Λαμποράλ Κούτσα, λοιπόν και μειονέκτημα έδρας. Αυτή ήταν η αγωνιστική “ετυμηγορία” για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος ετοιμάζει σιγά – σιγά βαλίτσες για το ταξίδι στην Βιτόρια, προσδοκώντας σε πρώτη φάση να επιστρέψει από εκεί έχοντας “σπάσει” την έδρα. Σε δεύτερη, να ξαναετοιμάσει βαλίτσες για το Βερολίνο, αλλά ας κοιτάξουμε το σήμερα.

Το φινάλε δεν ήταν ακριβώς αυτό που προσδοκούσαν ο Τζόρτζεβιτς και οι παίκτες του, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν ήταν μόνο στα δικά τους χέρια η τύχη τους. Στην… ευθύνη πάντως που τους αναλογούσε, δεν ανταποκρίθηκαν. Μήπως όμως, το φινάλε ήταν τελικά… αυτό που προσδοκούσαν; Σε ένα κομμάτι, σίγουρα ήταν και δεν χωρέι αμφιβολία. Στο ότι είναι παρόντες στα πλέι οφ και θα διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στο φάιναλ φορ. Μοιάζουν πολύ μακρινά, αλλά δεν είναι, τα… μπερδέματα που είχε ο Παναθηναϊκός στη φετινή Ευρωλίγκα. Ακόμα και στην πρώτη φάση που δεν ήταν ακριβώς… άνετος, όσο και στην έναρξη του Top16 που ήταν απογοητευτικός. Η συνέχεια ήταν αντιστρόφως ανάλογη. Πετυχημένη κοιτώντας την… μόνη της, εντυπωσιακή βάζοντας στο “κάδρο” και όσα είχαν προηγηθεί.

Στο άλλο κομμάτι, σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Σε αυτό του αντιπάλου που του προέκυψε. Οταν στο απέναντι ταμπλό υπήρχαν ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Λαμποράλ, για να πιάσουμε τελικά αυτούς που πέρασαν από τον όμιλο του… θανάτου και το “σταύρωμά” σου είναι η Λαμποράλ, από πλευράς “ειδικού βάρους”, λες και ότι καλόπεσες. Μετράνε οι φανέλες στα νοκ άουτ πιο πολύ από οπουδήποτε αλλού και οι άλλες τρεις ομάδες σίγουρα έχουν άλλα γαλόνια.

Αγωνιστικά, προφανώς και δεν είναι να ενθουσιάζεσαι. Η Λαμποράλ είναι σε διάρκεια φέτος μια από τις πλέον σταθερές και ουσιαστικές ομάδες. “Γαλουχήθηκε” μέσα από μεγάλες νίκες, τις πήρε εντός αλλά και εκτός έδρας πείθοντας εαυτούς και αντιπάλους ότι το μπορεί, προέρχεται και από έναν πολύ δύσκολο όμιλο που την έχει συνέχεια στην “πρίζα”. Η σημαντική διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομίλων είναι ένα θέμα που πρέπει να μείνει στα… ζητούμενα και να δούμε από την ερχόμενη Τρίτη πώς θα “βγει” στις ομάδες από ‘δω και από ‘κει.

Το ερωτηματικό που ακούει στο όνομα Κοζέρ είναι πολύ σημαντικό. Πρόκειται για πολύ ουσιαστικό παίκτη στο μοντέλο της Λαμποράλ και αν παραμείνει εκτός, είναι μεγάλη απώλεια. Φάνηκε και στον αγώνα με τη Μπάμπεργκ, όπου γενικά η Λαμποράλ έδειξε “άδεια” και μακριά από τον καλό της εαυτό, αλλά ειδικά στο ξεκίνημα που την πήρε παραμάζωμα η Μπάμπεργκ, ο Γάλλος έλειπε εμφανώς.

Ο Παναθηναϊκός με την δεδομένα καλή ψυχολογία, επίσης έχει τα ζητήματά του. Εσχάτως στην Ευρωλίγκα χάνει εύκολα υπέρ του διαφορές και καταστάσεις. Το έπαθε στην Πόλη στο φινάλε, το είχε ξαναπάθει στην Πόλη με τη Νταρουσάφακα, το είχε πάθει στο Βελιγράδι, ακόμα και στο διαδικαστικό παιχνίδι με την Τσεντεβίτα ο διαφαινόμενο θρίαμβος της αρχής, περιορίστηκε σε μια άνετη νίκη.

Στα πλέι οφ φυσικά στιγμές… αφαίρεσης δεν επιτρέπονται. Εχει βέβαια μονάδες, πολλές και σημαντικές, που ξέρουν τα κατατόπια και μπορούν να “τραβήξουν” και τους υπόλοιπους. Εχει όμως και μονάδες που θα ζήσουν πρωτόγνωρες στιγμές, ακόμα και η εντυπωσιακή σταθερά που απέκτησε στο σκοράρισμα, ο εξαιρετικός Ουίλιαμς ο οποίος θα βιώσει συνθήκες πίεσης που δεν τις ξέρει.

Ο Παναθηναϊκός δεν έπεσε σε… βουνό, όμως δεν θα πάει και βόλτα στην πεδιάδα, κάθε άλλο μάλιστα. Είναι μείον το μειονέκτημα της έδρας, αν και τόσο λόγω αυτού όσο και λόγω των απαιτήσεων που έχουν δημιουργηθεί στη διάρκεια τη χρονιάς το “πρέπει” θα βαραίνει περισσότερο τις πλάτες των Βάσκων. Τρίτη… κοντή γιορτή όμως και θα τα δούμε όλα στην πράξη.