που έγινε είναι μια εντός έδρας ήττα. Κοιτάζοντάς το… μπακαλίστικα, μπορεί κάποιος να πει ότι “έσβησε” το διπλό στη Βιτόρια. Αν και σε έναν τόσο περίπλοκο όμιλο, μόνο… μπακαλίστικα το λες αυτό. Διότι είναι το πολύ πιθανότερο ότι για να περάσεις, πόσω μάλλον για να πάρεις μια από τις δύο πρώτες θέσεις απαιτείται το αήττητο εντός και σίγουρα πάνω από μία εκτός έδρας νίκες. Και ο Ολυμπιακός ήδη μετράει μια απώλεια εντός.

Το ρεπορτάζ, ασφαλέστατο πιστέψτε και όχι “καφενείου”, έλεγε ότι το τεχνικό επιτελείο του Ολυμπιακού είχε χτυπήσει καμπάνες στους παίκτες. Είχε χαρακτηρίσει χωρίς περιστροφές την Μπάμπεργκ ως άκρως επικίνδυνη, ποιοτική και μυαλωμένη ομάδα. Το αν το πλάνο δεν ήταν το ορθό ή αν οι παίκτες δεν… ψήθηκαν και τόσο και βρέθηκαν αιφινιδασμένοι, θα μείνει αναπάντητο.

Η Μπάμπεργκ, όμως, έκανε άλλη μια σημαντική στον Ολυμπιακό. Τον… αποχαρακτήρισε από “άτρωτο” και “ακατάβλητο” που φίλοι και εχθροί είχαν αρχίσει να τον χαρακτηρίζουν λόγω των έργων του από το ξεκίνημα της φάσης. Εδειξε ότι υπάρχει τρόπος να τον βγάλεις έξω από τα νερά του, να αντέξεις και στην αντεπίθεσή του και εν τέλει να τον νικήσεις. Φυσικά και αυτό δε σημαίνει ότι είναι κάτι… τόσο απλό που θα το κάνουν όλοι, ούτε ότι ο Ολυμπιακός θα ξανακάνει τόσο μεγάλο κακό χρονικό διάστημα. Οσο να ‘ναι όμως, αφαίρεσε λίγο από το δέος που έπιανε τους αντιπάλους πριν μπουν στο γήπεδο σε ματς με τον Ολυμπιακό.

Στο χέρι του Σφαιρόπουλου και των παικτών βέβαια είναι να το επαναφέρουν. Με δύο εκτός έδρας ματς να ακολουθούν και ειδικά το πρώτο, στο Κάουνας να γίνεται πλέον… δύο φορές “πρέπει”. Διότι αν η Μπάμπεργκ λογίζεται στις ικανές για “ζημιές” ομάδες, η Ζαλγκίρις είναι αυτή που όποιον ρίξει στο καναβάτσο, λογικά τον βγάζει τελείως εκτός τροχιάς.