Επιστρέφουμε στα κοινωνικά μας σχόλια όπως κάνω καθημερινά και στην μεταμεσονύχτια μεγάλη μας παρέα στον Sport24radio 103,3 και Κύπρο 104 και με αφορμή την Εθνική τραγωδία που ακόμα βιώνουμε και που δυστυχώς συνεχίζεται έχοντας ακόμα πολλούς αγνοούμενους.Υπάρχουν πολλά “γιατί”, υπάρχουν πολλά να πεις, πολλούς να κατηγορήσεις και θα επανέλθω.

Εχουμε ακούσει ήδη άπειρα σενάρια. Από μυστικούς πράκτορες που βάζουν τις φωτιές, από άλλους που ήρθαν να κάψουν τους 8 τούρκους στρατιωτικούς, από κλασικούς οικοπεδοφάγους, από σχέδια ανωμαλίας και αποσταθεροποίησης, από οικονομικά συμφέροντα που στοχεύουν συγκεκριμένα εδάφη και θα ακούσουμε και πολλά ακόμα.

Η ζωή θα συνεχιστεί καθώς πρέπει να συνεχιστεί και τρέχει πλέον με απίστευτους ρυθμούς με τον καταιγισμό υπερπληροφόρησης και τεχνολογίας και όλα θα ξεχαστούν σύντομα φοβάμαι. Και αυτό θα είναι το λάθος. Ασφαλώς πρέπει να συνεχιστεί η ζωή αλλά από την άλλη δεν πρέπει να ξεχασουμε όσους χάθηκαν ειδικά αδίκως (πχ τα παιδάκια τι θα μπορούσαν να κάνουν;) και με τον χειρότερο δυνατό τρόπο όπως είναι ο μαρτυρικός θάνατος από μια πυρκαγιά..

Δεν υπάρχει χειρότερη τραγωδία και θα πρέπει να πληρώσουν αυτοί που φταίνε για να μην έχουν χαθεί εντελώς άδικα όλες αυτές οι ψυχές… Τουλάχιστον μέσα στον πόνο και την οδύνη να πούμε αυτοί οι 90 δεν ξέρω που θα φτάσει το τελικό νούμερο, αδικοχαμένοι συνανθρώποι μας, συνετέλεσαν έστω μέσα από τον θανατό τους και τη τραγωδία ώστε να σωθούν χιλιάδες επόμενοι.

ΤΙ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΟΥΜΕ
Το μπαλάκι των ευθυνών θα αλλάζει γήπεδο πολλές φορές καθώς ως γνωστόν στην Ελλάδα δεν υπάρχει τίποτα. Σόρυ αν σας το χαλάω,αλλά είμαστε η Κολομβία της Ευρώπης. Μια χώρα Ευρωπαϊκή και κυριλέ που όμως βασιλεύει η κυριλέ μαφία, τα συμφέροντα, το παρεάκι επιχειρηματιών, πολιτικών και συναυτών και η ανομία.

Μια χώρα που υπουργός παίρνει μίζα και πληρώνει σε τόκους και είναι έξω. Μια χώρα που σκάνε σκάνδαλα δεκάδων εκατομμυρίων και λιάζονται στην Μύκονο με θαμμένα τα κλεμμένα. Μια χώρα που κάνεις ντου με καλάσνικοφ και σε 3 χρόνια ξανακάνεις έχοντας αποφυλακιστεί! Οταν ο …μαλάκας που ήταν έντιμος στο μαγαζάκι του και έπεσε έξω και δεν πλήρωσε τον βάζουν μέσα για ένα χρέος στο ΤΕΒΕ για 5.000. Οταν σου παίρνει το σπίτι το κράτος για 5.000 από την νόμιμη επιχείρησή σου αλλά αν έκλεβες θα είχες και τα λεφτά και άντε να έτρωγες μια 15αρα και στα 3 θα ήσουν έξω έχοντας κάνει και γνωριμίες στον Κορυδαλλό καθώς ως γνωστόν όταν φυσάς το χρήμα πας φυλακή για μπίζνες και αραλίκι…
Αλήθεια λοιπόν τι Ελλάδα θέλουμε; Αυτή η Ελλάδα που περιγράφω έχει και συνέχεια. Είναι μια ανοχύρωτη πόλη και παρά την καλή θέληση του Θεού που αγαπά αυτό το μαγικό μέρος ειδάλλως θα είχαμε αποχαιρετήσει όλοι αφού ζούμε από τύχη μου φαίνεται, όταν σκάσει μια μικροκαταστροφή έρχονται οι νεκροί και γίνεται ο χαμός.

