Ο κορωνοιός είναι η ταφόπλακα ως ένα βαθμό για την κλασική νύχτα στην Ελλάδα και όχι μόνο και το ερώτημα είναι αν θα πάμε άμεσα στο νέο τοπίο ή θα έχουμε ακόμα αντοχές. Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα η νύχτα που λέμε και που δίνει τροφή σε χιλιάδες οικογένειες καθώς μέσω της εστίασης που πολλές φορές συνυπάρχει σε ένα χώρο με την κλασική νύχτα αλλά και στις πιο άφτερ καταστάσεις,απασχολεί ένα σοβαρό κομμάτι από τους 600.000 (!) εργαζομένους σε αυτήν! Μην ξεχνάμε πόσοι φοιτητές για παράδειγμα στην Ελλάδα καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους επειδή έχουν την ευκαιρία να εργάζονται βράδυ. Πόσες οικογένειες τα φέρνουν ίσα από το λεγόμενο βράδυ.

Κακά τα ψέματα η νύχτα στην Ελλάδα πουλάει διαχρονικά. Λίγο η ιδιοσυγκρασία μας, λίγο η στέρηση τόσων ετών από τους πολέμους που μάλλον έχει περάσει στο DNA μας και λίγο ο τουρισμός που μεταξύ αυτών είναι και οι υπηρεσίες ,έχουν διαχρονικά την Ελλάδα ταυτισμένη με την περίφημη νύχτα της. Επίσης αρέσει δεν αρέσει η Μύκονος,για την διασκεδασή της και την ευρύτερη έννοια της λέξης νύχτα,φέρνει τρελά λεφτά στα ταμεία και σε Ελληνικά χέρια και από το νησί ζούνε χιλιάδες οικογένειες. Σαφώς βέβαια έχουμε πάει πολλές φορές και στην υπερβολή.

Όμως η νύχτα είναι μάλλον σε καταδίωξη τα τελευταία χρόνια. Είναι μια εύκολη λύση για όποιον έχει ένα μικρό κεφάλαιο και λίγο διορατικό μυαλό ή καλές δημόσιες σχέσεις,να μπει στην μάχη για το μεροκαάμματο ,το καλό μάλιστα,με ένα μαγαζάκι που στήνουν στην εστίαση,στην νύχτα,3-4 άτομα και θα απασχολήσουν προσωπικό τουλάχιστον 20! Αυτή είναι η αλήθεια. Το επιχειρείν αυτό όμως παραδοσιακά πολεμάται. Ισως και όχι τόσο άδικα καθώς υπάρχουν πολλές παρανομίες και κάποιοι έβγαζαν εκατομμύρια δηλώνοντας ότι μπάινουν και μέσα. Αλλά αυτό δεν σημαινει ότι πρέπει σαν κράτος να πας στο άλλο κράτος και να πολεμάς την εστίαση. Για να κάνεις ένα μαγαζί από καφέ μέχρι νύχτα νύχτα,σήμερα,θα πρέπει να είσαι εξπέρ σε δημόσιες κρατικές σχέσεις και λογιστικά! Καθώς θα παρανοήσεις απλά!

Μπορεί να χρειάζεται να μαζέψεις και 30 χαρτιά από υπηρεσίες και να είσαι έτοιμος να ανοίξεις και να λέιπει ένα χαρτί και να πρέπει ή να μπάινεις μέσα καθώς το κράτος δεν ενδιαφέρεται που επενδύεις ή να είσαι αναγκασμένος να παρανομήσεις γιατί αλλιώς θα πας μέσα σίγουρα από χρέη! Μέσα σε όλα η εστίαση με το νόμο για κάπνισμα δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα όπως δέχεται συνέχεια με ελέγχους αναχρονιστικούς πολλές φορές για την μουσική και άλλα τέτοια που παραμένουν επίκαιρα και εισπρακτικά αντί το κράτος να βοηθήσει τον επενδυτή. Αλλά πως θα κερδοσκοπούν μάλλον κάποιοι σε κάποιες υπηρεσίες;

