Ο Πρίντεζης τον κράτησε στα δύσκολα. Ο Παπαπέτρου κοίταξε με θράσσος τον Κιριλένκο στα μάτια και αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή. Ο Σλούκας έβαλε τις βολές. Ο Μάντζαρης ήταν ο ενορχηστρωτής της καταπληκτικής ομαδικής άμυνας που έπιαξε και απόψε ο Ολυμπιακός.

Ο Πέτγουεϊ και ο Λαφαγιέτ έβαλαν τρίποντα την ώρα που η μπάλα έδειχνε να μη θέλει να μπει. Ο Ντάνστον και ο Χάντερ και ο ατρόμητος Αγραβάνης έδωσαν μάχες σε… ναρκοπέδιο όπως τους το έκαναν σαφές από νωρίς. Ο Σφαιρόπουλος για άλλη μια φορά εμφάνισε μια άριστα διβασμένη ομάδα και κυρίως, μετέδωσε την ηρεμία του στην ομάδα, τόσο στο πρώτο ημίχρονο που δεν την άφησε να ασχοληθεί με τις βολές, όσο και στο -9 του 37′.

Ο ένας έκανε αυτό, ο άλλος έκανε το άλλο, αλλά αυτά που έκανε και απόψε ο Βασίλης Σπανούλης ξεπερνάνε κάθε φαντασία. Οσο κι αν αυτός ο τεράστιος παίκτης έχει κάνει τη φαντασία όλων να οργιάζει κάθε φορά που εμφανίζεται στα παρκέ, πάλι κάτι βρίσκει για να αποδεικνύει ότι δεν τον “χωράει” καμία φαντασία.

Οταν ο Ολυμπιακός πήρε τον Σπανούλη στην ομάδα του το έκανε για να αλλάξει την ιστορία. Οταν ο Σπανούλης πήγε στον Ολυμπιακό, το έκανε για να αλλάξει την ιστορία. Το μόνο στο οποίο έπεσαν έξω και οι δύο ήταν ότι ο Σπανούλης άλλαξε πολλές ιστορίες. Αλλαξε την ιστορία του μπασκετικού Ολυμπιακού αναγάγοντάς τον επί των ημερών του στην κορυφαία ομάδα της Ευρώπης, άλλαξε την ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ που “υποδέχτηκε” μια σταθερή και με διάρκεια υπερδύναμη, άλλαξε την ιστορία μεγάλων αγώνων για να τα καταφέρει όλα αυτά.

Για τον Σπανούλη σήμερα ήταν άλλη μια μέρα στη δουλειά. Αλλη μια μέρα που στα δύσκολα ήταν εκεί, που “έσβησε” όσα προηγήθηκαν για 37 λεπτά και έδειχναν ότι δεν ήταν η μέρα του, που πήρε τη μπάλα με το μοναδικό του αγωνιστικό “θράσος” και είπε σε όλους “κάντε στην άκρη”. Μπορεί και να μην τα έβαζε, αν και έδειχνε βέβαιος ότι θα τα βάλει. Οπως στον τελικό του Λονδίνου στις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου, όπως αμέτρητες φορές στην καριέρα του. Ενα ήταν το σίγουρο. Οτι η δική του ομάδα, θα ζούσε ή θα πέθαινε με δική του απόφαση. Και συνήθως όταν αυτός αποφασίζει, οι ομάδες του ζουν και βασιλεύουν.