Ο Ολυμπιακός των 99 πόντων παθητικό, 22 πάνω από τον μέσο όρο του και… 31 πάνω από το καλό του διάστημα με τις σερί νίκες του τελευταίου καιρού, είναι ασυνήθιστος. Εμφανίστηκε, όμως, στο Μιλάνο με σάρκα και οστά και έκανε την πλέον απρόσμενη γκέλα δεδομένη της εποχής και της κατάστασης του ίδιου αλλά και του αντιπάλου. Σίγουρα όχι καταστροφική, σίγουρα μέσα στο παιχνίδι αφού καμία ομάδα δεν αποφεύγει τα σκαμπανεβάσματα, αλλά σίγουρα και… αχρείαστη.

Αρχίζοντας από τις χειροπιαστές ζημιές της βραδιάς, χάθηκε η ευκαιρία για την ψυχολογική και ουσιαστική ντόπα της ισοβαθμία στην κορυφή με ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ. Κοιτάζοντας προς τα πίσω, οι απειλές τετράδας και πλεονεκτήματος, δεν έγιναν και πολύ ορατές. Τα τρία “11άρια”, ο Ολυμπιακός τα έχει στα 2/3 οριστικά, με δύο νίκες με Παναθηναϊκό και Μπασκόνια και είναι στο χέρι του να έχει και τον Αστέρα που τον είχε… καταφέρει με καλή διαφοράστο ΣΕΦ. Να πεις μικρό το κακό; Απόψε το λες, αλλά επειδή ο δρόμος είναι μακρύς, δεν παύει να είναι κακό. Ο Ολυμπιακός έχει φτιάξει “κάβα” για να αντέχει τέτοια αποτελέσματα, αλλά έχει… βρει και ήττες που δεν του ταιριάζουν.

Ρεαλιστικά κοιτάζοντας προς τα πίσω, ο Ολυμπιακός δεν έδειχνε από νωρίς ιδιαίτερα κεφάτος. Ακόμα και στο διάστημα που είχε το προβάδισμα δεν έβγαζε αυτό το “μέταλλο” που τον χαρακτηρίζει φέτος. Με τέτοια αίσθηση, όταν το ματς στράβωσε, δεν μπόρεσε να το επαναφέρει. Κι αν κάτι πάει στραβά από την αρχή, και ο Πάσκολο θα έχει… γενέθλια και “περίεργα” καλάθια θα φας και πάει λέγοντας. Οχι, σε καμία περίπτωση δεν ήταν άτυχος ο Ολυμπιακός. Κακός ήταν, αγνώριστος, αλλά όπως είπε και ο μπαρουτοκαπνισμένος Πρίντεζης, “καλύτερα να έρχεται έγκαιρα καμιά προσγείωση, ξέρουμε να τα ξεπερνάμε αυτά”.

Στον Ολυμπιακό όσο κι αν δεν έχουν χρόνο να αναλύσουν πολλά από το ματς, αφού σε λίγοτερες από 48 ώρες υποδέχονται την Μπάμπεργκ, σίγουρα δεν έχουν και το δικαίωμα να πουν… ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτα, για να θυμηθούμε το γνωστό ανέκδοτο. Η ήττα θα είναι “χρήσιμη” ή λιγότερο επώδυνη για να το πούμε πιο σωστά, αν ήχησε σαν καμπανάκι σε όλους και όχι σαν τυχαίο γεγονός.

Ετσι που έκλεισε το πρώτο διήμερο της διαβολοβδομάδας για τα ελληνικά χρώματα, το δεύτερο μέρος της βρίσκει αμφότερους με πίεση. Του Παναθηναϊκού είναι ένα παράξενο “πρέπει”. Είναι φανερό ότι νιώθει καλά, ότι είναι σε καλό φεγγάρι, το βγάζει προς τα έξω και κάπου νιώθει ότι πρέπει και να το εξαργυρώσει με ένα σπουδαίο αποτέλεσμα. Ναι, τέτοιο ήταν και με την Μπαρτσελόνα, ουδεμία πρόθεση υποτίμησης, αλλά ένα διπλό στο Βελιγράδι θα είναι “σφραγίδα” πρόκρισης και διεκδίκησης πλεονεκτήματος έδρας. Μια ήττα δεν θα είναι πισωγύρισμα, αλλά θα παρατείνει και ενδεχομένως να αυξήσει την αγωνία.

Οσο για τον Ολυμπιακό, η “ψυχοβγάλτρα” Μπάμπεργκ, πρέπει οπωσδήποτε να φύγει ηττημένη από το ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός και μετά το σημερινό αποτέλεσμα, παραμένει με την τύχη του στα χέρια του για μια θέση μεταξύ 2-3. Δεν παραμένει όμως και με δικαίωμα “στραβής”, αφού ως τέτοια καταχωρίζεται η αποψινή.