Ο κορωνοιός ήταν το κύκνυειο άσμα για την νύχτα ειδικά που έμεινε κλειστή μέχρι μέσα Ιούνη! Οι 4 μήνες ζημιάς ειδικά αν είσαι νέα επιχείρηση και δεν έχεις κάβα ή πλούσιους μπαμπάδες και αν είσαι νοικοκύρης και όχι κλέφτης για να έχεις μαζέψει μαύρα,δεν διορθώνονται ούτε με φουλ καλοκαίρι να δουλέψεις. Τα μαγαζιά πλέον με συνεχόμενους ελέγχους και με το 1/3 του φόρτε τους μπορεί να βγάλουν ένα κέρδος αλλά αυτό δεν καλύπτει την χασούρα και το ρίσκο της επένδυσης. Ειδικά όπου περίμεναν τον τουρισμό δεν έχουν λόγω να ανοίξουν. Το βλέπουμε τι γίνεται στην Μύκονο και την Σαντορίνη πχ. Στην Μύκονο αρκεί να σας πω ότι ένα μαγαζί που εκανε 30-40χιλ τζίρο την μέρα,κάνει τώρα 300 ευρώ! Και δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι καθώς οι Αμερικανοί που είναι οι καλύτεροι πελάτες δεν πρόκειται να έρθουν.

Πάμε στην διασκέδαση.Μπουζούκια χωρίς χορό και χωρίς “παιχνίδι” με τα διπλανά τραπέζια δεν υπάρχουν. Να πας να δώσεις 200-250ευρώ η τετράδα για να βλέπεις μόνο ένα καλλιτέχνη άντε να το κάνεις για τα μεγάλα ονόματα ή μια φορά το χρόνο. Το ίδιο ισχύει και στα μπαράκια και τα κλαμπάκια. Δεν ανοίγεις μπουκάλια και δεν κερνάς και δεν την βρίσκεις αν δεν είσαι στην μπάρα να δεις και να σε δουν. Μου έλεγαν φίλοι ιδιοκτήτες ότι οι καλύτεροι πελάτες σε τζιρο είναι όσοι θέλουν μπάρα και όχι τραπέζι… Στην τελική με την επίσημη και τον επίσημο ή την παρέα θα πας σε γιορτη και μια φορά το μήνα σε ένα χώρο. Οσοι θέλουν “παιχνίδι” ,καυλάντα και δημόσιες σχέσεις καθώς μην ξεχνάμε ότι στην νύχτα κλείνονται τα καλύτερα deals ,είναι αυτοί που βγαίνουν σταθερά.

Η νύχτα λοιπόν δείχνει να είναι σε καταδίωξη.  Οπως και να έχει αν ο ιός εμφανιστεί πάλι δυναμικά τον χειμώνα,οι κλειστοί ειδικά χώροι του χειμώνα ,θα έχουν τεράστιο πρόβλημα και δεν θα ανοίξουν γιατί δεν θα συμφέρει αλλά και γιατί θα είναι πολύ πιο επικινδυνοι για την μετάδοση του ιού αφού δεν έχουν εξωτερικό αερισμό. Αν χαθεί και ο φετινός μισός έστω χειμώνας τα λουκέτα που θα φέρουν άλλα λουκέτα μεσω μείωσης κατανάλωσης ,θα είναι πολλά και το 1/3 των χώρων εστίασης θα κλείσει. Γενικά η κρίση έιχε φέρει πρόβλημα στην χώρα που το αντίβαρο ηταν ο τουρισμός και ο καλός τουρισμός που αναμένουμε και μέσω των επενδύσεων όπως το Ελληνικό. Το ερώτημα είναι που πάμε; Μήπως στο μέλλον με κάθε ιό και τις τεχνολογίες η φυσική επαφή πάνω στην οποία στηρίζονται η νύχτα και η εστίαση χαθούν;Ή φθίνουν με αμεσο αποτέλεσμα σε τζίρους και θέσεις εργασίας;

