Πολλά και… τίποτα μπορεί να θεωρηθεί μια πρεμιέρα σε όμιλο 14 αγώνων. Οταν έχεις άλλες 13 ευκαιρίες μπροστά σου, λες ότι διορθώνεται και μια “στραβή”. Επειδή όμως όσοι βαθμοί συγκεντρωθούν μετάνε το… ίδιο, μπορεί η κάθε πρεμιέρα να αποδειχθεί μια γερή παρακταθήκη για την επίτευξη του στόχου που έχεις βάλει.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μπαίνουν από τελείως διαφορετική αφετηρία στην κούρσα. Οχι μόνο επειδή ο ένας παίζει στην έδρα του και ο άλλος εκτός, αλλά και μια σειρά άλλων λόγων. Η δομή του ομίλου του Ολυμπιακού καθιστά καθοριστική, αναγκαία και ικανή συνθήκη την απόλυτη προστασία της έδρας. Δεν τίθεται θέμα… διαπραγμάτευσης για το ότι ο Ολυμπιακός αρχίζει με ένα μεγάλο “πρέπει” την πορεία του, υποδεχόμενος τη Μπαρτσελόνα.

Σε όμιλο που προμηνύεται μεγάλη μάχη για την πρόκριση, με πιθανότατο αποκλεισμό κάποιου ισχυρού ονόματος, πόσω μάλλον για την κατάκτηση της μίας από τις δύο πρώτες θέσεις που, λογικά πάντα, μπορεί να αποδειχθούν… εισιτήρια για το φάιναλ φορ, όποιος την… πατήσει στο σπίτι του αποκτά μειονέκτημα. Εξυπακούεται ότι όλα τα “βαριά χαρτιά” αυτού του ομίλου μπορούν να νικήσουν οπουδήποτε εκτός. Είναι πολύ διαφορετικό όμως, να αναζητάς το διπλό για να αποκτήσεις προβάδισμα από το να το κυνηγάς για να ρεφάρεις κάποιο άτυχο αποτέλεσμα.

Για τον Ολυμπιακό είναι μειονέκτημα ότι έπαιξε για τελευταία φορά την περασμένη Πέμπτη. Οσο κι αν τουλάχιστον έδωσε ένα από τα ελάχιστα δυνατά παιχνίδια που μπορεί να “βρει” στο ελληνικό πρωτάθλημα, όντας σε διαδικασία επανένταξης παικτών μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης του Σπανούλης, μέσω αγώνων θα βρει ρυθμό.

Υπάρχει βέβαια και μια υποσημείωση σε αυτό. Ο Ολυμπιακός έδειχνε να αγκομαχάει τις τελευταίες εβδομάδες. Εδειχνε να χρειάζεται ανάσες και ίσως αυτό το πενθήμερο, που φυσικά δεν είχε… καθισιό αλλά σκληρή δουλειά στις προπονήσεις να βοήθησε. Θα δείξει…

Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι  θα υποδεχτεί μια ομάδα που μόλις 48 ώρες πριν το τζάμπολ στο ΣΕΦ είχε “εμπλακεί” στο μεγαλύτερο ντέρμπι που δίνει κάθε χρόνο, αυτό με τη Ρεάλ. Και όχι μόνο το έδωσε, αλλά θριάμβευσε κιόλας παίρνοντας… τόνους αυτοπεποίθησης. Δεν θα προλάβει καν να… κρυώσει με ματς, ταξίδι, προπόνηση και ξανά ματς η Μπαρτσελόνα κι αυτό συνήθως είναι καλό για ομάδες τέτοιου επιπέδου και με τέτοια πληρότητα.

Για τον Παναθηναϊκό τα πράγματα είναι κάπως πιο… στρωτά, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται να χαρακτηρίζεται έτσι ένα ματς στην έδρα της Φενερμπαχτσέ. Μια πρεμιέρα όμως, στην έδρα ενός εκ των φαβορί ακόμα και για την πρωτιά του ομίλου σου, είναι ιδανική για…προσαρμογή και ένταξη.

Ο Παναθηναϊκός δεν θα βγει στο ελάχιστο από την πορεία του αν δεν τα καταφέρει απέναντι στην ομάδα του Ομπράντοβιτς. Και γι’ αυτόν παραμένει βασικό ζητούμενο να “προστατέψει” το ΟΑΚΑ κι από ‘κει και πέρα, στο δικό του γκρουπ υπάρχουν ομάδες για να κάνει και εκτός έδρας νίκες, σίγουρα πιο προσιτές από την Φενέρ.

Αν φυσικά καταφέρει να κάνει αυτό το διπλό θα δικαιούται να ομιλεί από νωρίς για τις πρώτες δύο θέσεις του ομίλου του. Θα είναι σημαντικό το ότι θα επιχειρήσει το “μεγάλο κόλπο” χωρίς το παραμικρό άγχος, υπό την έννοια του “πρέπει”. Το… “καλά θα είναι” ισχύει, αλλά αυτό δεν βάζει πίεση, απλά αυξάνει το κίνητρο.

Ο ημιτελικός κυπέλλου με τον Αρη ήταν πολύπλευρο όφελος για τον Τζόρτζεβιτς και τους παίκτες του. Οχι μόνο έδωσαν έναν δυνατό αγώνα, με ισχυρό αντίπαλο που τους κράτησε σε διαρκης εγρήγορση, αλλά βρήκαν μέσα από αυτόν και παρότι διακυβευόταν… μισός τίτλος,την ευκαιρία να φτάσουν στο πικ της απόδοσής τους και να βγουν από το γήπεδο νιώθοντας πανίσχυροι.

Συνολικά ο Παναθηναϊκός πάει στην Πόλη με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Και γνωρίζοντας ότι το «πρέπει» το έχει ο αντίπαλος, θα επιδιώξει να τον αγχώσει από νωρίς και όπου βγει.