Ο αθλητικός τουρισμός αναπτύσσεται ραγδαίως αν και φέτος είχαμε όπως σε όλα τα θέματα,ένα pause λόγω πανδημίαςΆκης Τσόλης και η Active Media είναι η κορυφαία εταιρεία στο χώρο αυτό,με εγχώριες και διεθνείς βραβεύσεις και μεγάλα καθιερωμένα events όπως στην Σαντορίνη και στο Κόστα Ναβαρίνο.

Μάλιστα φέτος με την απόλυτα επιτυχημένη απ όλες τις απόψεις και βασικά υγειονομικής ασφάλειας,διοργάνωση στο Πευκί Ευβαίας με τον αυθεντικό Μαραθώνιο κολυμβησης στο διπλανό Αρτεμίσιο,έδειξε ότι παρά την πανδημία όταν υπάρχει σωστή οργάνωση και θέληση όλα είναι εφικτά. Και έτσι μέσα στην πανδημία,με πολύ αυστηρά μέτρα υγειονομικής ασφάλειας και πρωτόκολλα από τους αρμόδιους φορείς,κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί και μάλιστα με απόλυτη- ειδικά για τα σύγχρονα νέα δεδομένα-επιτυχία η διοργάνωση.

Μπορεί να μην είχαν την ευκαιρία να έρθουν ακόμα περισσότεροι συμμετέχοντες και οι φίλοι τους,αλλά όλα πήγαν πρίμα και αρκετός κόσμος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την πανέμορφη Βόρεια Εύβοια. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αυτά τα events αθλητικού τουρισμού,ακριβώς εκεί προσδίδουν. Στην προβολή με τον σωστό τρόπο ενός μέρους και την αξιοποίηση και αναδειξή του ως τόπος πολλαπλών δράσεων. Η συμμετοχή σε ένα τέτοιο event έχει να κάνει με λίγο διακοπές,λίγο αθλητισμός,λίγο κοινωνικές επαφές. Ασφαλώς υπάρχουν και επαγγελματίες όπως οι διεθνείς αθλητές κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης εν προκειμένου που βλέπουν και σαν ευκαιρία προπόνησης και συντήρησης αυτές τις εκδηλώσεις.

Για πρώτη φορά, ύστερα από 2.500 χρόνια πραγματοποιήθηκε η αυθεντική διαδρομή των 10χλμ. με ονόματα παγκόσμιας κλάσης που κολύμπησαν πάνω από τα ναυάγια της ιστορικής ναυμαχίας του Αρτεμισίου του 480 π.Χ. ακολουθώντας το παράδειγμα του Σκυλλία και της κόρης του Ύδνας, τους πρώτους δηλαδή κολυμβητές υπεραποστάσεων, σύμφωνα με τον Πατέρα της Ιστορίας, Ηρόδοτο, που βοηθήσαν τις Ελληνικές δυνάμεις στην ιστορική ναυμαχία του Αρτεμισίου εναντίον του περσικού στόλου.

Η απαιτητική διαδρομή διεξήχθη στα στενά του Αρτεμισίου, ενώνοντας τη Στερεά Ελλάδα με τη Θεσσαλία και τους νομούς Ευβοίας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, της Προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κας. Άντζελας Γκερέκου, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανού και του Δημάρχου Ιστιαίας-Αιδηψού, κ. Ιωάννη Κοντζιά.

Μάλιστα ο τελευταίος δειχνει πολύ ορεξάτος για την αξιοποίηση όλων των υποδομών και προβολή της Βόρεια Εύβοιας μέσα από ένα νέο πλέγμα συνεργασιών. Άλλωστε η Έυβοια και ειδικά το βόρειο κομμάτι της έχουν μείνει πολύ πίσω από τα έργα ανάπτυξης αλλα πλέον κάτι κινείται και το καταλάβαμε απόλυτα. Ο Δήμαρχος έχει διάθεση,ακουσαμε καλά λόγια και θα καθιερωθεί φαντάζομαι η εν λόγω διοργάνωση που με το καλό με το νέο έτος θα φέρει και περισσότερο κόσμο όταν θα έχουν ομαλοποιηθεί και οι παγκόσμιες συνθήκες υγείας.

Δεν θα σταθώ στην συμμετοχή σπουδαίων ονομάτων αλλά στην συμμετοχή ανθρώπων όλων των ηλικιών που κολύμβησαν χωρις να είναι καν στο παρελθόν αθλητές,και τις μικρότερες αποστάσεις των 3 και 1,5χιλ. Γενικά ήταν ένα όμορφο τριήμερο και έχεις πολλά πραματα να κάνεις και να δεις στην Βόρεια Εϋβοια.

Καταρχάς είναι μια περιοχή που μπορείς να πας οικογενειακά αλλά και με την σχέση σου που λέμε… Ιδανικό μέρος για ηρεμία,για μίνι εξορμήσεις,για να συνδιάσεις βουνό -θάλασσα μέσα σε μερικά λεπτά! Αυτό είναι κάτι μοναδικό που έχει η πατρίδα μας.Να μπορείς να είσαι στα 1000μ και να αγναντεύεις την θάλασσα και σε 10 λεπτά να κάνεις μπάνιο σε αυτή και να βλέπεις αντίστροφα το βουνό. Καταπράσινα μάλιστα βουνά.