Χάος. Σχεδόν 100 νεκροί και ούτε μια παραίτηση. Οκ,να μην πέσει η κυβέρνηση,να μην παραιτηθεί ο Τσίπρας, ο Τόσκας. Αλλά κανείς δε φταίει; Κανείς δεν πρέπει να καρατομηθεί, κανείς δεν αισθάνεται να παραιτηθεί, κανένας δεν πρέπει να πάει φυλακή; Δηλαδή λέτε στους νεκρούς της φωτιάς, δεν φταίμε; Τότε ποιός φταίει; Τα άστρα; Και αν φταίνε τα άστρα,αν τελικά ζούμε με την τύχη των άστρων, γιατί ρε γόηδες δεν πάτε σπίτια σας όλοι μαζί (μιας και δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ και καλά, όλοι τα ίδια κάνετε και παίζει η μπάντα το ίδιο εμβατήριο) να γλιτώσουμε και τα 7αρακια σας το μήνα συν τα παρελκόμενα;

Εδώ είναι δυνατόν, όλη η Ελλάδα τρέχει να βοηθήσει και οι αλλοι με 7χιλιάρικα και όλα πληρωμένα δεν προσέφεραν ούτε ένα μισθό για τα μάτια του κόσμου!! Απίστευτα πράματα. Στην αντιπολίτευση όλοι ζητάνε παραιτήσεις και πτώσεις κυβέρνησης. Οταν αναλάβουν και παίρνουν τον ρόλο τους οι προηγούμενοι αλλάζει το έργο.”Ρε τι μας λέτε; Φταίνει οι ασύμμετρες απειλές”! Αυτές που κορόιδευαν πριν στην αντιπολίτευση. Μας δουλεύουν όλους όλοι κοινώς για να κάνουν την δουλειά τους.

Εγώ πιστεύω ότι η φωτιά ήταν έργο μεγάλου έργου με εμπρηστές και μεγάλα συμφέροντα από πίσω και γι αυτό ζήτησα άμεσα παρέμβαση Αντιτρομοκρατικής και ΕΥΠ. Θα μας πει κανείς τι ευρήματα υπάρχουν; Θα μας πει κανείς τι έγινε με την εκκένωση; Δόθηκε εντολή; Αν “ναι” από ποιόν και τι έγινε;

Σαφώς δέχομαι ότι δεν είναι εύκολο να γίνει εκκένωση εύκολα και γρήγορα και ούτε μπορείς να διατάζεις εκκένωση για κάθε φωτιά γιατί ο πανικός σκοτώνει χειρότερα. Ομως δεν θα έπρεπε να υπάρχει υπουργείο έκτακτης ανάγκης και κρίσεων; Οπως η περίφημη FEMA στις ΗΠΑ; Να ξέρει ο καθένας τι πρέπει να κάνει σε μια έκτακτη κατάσταση. Εδώ υπάρχουν τεράστια κενά και ευθύνες απ όλους.

Ναι, για τα αυθαίρετα θα συμφωνήσω. Που είναι μεγάλο θέμα και τα εντός ή εκτός σχεδίου και αν είναι εντός γιατί δεν έχει γίνει ένας οικισμός με ασφάλεια ώς προς την διαμορφωσή του; Αλλά για καθίστε. Οποιος τα νομιμοποίησε ή τακτοποίησε όπως λέμε, το έκανε ενώ δεν ήταν ασφαλές για να εισπράξει το κράτος λεφτά; Τότε γιατί τους κατηγορείτε; Αν είναι έτσι πρέπει να συλληφθούν όσοι το λένε και έγινε με υπογραφή τους, γιατί σημαίνει ότι παρανόμησαν υπέρ του κράτους οικονομικά αν και ήξεραν ότι υπάρχει θέμα ασφαλείας.

