Ο Ολυμπιακός έμεινε στο τραπέζι έχοντας σπρώξει τα ρέστα του στο κέντρο και το έκανε με τον τρόπο που έχει συνηθίζει να κερδίζει παρτίδες. Με τη διαφορά ότι απόψε απλά την έσωσε, για να την κερδίσει έχει ακόμα δρόμο.

Βλέποντας την αποψινή αμυντική συμπεριφορά του Ολυμπιακού, συμπεραίνεις ότι όσο κι αν τον έπληξε η χειραγώγηση των διαιτητών την οποία κατήγγειλε ο Σφαιρόπουλος, περισσότερο τον είχε πλήξει ο δικός του απορπροσανατολισμός. Ο Ολυμπιακός πέρασε κακό φεγγάρι χάνοντας την ταυτότητα που τον έκανε αναγνωρίσιμο στα γήπεδα του μπάσκετ. Και απόψε που… χειραγώγησε ο ίδιος τον εαυτό του, ξανασυστήθηκε.

Το παθητικό των 17 πόντων ανά δεκάλεπτο, που ανέβηκε σε αυτό το επίπεδο με τους 21 πόντους που δέχτηκε στην τελευταία περίοδο, κρίνεται άκρως ικανοποιητικό απέναντι σε μια  επικίνδυνη και απρόβλεπτη επιθετικά ομάδα. Παθητικό που δεν ήταν τυχαίο για όποιον είδε τον αγώνα. Ο Ολυμπιακός όρισε τη μοίρα του, ο Ολυμπιακός έκρυψε το καλάθι του.

Ο Ολυμπιακός είχε καιρό να πάρει πολλά από πολλούς. Στους 11 που χρησιμοποίησε ο Σφαιρόπουλος δεν υπήρξε “τυπική” παρουσία. Ακόμα και ο Ουόρικ στα λιγότερο από πέντε λεπτά έδωσε πράγματα, συμμετείχε στη γενική ενέργεια που έβγαζε απόψε ο Ολυμπιακός. Και φυσικά όταν προσφέρουν πολλοί, ο Σπανούλης μπορεί να κάνει τα… δικά του, πολλά διαφορετικά στο παρκέ, χωρίς να έχει το “βάρος” ότι όλα τα περιμένουν από αυτόν και τον Πρίντεζη. Οπως και ο Πρίντεζης φυσικά, τους έβαλε πάλι τους 17, αλλά κι αυτός πρέπει να ένιωθε πιο “ασφαλής” βλέποντας και τους δύο “Παπ” σε πολύ υψηλή πτήση.

Για τον Ολυμπιακό λοιπόν αυτή η βραδιά έβγαλε δύο καλά. Το αποτέλεσμα φυσικά που τον κρατάει ζωντανό και την τονωτική εμφάνιση που του επαναφέρει την αυτοπεποίθηση ότι δεν έχασε τα δυνατά του σημεία, απλά τα… ξέχασε για κάποιο διάστημα. Τρίτο καλό δεν υπήρξε, με την έννοια που κάποιοι εκτίμησαν την ήττα της Μπάμπεργκ στο Κάουνας. Είτε νίκαγε και είχε ελπίδες είτε τώρα που αυτές εξανεμίστηκαν, δεν είχε νόημα να συζητάμε για την επόμενη αποστολή του Ολυμπιακού στη Γερμανία. Αν χάσει δυο φορές από μια καλή αλλά “άβγαλτη” ομάδα σαν τη Μπάμπεργκ, δεν έχει νόημα να γίνονται κουβέντες για πρόκριση. Τόσο απλά.

Ο Ολυμπιακός έχει δύο ματς στα μέτρα του να ακολουθούν. Δεν έχει σημασία αν έχασε στον πρώτο γύρο και από Μπάμπεργκ και από Ζαλγκίρις. Και τότε ήταν φαβορί και τώρα είναι φαβορί. Αν δεν υπάρξει το δις εξαμαρτείν, μετά από δυο εβδομάδες μπορεί ήδη να έχει “πατήσει” σε θέση πρόκρισης. Η Μπαρτσελόνα έχει δύο εντός, με ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ, η Χίμκι δύο εκτός σε Βιτόρια και Μπάμπεργκ, η Ρεάλ δύο εκτός σε Κάουνας και Βαρκελώνη και ένα ακόμα, ίσως και… φαρμακερό στο ΣΕΦ. Εχει ματς ο όμιλος για να “εξοντωθεί” κόσμος που προηγείται. Το θέμα να δείξει ο Ολυμπιακός αν αυτό το ματς σήμανε την οριστική ανασύνταξη.