Από την θεωρία κιόλας, η συγκυρία ήταν ευνοϊκή για τον Βασίλη Σπανούλη πηγαίνοντας στο ΟΑΚΑ για ένα ματς με τον Παναθηναϊκό ελλείψει Γκιστ, του ανθρώπου που οι προπονητές χρησιμοποιούν για να του περιορίζει το πεδίο. Αν και ο Σπανούλης για να λέμε τη αλήθεια, το έχει μετατρέψει γενικά σε ευνοϊκή συγκυρία το να πηγαίνει στο ΟΑΚΑ τις τελευταίες φορές που το πρόγραμμα έστελνε εκεί τον Ολυμπιακό.

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού δημιούργησε τις προϋποθέσεις και έβαλε και την… υπογραφή σε μια νίκη που δίκαια πήρε ο Ολυμπιακός έτσι όπως εξελίχτηκε το ματς. Ηταν η καλύτερη ομάδα στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και δεν άφησε την ευκαιρία να πάρει το ματς από τον ελλιπή Παναθηναϊκό, ο οποίος έστω κι έτσι μέσα στο γήπεδό του δεν θα χάσει από πολλούς.

Ο Ολυμπιακός είχε.. περίσσευμα λύσεων απόψε. Από τον Μπιρτς της εκκίνησης, εμφανώς κατόπιν σχεδίου και απόλυτης αξιοποίησής του από τον Σπανούλη, τον Πρίντεζη σε μια ακόμα παράσταση υψηλότατων απαιτήσεων, τον Χάκετ ίσως στο καλύτερο φετινό του παιχνίδι, τους δύο “Παπ” και… πάει λέγοντας, αλλά ο Σπανούλης ήταν και πάλι η σταθερά – εγγύηση της νίκης.

Μεγάλη σταθερά για τον Ολυμπιακό στον τρόπο αντιμετώπισης του Παναθηναϊκού συνολικά, αλλά ειδικότερα μέσα στο ΟΑΚΑ, αποτελεί και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Πέρα από τα τεχνικά θέματα, τα συστήματα, τις αντιδράσες, είναι φανερό ότι ο κόουτς έχει μεταδώσει ηρεμία και εμπιστοσύνη στην ομάδα του γι’ αυτά τα ματς. Είναι μεγάλη δουλειά η ψυχολογία σε τέτοια παιχνίδια, κάνει πιο εύκολη την υλοποίηση του αγωνιστικού σχεδιασμού.

Ο Σφαιρόπουλος ο οποίος απόψε πήρε την “τζογαδόρικη” απόφαση να στείλει στις βολές τον Καλάθη, τον είδε να χάνει τη μία και να τον δικαιώνει σ’ αυτό που είπε προς τον πάγκο του, το “δεν βάζει βολές ο Καλάθης”, όμως κι αλλιώς να είχαν έρθει τα πράγματα, σίγουρα δεν θα άλλαζε το γεγονός ότι πάνω στην κόψη του ξυραφιού το μυαλό δούλεψε με χίλιες στροφές και πήρε μια απόφαση που έτσι κι αλλιώς θα ήταν καθοριστική στην εξέλιξη του αγώνα.

Η ηρεμία που έχει εμφυσήσει στην ομάδα του γι’ αυτά τα ματς φάνηκε και στην αντίδρασή της στο 76-72 του αντιπάλου. Με ηρεμία και καθαρό μυαλό ο Ολυμπιακός ανέκτησε μέχρι το προβάδισμα που του έδωσε μια νίκη που δικαιούταν, αλλά και που ρίσκαρε να τη χάσει μέσα από τα χέρια του από τον Παναθηναϊκό των οκτώ παικτών.

Εννοείται ότι κανείς στον Παναθηναϊκό δεν θα… εκστομίσει το παραμικρό για “καλή προσπάθεια”, μετά από μια εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το ότι ήταν μια… καλή προσπάθεια. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται δύο παίκτες πλέον κι αν δεχτούμε ότι ο Τζέιμς θα καλύψει το περιφερειακό κενό, παρότι χάθηκε χρόνος και ματς περιμένοντάς τον, στους ψηλούς με δεδομένη την μακρά απουσία του Γκιστ η ανάγκη κρίνεται επείγουσα.