Πολλά τα αίτια. Οι Δήμοι παίρνουν κονδύλια για κρουνούς και δεν υπάρχουν σχεδόν πουθενά. Οταν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έχει σε κάθε τετράγωνο. Που είναι το σύστημα “112” όταν στις ΗΠΑ σου στέλνουν SMS για μια δυνατή έστω βροχή; Εδώ σου στέλνουν μόνο για την εφορία και να πληρώσεις. Που είναι οι υποδομές όταν πληρώνουμε τα μισά λεφτά στο κράτος σε φόρους; Που είναι οι δρόμοι διαφυγής από το Μάτι; Ποιο ήταν το σχέδιο,πως λειτουργούν;

Εμένα μου φάνηκε ότι όλοι οι αρμόδιοι κινούνται στην τύχη και στην στραβή θα κάνουν την πάπια και θα την φορτώνουν στα θύματα και στους προηγούμενους. Και οκ άντε να έχουν και ευθύνη ατομική και κάποιοι από τα θύματα των τραγωδιών σε ένα σημείο.Το κράτος που ήταν για να τους προστατέψει, το ακριβοπληρωμένο κράτος. Που ήταν για να επιβάλλει την τάξη;

Στις ΗΠΑ κηρύσσεται εκκένωση και με την βία έστω απομακρύνεσαι από το σπίτι σου. Που ήταν οι ομάδες περιφρούρησης με τις μηχανές; Ο “Ήφαιστος”. Τους κατάργησαν και αυτούς όπως και άλλα συστήματα για να δώσουν τα λεφτά μιας και έχουμε μνημόνια σε φιλαράκια σε καμία θέση.

Πως επιλέγονται οι αρχηγοί Πυροσβεστικής, Προστασίας, Αστυνομίας πχ διαχρονικά μιλάω; Τα κριτήρια πάντα θα πρέπει να είναι η προσφορά και η γνώση τους και όχι οι δημόσιες σχέσεις τους. Που είναι τα αεροπλάνα και οι υποδομές; Αν είχαμε όλα αυτά θα ήταν βέβαιο ότι θα είχαμε μηδέν ή πολύ λιγότερους θανάτους. Αν είχαμε φαινόμενα όπως στις ΗΠΑ και την Βόρεια Ευρώπη που καίγονται, εδώ θα είχαμε μέρες Πομπήιας σε μαζικότητα.

Ηξερες ότι μπορεί να σκάσουν φωτιές στα Γεράνεια, το έλεγαν πολλοί. Ποιά ήταν η προστασία; Η οργάνωση; Φώναζα να πάρουμε ένα Drone να ελέγχει για φωτιές και να κατευθύνεις από το αρχηγείο άμεσα τα όργανα και να ελέγχεις από τα βίντεο ποίος έκανε τι. Τίποτα! Και μαθαίνουμε τώρα ότι υπάρχουν αλλά δεν πετάνε!

Που είναι το κέντρο επιχειρήσεων κρίσεων; Δεν μιλάω για πολεμική κρίση. Μιλάμε για τέτοιες κρίσεις. Μόνο για να πηγαίνουν οι πολιτικοί μετά τις καταστροφές ουσιαστικά τα έχουμε; Που είναι ο στρατός που τον χρειαζόμαστε. Που είναι οι αντιπυρικές ζώνες; Ακούω μετά τις φωτιές πάει ο στρατός και φτιάχνει αντιπυρικές ζώνες; Γιατί μετά και όχι πριν;

Το 2007 τα ζήσαμε πάλι τα φετινά. Και τι άλλαξε; ΤΙΠΟΤΑ. Και το κόμμα που ήταν τότε εξουσία δεν διδάχθηκε από τα λάθη του και φωνάζει στους σημερινούς που έκραζαν αυτούς τότε! Παράνοια! Θερμοκήπιο πρέπει να γίνει η Αττική δηλαδή; Βρέχει, πνιγόμαστε. Πιάνει φωτιά; Καιγόμαστε. Που να είχαμε και τυφώνες, τις φωτιές των έξω και κυκλώνες και ανεμοστρόβιλους. Δεν θα είχε μείνει τίποτα. Μπαζώνουν τα ρέματα, κτίζουν πάνω και ας πεθαίνει ο διπλανός. Πιάνει ζέστη; Πεθαίνουμε. Ελεος. Που ζούμε; Στην Ευρώπη; Και αν “ναι” τότε αφού πληρώνουμε γιατί δεν έχουμε κράτος;

Δεν έχουμε κράτος γιατί δεν έχουμε παιδεία και φταίμε και εμείς σε ένα μεγάλο σύνολο. Τι Ελλάδα θέλουμε; Ο Έλληνας πολλές φορές θέλει δικαιοσύνη και κράτους δικαίου όταν δεν μπορεί να κλέψει ο ίδιος. Βρίζει το Δημόσιο όταν δεν μπορεί να διορίσει το δικό του άτομο ο ίδιος. Τι θέλουμε και τι φωνάζουμε; Αυτή την Ελλάδα θέλουμε ως φαίνεται σε ένα μεγάλο ποσοστό καθώς αυτούς τους πολιτικούς θέλουμε ως φαίνεται και αυτό το αλισβερίσι γουστάρουμε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό.

