Η Πρωτομαγιά έχει τη δικιά της αξία. Όχι ασφαλώς αυτή της καυλάντας και της εξόδου να πιάσουμε τον Μάη και καλά και μαζί και καμία γκόμενα,γκόμενο και να ρεπάρουμε…. Καλό μήνα βασικά σε όλους με υγεία. Καλό μήνα ,καλή Πρωτομαγιά ,στην πιο διαφορετική των τελευταίων 10ετιών θα έλεγα… Καραντινάτη Πρωτομαγιά σήμερα…. Καταρχήν όταν δεν ξέρεις ή όταν ξεχνάς την ιστορία σου ,θα σου επιστρέψει συμπαντικά και με άσχημο τρόπο για να την μάθεις ξανά. Πόσοι αλήθεια γνωρίζουν τι εορτάζουμε την Πρωτομαγιά; Σίγουρα πάντως όχι να πιάσουμε τον Μάη ,δηλαδή να πάρουμε κανένα λελουδάκι που παίρνουμε και τις άλλες μέρες από τας εξοχάς…Για την ιστορία επίσης ο Μαϊος αρχικά ήταν ο τρίτος μήνας του δεκάμηνου Ρωμαϊκού ημερολογίου (Majus) και πήρε το όνομά του, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, από τη θεότητα Μαία (λατινικά Μάγια)… Στο δε αρχαίο Αττικό ημερολόγιο ο Μάιος αντιστοιχούσε με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Μουνιχιώνα και το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα Θαργηλιώνα. Στο διάστημα αυτό στην Αθήνα γιορτάζονταν τα Ολυμπιεία, προς τιμή του Δία, με ιππικά αγωνίσματα, θυσίες και γεύματα στην περιοχή του Ιλισσού. Τα Μουνίχια, προς τιμή της θεάς Αρτέμιδας, στη χερσόνησο της Μουνιχίας δηλ στην σημερινή Καστέλα με κυρίως συμμετέχοντες τους εφήβους. Και τα Θαργήλια, προς τιμή του Απόλλωνα, αφιερωμένη στον εξαγνισμό της πόλης από τα μιάσματα! Επίκαιρο το τελευταίο ,ε; Η Πρωτομαγιά βασικά χαρακτηρίζεται ως εργατική Πρωτομαγιά με συγκεντρώσεις και πορείες παγκοσμίως, η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει τα κοινωνικά και οικονομικά της επιτεύγματα και να προβάλλει επίσης τις θέσεις και απαιτήσεις-διεκδικήσεις της.

Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.Και καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μια διεκδίκηση που κατέληξε σε ένα δράμα με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.Στην απεργία πήραν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Στο Σικάγο συμμετείχαν σχεδόν 100.000 εργάτες. Το πρώτο αίμα χύθηκε δύο ημέρες αργότερα έξω από το εργοστάσιο ΜακΚόρμικ στο Σικάγο. Απεργοσπάστες προσπάθησαν να διασπάσουν τον απεργιακό κλοιό και ακολούθησε συμπλοκή. Η αστυνομία και οι μπράβοι της επιχείρησης σκότωσαν τέσσερις απεργούς και τραυμάτισαν πολλούς, προκαλώντας οργή στην εργατική τάξη της πόλης.Την επομένη αποφασίστηκε συλλαλητήριο στην Πλατεία Χεϊμάρκετ, με πρωτοστατούντες τους αναρχικούς. Η συγκέντρωση ήταν πολυπληθής και ειρηνική. Όμως οι αστυνομικές δυνάμεις πήραν εντολή να διαλύσουν δια της βίας τη συγκέντρωση και από το πλήθος των απωθούμενων διαδηλωτών ρίφθηκε μια χειροβομβίδα σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας δεκάδες. Η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά βούληση με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές , ενώ έξι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από πυρά (φίλια ή των διαδηλωτών παραμένει ανεξακρίβωτο), ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε επτά.

