Ο Παναθηναϊκός πήγε στο Ζάγκρεμπ για μια μάχη επιβίωσης και επιβεβαίωσης. Τα κατάφερε αμφότερα με εμφατικό τρόπο επιδεικνύοντας αξιοζήλευτο “κυνισμό” στο παιχνίδι του και με αξιοσημείωτη διάρκεια.

Το πλάνο έγινε σαφές από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Πίεση μέχρις… εξαντλήσεως του αντιπάλου για να φανεί και στην πράξη η θεωρητικά δεδομένη υπεροχή ποιότητας των παικτών του Τζόρτζεβιτς έναντι των αντιπάλων τους. Και φάνηκε.

Ο Παναθηναϊκός δεν άφησε την Τσεντεβίτα να πάρει ανάσα, την εκνεύρισε σταδιακά οδηγώντας την σε “σκοτωμένες” επιθέσεις, την τιμώρησε παραδειγματικά στις δικές της απόπειρες να παίξει ζώνη, με τα πλέον μυαλωμένα και “ψαγμένα” σουτ που ήταν εύστοχα.

Από την ώρα που οι Κροάτες δεν μπορούσαν ούτε να πλησιάσουν κοντά στο καλάθι του Παναθηναϊκού και να επιχειρήσουν να “χτυπήσουν” εκεί όπως έχουν κάνει πολλοί μέχρι σήμερα, ο Παναθηναϊκός το… αντέστρεψε. Εχοντας κρατήσει τις απειλές μακριά από τον Ραντούλιτσα, “όπλισε” σταδιακά τον επιθετικά χαρισματικό Σέρβο και πλέον οι Κροάτες δεν ήξεραν από πού να… φυλαχτούν.

Ο Παναθηναϊκός κάνοντας βίωμά του την ρήση περί της άμυνας που είναι λεφτά στην τράπεζα, έφτασε στην πιο “θορυβώδη” από τις λίγες φετινές εκτός έδρας νίκες του και λογικά… ξεπάστρεψε οριστικά και από νωρίς έναν από τους αντιπάλους του στον όμιλο. Την εκτός έδρας νίκη ήταν δεδομένο ότι τη χρειαζόταν για βαθμολογικούς λόγους. Την εντυπωσιακή εμφάνιση όμως, επίσης τη χρειαζόταν για να βγάλει πολλά από τα ερωτηματικά που τον ακολουθούν φέτος και που εμφανώς είχαν “φωλιάσει” και μέσα στην ομάδα.

Η βραδιά εξελίχθηκε ιδανικά για τον Παναθηναϊκό και με τα μαντάτα που έφτασαν λίγη ώρα αργότερα από την Τουρκία. Η Νταρουσάφακα των “μηδέν” νικών στα πέντα πρώτα ματς, όποιον… κατάφερνε θα του προκαλούσε μεγάλη ζημιά. Και ο πρώτος που την έπαθε, ήταν ένας αντίπαλος που είχε μια νίκη παραπάνω από τον Παναθηναϊκό και τον είχε νικήσει και μέσα στο ΟΑΚΑ. Κακά τα ψέμματα, οι Τούρκοι δύσκολα θα προλάβουν να εγείρουν αξιώσεις πρόκρισης. Ο Αστέρας αντίθετα, είναι ένας άμεσος αντίπαλος του Παναθηναϊκού και κάθε του απώλεια βοηθάει.

Ο Παναθηναϊκός απόψε δεν έκανε κάποια υπέρβαση και φυσικά δεν εξασφάλισε το παραμικρό. Συνεχίζει όμως επί ίσοις όροις τη μάχη της πρόκρισης και ψάχνει μια “δυνατή” νίκη για να αρχίσει να μπαίνει στα συν. Η εντός έδρας αναμέτρηση της επόμενης εβδομάδας με την Εφές, φαντάζει σαν μια τεράστια πρόκληση. Κι αν φέρει τον Παναθηναϊκό στο φινάλε του πρώτου γύρου στο 4-3, τότε οι συνθήκες θα μπορούν να χαρακτηριστούν ευνοϊκές.