Ο επιχειρηματίας για να λαδώσει, ο απλός πολίτης να χώσει στο Δημόσιο το γιόκα, να αυθαιρετήσει και μετά να βρίζει κιόλας. Παράνοια! Διαλέξτε όμως. Θέλουμε μια νέα Ελλάδα; Φτάξτε νόμους και τηρήστε τους. Ποιος θα πάρει το θάρρος να κατεδαφίσει 1 εκατομμύριο σχεδόν αυθαίρετα (άντε το 1/3 λέω εγώ με επικίνδυνες αυθαιρεσίες);

Ποιός θα πάρει το πολιτικό κόστος να τηρήσει το νόμο για την προστασία του πολίτη πρώτα και αφού ασφαλώς του γυρίσει τα λεφτά πίσω; Ποιος θα ελέγχει που πάνε τα κονδύλια για κοινωνική πολιτική και προστασία; Ας διαλέξουμε και εμείς τι θέλουμε. Εδώ έχουμε ευθύνη. Δεν μπορεί να βρίζεις το κράτος αλλά τελικά να μην θέλεις κράτος! Διάλεξε.

Δεν μπορεί να μπαίνεις στην ΛΕΑ και μετά να φωνάζεις ότι δεν φτάνει η βοήθεια. Θέλετε λύση; Φωτογραφία από τις κάμερες, διόδια, σύλληψη μέσα 15 μέρες στην φυλακή χωρίς δίκη κτλ αφού υπάρχει η φωτογραφία με την ώρα και σε ένα μήνα τα ξαναλέμε αν θα πλησιάζει κανείς ακόμα και αν έχει ανάγκη. Οχι πρόστιμα. Οχι εισπρακτικά μέτρα. Μέσα,φυλακή για σοβαρή παρεμπόδιση κυκλοφορίας και βοηθείας σε συνάνθρωπο. Απλά πράματα. Εχεις τα κότσια κ.πολιτικέ, κ.κόμμα; Ή μετράς το πολιτικό κόστος και το κακό συνεχίζεται και όταν σκάσεις κάτι χοντρό ξεκινάς τις γκεμπελικές μεθόδους “μας πολεμάνε”,”ασύμμετρες απειλές”, “φταίνε οι προηγούμενοι” και πάει λέγοντας….

ΘΕΛΕΤΕ ΛΥΣΕΙΣ; ΝΑΤΕΣ!

Τα είπαμε πολλές φορές. Υπάρχουν λύσεις για όλα όταν στο υπουργείο σου βάλεις καλούς ανθρώπους που νοιάζονται για την πατρίδα και όχι την τσέπη, όταν βάλεις επιστήμονες και ανθρώπους του πεζοδρομίου να συνεργαστούν μαζί. Τέλος στο επάγγελμα “πολιτικός”.

Ο καθένας στην θέση του; Δηλαδή στο υπουργείο Υγείας δεν θα έχεις γιατρό υπουργό; Στο Ασφαλείας δεν θα έχεις αστυνομικό; Στο Αμύνης δεν θα έχεις στρατιωτικό και πάει λέγοντας: Εδώ οι πολιτάντηδες τα ξέρουν όλα, μέχρι και αστρολόγοι και διαστημικοί υπουργοί θα γίνουν! Που πάμε; Γεμίσατε συμβούλους 25 χρονών που ποστάρουν στο φέισμπουκ τις δημόσιες σχέσεις σας για να ξαναβγείτε και να κάνουν προπαγάνδα στα σόσιαλ μίντια όταν δεν σκανάρουν καμία γκόμενα για την βραδινή έξοδο με το 2χιλιαρο που εισπράττουν.

Φτιάξτε ΥΠΕΡΥΠΟΥΡΓΕΙΟ διαχείρισης κρίσεων και έκτακτης ανάγκης και υφυπουργείο διαχείρισης της οικονομικής και όχι μόνο βοήθειας που έρχεται και από ιδιώτες και δεν ξέρουμε που καταλήγει. Με διακομματική επιτροπή μάλιστα. Βάλτε εξωκυβερνητικούς που έχουν γνώση και μυαλό κανονικό, όχι φυτευτό.

