Με συν δύο μερικώς έτοιμους παίκτες σε ένα ματς, εκτός έδρας και με ισχυρό αντίπαλο, κανείς δε σου εγγυάται ότι θα νικήσεις. Με μείον δύο απόλυτα έτοιμους παίκτες όμως, σε σειρά πέντε αγώνων με ελάχιστα κενά μεταξύ τους, σίγουρα αυξάνεις κατακόρυφα τις πιθανότητες επιτυχίας σου. Αυτό το πολύ απλό και λογικό σκεπτικό, έδειξε να ασπάζεται ο Ολυμπιακός ολοκληρώνοντας την προετοιμασία του για το ματς της Μόσχας. Και ουδείς μπορεί να του δώσει άδικο.

Σε καμία περίπτωση τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι ο Ολυμπιακός “άφησε” το ματς στη Μόσχα. Ενδεχομένως να έδειξε και την εμπιστοσύνη που υπάρχει στην ομάδα ανεξαρτήτων συνθηκών και απουσιών, ακόμα κι αν σε αυτές περιλαμβάνεται ο ηγέτης Σπανούλης. Το έδειξε και στην πράξη εξάλλου, αφού χωρίς να είναι καλύτερος και να έχασε δικό του ματς βάσει εξέλιξης, δεν ήθελε και πολύ για να το “κλέψει”. Οπως μπορούσε να το πάρει με τη σημερινή του σύνθεση, έτσι και θα μπορούσε και να το χάσει και έχοντας Σπανούλη και Πέτγουεϊ μαζί του. Μόνο που θα μπορούσε να τους (ξανα)χάσει και αυτούς και τότε θα μιλάγαμε για ανεπανόρθωτο πλήγμα.

Οι δύο παίκτες πρόλαβαν να κάνουν και μία προπόνηση, άρα με αυστηρά ιατρικούς όρους ήταν έτοιμοι. Επειδή όμως απείχαν για καιρό, η απότομη ένταξή τους σε ένα ματς με δεδομένα υψηλές απαιτήσεις, θα συνιστούσε ρίσκο. Και όταν σε έντεκα μέρες μπαίνεις στις μάχες της πρόκρισης για το φάιναλ φορ, τα ρίσκα απαγορεύονται.

Κακά τα ψέματα, αλλά ο Ολυμπιακός τον “τελικό” για το πλεονέκτημα έδρας τον έχασε στο Φάληρο από τη Φενέρ. Από εκείνη τη μέρα άρχισε η ρεαλιστική προσέγγιση του μέλλοντος και είναι γεγονός ότι ο Ολυμπιακός μπορούσε και έπρεπε να ξεπεράσει την απώλεια χωρίς μοιρολατρία. Ουδείς υποτιμά τον ρόλο μιας έδρας σαν το ΣΕΦ, ουδείς ξεχνά πόσες φορές έχει μεταμορφωθεί και μέσα στη διάρκεια ενός αγώνα ο Ολυμπιακός στο γήπεδό του, αλλά σε σειρά πέντε αγώνων δεν είναι και ότι έχασες τελείως την έδρα σου.

Σαφώς κι έχει ένα αβαντάζ ο αντίπαλός σου, αλλά δεν ψάχνεις και το ακατόρθωτο για να τον νικήσεις μια φορά στο “σπίτι” του. Ειδικά στη φετινή μέτρια Ευρωλίγκα, όπου καμία ομάδα δεν είναι αχτύπητη και όπου ο Ολυμπιακός δείχνει πιο καλοστημένος και “γεμάτος” από την πλειοψηφία των αντιπάλων του, αν και αυτό το… κουσούρι με τα ριμπάουντ έχει κάνει πολλές φορές την εμφάνισή του και είναι ερωτηματικό πια αν μπορεί να διορθωθεί. Η πληρότητα και η λειτουργικότητά του πάντως, φάνηκαν κι απόψε, στην έδρα της θεωρητικά πιο πλήρους ομάδας και με τον Ολυμπιακό να μετράει σοβαρές απώλειες.