Γενικά οι τιμές καλές και αυτό είναι σημαντικό. Χρειάζεται περισσότερο διασκέδαση αν και λόγω πανδημίας δεν μπορούμε να κρίνουμε. Οι παραλίες στο Πευκί ειδικά καταπληκτικές. Ατέλειωτες,ήθελε λιγο περισσότερο άμμο αλλά και πάλι ήταν μια χαρά. Οπωσδήποτε πρέπει να πας κοντά στην μια ώρα απόσταση στον ξακουστό Άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο στο Προκόπι και ενδιάμεσα στην Μονή του Οσίου Δαβίβ και του νεώτερου Ιάκωβου του ΤσαλίκηΑιδηψός προσφέρεται για μεγαλύτερες ηλικίες με τα περίφημα ιαματικά της λουτρά και τα πολλά σπα.

Σίγουρα δεν θα βρεις τα 5στερα των μεγάλων νησιών αλλά πιο πολυ οικογενειακά ξενοδοχεία και μικρότερα αλλά περιποιημένα και μερικά πιο σύγχρονα προς μπουτίκ. Η Βόρεια Εύβοια έχει επίσης πολλά ξωκλήσια και εκκλησίες να δεις. Η περίφημη Παναγιά της Ντινιούς λίγα χιλιόμετρα από το Πευκί που η ιστορία λεει ότι την εικόνα πυροβόλησε τούρκος στρατιώτης και η σφαίρα εξωστρακίστηκε και γύρισε πάνω του και τον σκότωσε.
Το σημάδι της σφαίρας είναι πάνω στην εικόνα.

Πρέπει να πας οπωσδήποτε στο νησάκι του Άγιου Νικόλα πάλι κοντά στο Πευκί,στην σχετική παραλία. Πας και κολυμπώντας(!) με το εκκλησάκι του Αγίου μας να δεσπόζει πανοραμικά. Σε απόσταση μιας ώρας επίσης επιβάλλεται να πας στα λιχαδονήσια. Πανέμορφη διαδρομη μέσα από δάση δίπλα στην θάλασσα. Σε απόσταση λίγων λεπτών με βάρκα ή σκαφάκι πας απέναντι στην Λιχαδονήσια που θεωρούνται η Καραϊβική της Ελλάδας για τα νερά τους. Εκεί υπάρχει και ένα μπιτς μπαρ για το μπάνιο σου στα καταπράσινα νερά που θυμίζουν και λίγο Σαντορίνη καθώς πριν εκ χρόνια υπήρχε ηφαίστειο στην περιοχή!

Υπάρχει και ο παλιός οικισμός να δεις και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου σε ένα από τα 7 νησάκια που ακόμα και σήμερα γίνονται γάμοι και βαφτίσια. Εντυπωσιακή η διαδρομή και με τα πανέμορφα εκκλησάκια που θα βλέπεις στον δρόμο. Αν θες κάτι περισσότερο το βράδυ και πιο πολύ κόσμο πας αναγκαστικά στην πρωτεύουσα της Βόρειας Εϋβοιας την Ιστιαία που έχει πάνω από 20χιλ μόνιμους κατοίκους.

Φυσικά πρέπει και μια βόλτα στο χωριό του ποιητή μας Δροσίνη στις Γούβες που είναι και ο πύργος του και από εκεί στο ναυτικό οχυρό του πολέμου που θα δεις τα παλιά πυροβολεία. Μην ξεχάσεις να πάρεις μέλι που είναι εξαιρετικής ποιότητας καθώς όλη η Έυβοια είναι γεμάτη μελίσσια. Μπορείς να πας και στην Λίμνη ,ένα πολύ γραφικό χωριό μεταξύ Πευκί και Προκόπι.

Ολα αυτά με την πρόσβαση εύκολη και άνετα με το φέριμποτ από Αρκίτσα. Δηλ είσαι σε μια ώρα και κατι από Αθήνα στην Αρκίτσα,40 λεπτά με το φέρι για Αιδηψό και όλα είναι σε απόσταση μισής ώρας. Καλό είναι όμως να κάνεις και την γραφική διαδρομή από Χαλκίδα με πρώτη στάση για προσκύνημα στον Αγιο Ιωάννη τον Ρώσσο! Στο Αρεθούσα και στο Alex Spa πολύ καλή φιλοξενία από τους ανθρώπους εκεί και στην Εύβοια θα φας καλά και φτηνά και με πολύ καλές μερίδες.

Μην περιμένεις γκουρμέ πράματα και τέτοια αλλά έχει τα πάντα ,τίμια και καλα. Πολυ καλά γευματίσαμε στον “Ανέστη”που έχει και το hotel του με το ίδιο όνομα στο Πευκί και ειπαμε και ωραίες ιστορίες για τη περιοχή με τον μετρ του χώρου τον Γιάννη τον Κάτσικα που αν και νεαρός σχετικά ξέρει τα πάντα για ότι θες να μάθεις. Καλά φάγαμε επίσης θαλασσινά ειδικά στο “Γρι Γρι” αλλά και στο “Κοχύλι”.

Περάσαμε ένα όμορφο τριήμερο ,απολαύσαμε νέα μέρη ,είδαμε τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης και μιλήσαμε με μεγάλα παγκόσμια ονόματα του αθλήματος της ανοιχτής θαλάσσης και ανανεώσαμε με το καλό το ραντεβού μας για την επόμενη σεζόν!