Και να μην αλλάζουν όλοι αυτοί με την αλλαγή κάθε κυβέρνησης. Κάποιες θέσεις πρέπει να μένουν με αντικειμενικα και όχι πολιτικά κριτήρια. Δεν εκλέγεστε για να εξοφλείτε γραμμάτια για την εκλογή σας, αλλά για να κάνετε καλύτερο το τόπο και την κοινωνία.

Λύσεις και άλλες; Για τις ΛΕΑ είπα. Δεν έχει σπίτια ο κόσμος που ήταν νόμιμος και έμεινε άστεγος; Καταρχήν νόμος σε περιοχές με δάση κοντά υποχρέωση ασφάλισης πυρός. Αν είσαι χαμηλόμισθος το κόστος των σχεδόν 200 ευρω το χρόνο το καλύπτει το κράτος για να μην χρεωθεί την αποκατάσταση που είναι εκατομμύρια. Εδώ το κακό έγινε.

Η εφορία έχει κατασχέσει τόσα σπίτια. Παραχώρηση αν δέχεται κάποιος να αλλάξει κατοικία και δωρέαν. Ή χρήση μέχρι αποκατάστασης της ζημιάς. Δεν έχουμε αεροπλάνα και κονδύλια. Ας βάλουμε μίνιμουμ 2,5 ευρώ το μήνα μέσω ΔΕΗ για ένα χρόνο όλοι μας με τροπολογία με ένα πλαφόν από πάνω τα 8.000 πχ και με μεγαλύτερα ποσά για υψηλόμισθους για να πάει σε αγορές αεροπλάνων και μέσων. Μαζεύεις για πλάκα 400-500 εκατ. και δεν θα πει κανείς όχι.

Αν κρατήσεις και από της ΕΡΤ το χαράτσι των 25% πας στα 700 εκατ. Αν βάλεις και φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις που θα προβούν σε σχετικές δωρεές αγοράζεις χωρίς να φωνάξει κανείς 30 τύπου καναντέρ και 4 τύπου Ιλιούσιν και Μπόινγκ για να έχεις και ισορροπίες και ας βάζουν που λέει ο λόγος κάθε μέρα φωτιές.

Απλες λύσεις στο τραπέζι εφαρμόσιμες χτες! Ποιός θα τα σκεφτεί αυτά θα μου πεις; Μήπως έχει σκεφτεί κανείς το πραγματικό κόστος μιας πυρκαγίας πέρα από το οικολογικό και άμεσο υγείας μας; Μια καταστροφική πυρκαγιά πέραν ότι στερεί το πολύτιμο οξυγόνο και ομορφιά της πατρίδας μας, επιφέρει τεράστια οικονομικό κόστος από αναδασώσεις, αποζημιώσεις και μακροπρόθεσμα σε ιατρικά μεγέθη από τις ασθένειες που επιβαρύνονται ή ευθύνονται από την έλλειψη επαρκούς οξυγόνου και ότι άλλο είχε συμβεί… Μαζί και μείωση τουρισμού έστω τις πληγείσες περιοχές… Συνεπώς κοστίζει πολύ λιγότερα η προληψη βασικα με την αγορα αεροπλάνων και μέσων.

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΑΔΑ ΑΚΟΜΑ
Μπορώ να πω όμως και κάτι θετικό που προέκυψε μετά την τραγωδία. Υπάρχει Ελλάδα ακόμα. Υπάρχουν Έλληνες ακόμα που τιμούν τις αξίες και ιδεώδη της πατρίδας και έτρεξαν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο. Ηρωες εθελοντές που είμαστε σχεδόν τελευταίοι στο κομμάτι αυτό. Αλλά υπάρχουν νέα παιδιά, υπάρχει ελπίδα.

Υπάρχει Ελλάδα, δεν είμαστε τελειωμένη χώρα. Αλλά πρέπει να κυριαρχήσει αυτή η Ελλάδα. Το πατροπαράδοτο του Έλληνα, οι αξίες του Έλληνα, οι διαχρονικές που κινδυνεύουν να χαθούν, σε συνδιασμό με την Ευρώπη και τους κανόνες που διέπουν κάθε σοβαρό κράτος. Σε μια αρμονική σχέση πολίτη -κράτους που ο πρώτος δεν θα αισθάνεται ότι τον αρμέγει χωρίς ανταπόδωση το δεύτερο και το δεύτερο θα ξέρει οτι για να υπάρχει πρέπει να επικρατεί ευνομία και ισονομία.