Επίσης οι υπηρεσίες των μαγαζιών δεν είνα αντάξιες πολλές φορές των χρημάτων που ζητούν. Πλέον που δεν υπάρχει εύκολο και μαύρο πολύ χρημα,ο πληρών απαιτεί. Οι μαγαζάτορες θα πρεπει να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες για να προσελκύσουν τον πελάτη. Να το πω πιο απλά. Ο άντρας συνήθως χαλά και χαλά για να βγει και να τον προσέξει η γυναίκα ,η γκόμενα που θα γουστάρει. Αν δεν βρει παιχνίδι θα φωνάξει μια έσκορτ με τα ίδια χρήματα που θα χάλαγε στα μπουζούκια ή στο κλαμπ και αυτομάτως θα χάσει τα έσοδα η εστίαση και θα πάνε μάλλον κατάμαυρα εκτός χώρας! Σοβαρό θέμα αυτό! Σοβαρό και στα μπουζούκια όταν δεν πέφτουν οι τιμές και περιμένουν να γεμίζουν με την νέα γεννιά των 500 και 800 ευρώ! Πως θα δώσει το 60αρι και 80αρι με τα παρελκόμενα ο 30αρης ή νεότερος σήμερα για να πάει μπουζούκια;

Με το μισό μισθό στην καλύτερη μάλιστα να πηγαίνει στο νοίκι; Οι παλιοί φεύγουν και όσοι έμειναν δεν μπορεί να συντηρούν τα καλά κλαμπ και τα μπουζούκια. Και αν δεν το πήραν το μήνυμα με τα δίημερα πλέον ,να ξέρουν ότι και χωρίς κορωνοιό και οι Παρασκευές θα αφανιστούν…. Οι καλλιτέχνες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν απολαβές και τα μαγαζιά να ρίξουν τιμές… Αν όλοι μαζί δεν προσαρμοστούν η νομοτέλεια θα “κάψει ” την σκληρή νύχτα όπως λέμε τα μπουζούκια… Και τα αγαπημένα σου κομμάτια θα τα ακούς με 10 ευρώ στα κλαμπάκια….Αν δεν φύγει ο κορωνοιός τα κλαμπάκια και τα καφέ μπαράκια θα υποφέρουν.

Οπως και να έχει όμως έχουν και αυτά μεγάλο ανταγωνισμό για να προσελκύσουν τους έχοντας και κατέχοντας που εγκαταλλείπουν για πολλούς λόγους τα μπουζούκια… Πλέον το νταραβέρι με τις γυναίκες αλλάζει …..Γίνεται από τα σόσιαλ….Αυτό ειναι το σημειο κλειδί για να διασωθούν οι έχοντες μαγαζιά. Πολλές νεαρές πλέον δεν βγαίνουν για να φλερτάρουν γιατί το κάνουν διαδικτυακά! Και έτσι πας σε κλαμπ ή καφέ μπαρ και θυμίζει Καψιμί από το στρατό! Ετσι χάνεις τα καλά μπουκάλια,τον τύπο που θα χαλάσει 100 ευρώ το άτομο για να περάσει καλά και να πάιξει μπάλα με το άλλο φύλο…

Λίγο λοιπον η καταδίωξη στην νύχτα,λίγο οι υψηλές τιμές,λίγο η αλλαγή “παιχνιδιού”με τα σόσιαλ,λίγο ο κορωνοιός αφανίζουν την κλασική νύχτα.Δηλαδή μπουζούκια,πάρτις,μπαράκια κτλ εκτός αν αρέσκονται στην μια καλή μέρα την εβδομάδα που αναγκαστικά θα έχουν βάση αριθμών πόλης ή φοιτητών στην επαρχία που όμως δεν κάνουν τζίρο. Και να κάνεις μαγαζιά με επένδυση 100χιλ για να βγάζεις μεροκάμματο και να τρέμεις αν σκάσει κανενας κορωνοιός μάλλον θα σε αποθαρρύνει πλέον να μπεις στο κόλπο…..

Οπως πάμε ένα καφεδάκι και ένα φαγητάκι με την κοπέλα που γνώρισες στο φέις και στο ίνστα θα είναι το νιου κόνσεπτ κατά βάση…. Αν δε υπάρχει θέληση από το σύστημα να τελειώσουν οι φυσικές επαφές και να μαντρωνόμαστε μέσα με κάθε αφορμή ,αντίο ζωη…. Κοινώς όσοι έχουν μαγαζιά ή επενδύουν πρέπει να γίνουν και λίγο μάντηδες αλλά βασικά και άμεσα να αλλάξουν φιλοσοφία,τιμές και να προσφέρουν υπηρεσίες ανάλογες τουλάχιστον !