Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που μπορεί να παίξει γρήγορα, όμορφα, θεαματικά και αποτελεσματικά στην επίθεση. Ο Ολυμπιακός, όμως, θα φτάσει όπου φτάσει επειδή ξέρει να παίζει πολύ καλή άμυνα. Και ήδη μετά την αποψινή δύσολη αλλά δίκαιη νίκη επί της Ζαλγκίρις, νίκης που ασφαλίστηκε από την άμυνα, έφτασε μια ανάσα πια από το πλεονέκτημα της έδρας.

Ο Ολυμπιακός έχει οκτώ παιχνίδια μπροστά του, όπως όλοι δηλαδή και κοιτάζοντας προς τα πίσω βλέπει ότι με νικηφόρα το 50% εξ αυτών, θα έχει το περιζήτητο πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ. Η πιο κοντινή απειλή τετράδας είναι ο Παναθηναϊκός, τρεις νίκες πίσω από τον Ολυμπιακό που έχει και το πλεονέκτημα της ισοβαθμίας. Αρα τέσσερις, άρα να και το 50% που λέγαμε στα οκτώ ματς.

Το πρόγραμμα δεν είναι εύκολο με μόλις τρία εντός ματς και το ένα με τη Ρεάλ και με τα εκτός σε δυνατές έδρες, ειδικά σε φινάλε με τρία εκτός σε Βελιγράδι, Πόλη για την Εφές και Μόσχα. Αλλά και ο Ολυμπιακός δεν είναι… εύκολος. Ποτέ και για κανέναν, ειδικά τις βραδιές που παίζει την καλή του άμυνα. Ανατρέχοντας αρκετά νωρίτερα στη σεζόν, τότε που μετά από ένα ξέφρενο διάστημα με… 90άρες και μεγάλες νίκες, ήρθαν οι δύο μαζεμένς ήττες από ΤΣΣΚΑ μέσα και από Γαλατά έξω, ο Ολυμπιακός έπαιξε το πρώτο “πρέπει” για να μην μαζέψει αρνητικά αποτελέσματα στη σειρά. Ηταν με τη Μπαρτσελόνα εντός και το 59-52 δείχνει ξεκάθαρα το όπλο που επιστράτευσε όταν βρήκε ζόρι. Ναι, την γνωστή του άμυνα, που του έδωσε ώθηση και κάπως έτσι έχει φτάσει σήμερα να ορίζει την τύχη του για πλεονέκτημα.

Ο Ολυμπιακός φυσικά είναι μια ομάδα με πολλές σταθερές. Εχει πάρει νίκες χωρίς τον Σπανούλη, χωρίς τον Πρίντεζη, έχει βγάλει λαγούς από το καπέλο. Οταν όμως έχει και τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη εκτός από παρόντες και “ζεστούς”, τότε το συνολικό εγχείρημα γίνεται πολύ πιο προσιτό. Στα συν φυσικά, όχι μόνο για απόψε και η παρουσία του Λοτζέσκι. Ηταν από τους παίκτες που έκαναν από τις πιο εμφανείς “κοιλιές” μέσα στη σεζόν, έχει διάρκεια εσχάτως που δείχνει ότι επανήλθε για την τελική ευθεία.

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της Πόλης με τη νέα νίκη της Νταρουσάφακα επί της Φενέρ, δεν έχει λογική να χαρακτηρίζεται ευνοϊκό για τον Ολυμπιακό και η όποια κουβέντα πρέπει να γίνει για το αν βόλεψε τον Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός δεν απειλείται από τη Φενέρ για πλεονέκτημα. Οσο για τον Παναθηναϊκό, όπως κι αν το δεις δίκιο έχεις, αλλά θα λέγαμε ότι δικαιολογεί χαμόγελα. Μια απειλή πάνω, μία κάτω, έτσι κι αλλιώς είναι τρεις – τέσσερις ομάδες που θεωρητικά μπορεί να τον αγχώσουν για την πρόκριση. Αν αυτό ,όως, δεχτούμε ότι ισχύει μια φορά, τότε… δέκα φορές ισχύει ότι έχει πιθανότητες να πάρει και πλεονέκτημα έδρας. ΓΙ’ αυτό και είναι καλό ότι μειώθηκε στη μία η απόσταση από τη Φενέρ. Μπροστά πρέπει να κοιτάζει ο Παναθηναϊκός, όχι πίσω…