Για τη βομβιστική επίθεση, που προκάλεσε τον θάνατο του αστυνομικού, κατηγορήθηκαν οι αναρχοσυνδικαλιστές Άουγκουστ Σπις, Γκέοργκ Έγκελ, Άντολφ Φίσερ, Λούις Λινγκ, Μίκαελ Σβαμπ, Σάμουελ Φίλντεν, Όσκαρ Νίμπι και Άλμπερτ Πάρσονς, που ήταν από τους οργανωτές της διαδήλωσης. Και στις 11 Νοεμβρίου 1887 οι Σπις, Πάρσονς, Φίσερ και Έγκελ οδηγήθηκαν στην αγχόνη, τραγουδώντας τη «Μασσαλιώτιδα». Η δίκη των οκτώ θεωρείται από διαπρεπείς αμερικανούς νομικούς ως μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις κακοδικίας στην ιστορία των ΗΠΑ.Στις 26 Ιουνίου 1893 ο κυβερνήτης του Ιλινόις, Τζον Πίτερ Άλτγκελντ παραδέχθηκε ότι και οι οκτώ καταδικασθέντες ήταν αθώοι και κατηγόρησε τις αρχές του Σικάγου.Αργότερα, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σικάγου, που έδωσε την εντολή για τη διάλυση της συγκέντρωσης, καταδικάσθηκε για διαφθορά.Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο και εργάσιμη. Έτσι, επελέγη η Κυριακή 2 Μαΐου, για να έχει η γιορτή μαζικό χαρακτήρα(Πηγή:www.sansimera.gr)

Σήμερα η εργατική Πρωτομαγιά έχει βαρύνουσα σημασία καθώς ολάκερος ο πλανήτης ζει πρωτόγνωρες στιγμές με την παγκόσμια υγειονομική κρίση με την πανδημία του κορωνοιού που εξελίσσεται σε οικονομική καταστροφή. Συνεπώς αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σας ένας ακόμα μοχλός πίεσης για την επόμενη μέρα που ήδη ψαλιδίζει και απειλεί να αφανίσει δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα μάλιστα είχαμε και συγκέντρωση στο Σύνταγμα από εργατικές οργανώσεις. Και εδώ είχαμε ένα διπλό μήνυμα. Ότι και συγκεντρώσεις ειρηνικές μπορούν να γίνονται καθώς μάλλον για πρώτη φορά έλειψαν τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας,αλλά και να πειθαρχεί στα απαραίτητα για την δημόσια υγεία μέτρα ο διαμαρτυρόμενος λαός. Οι εικόνες από το Σύνταγμα με τους συγκεντρωθέντες να τηρούν αποστάσεις δύο μέτρων και να φορούν μάσκες,ήταν το καλύτερο μήνυμα για την επόμενη μέρα. Μαζί με το μήνυμα ότι οι κυβερνήσεις παγκοσμίως πρέπει να βρουν τρόπους να διαχειριστούν το κραχ που ξεκίνησε για να μην εκτοξευθεί η ανεργία με ασύλληπτες και αδιανότητες κοινωνικές συνέπειες. Όμως και στην κυβέρνηση αξίζουν σήμερα συγχαρητήρια καθώς αν και κανονικά απαγορεύονται ειδικά ακόμα που δεν είμαστε εκτός πλήρους καραντίνας επίσημα-από την Δευτέρα επιτρέπονται μετακινήσεις-οι συγκεντρώσεις,δεν την έσπασε με την βία βλέποντας και αυτή ότι οι συγκεντρωμένοι για μια ιδιαίτερη μέρα για όλο τον κόσμο,έστειλαν και ένα όμορφο μήνυμα… Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι και οι πολιτικοί ουσιαστικά εργαζόμενοι είναι…Πάντως η μέρα είχε ωραία μηνύματα και μ άρεσαν…Να θυμόμαστε τι είναι και η εργατική Πρωτομαγιά και να ευχηθούμε γρήγορα όλοι πίσω στην εργασία μας και την κανονικότητα!Καλό μήνα!