Η πανδημία ήρθε και έσκασε σαν τσουνάμι σε όλο τον κόσμο και μαζί παρέσυρε στο διάβα της ανθρώπινες ζωές και περιουσίες αλλά και υποθηκεύει το μέλλον μας. Όλων μας. Όταν με το καλό το κακό περάσει ή μετριαστεί και αυτό θα γίνει σίγουρα με μοναδικό ερωτηματικό τις ανθρώπινες απώλειες σε πρώτο βαθμό και καθότι η ανθρωπότητα έχει περάσει και επιβιώσει από πολύ χειρότερες πανδημίες,θα ξημερώσει μια νέα μέρα για όλους. Πολλοί ειδικοί πλέον ανησυχούν μήπως οι έμμεσοι θάνατοι από τα αποκαίδια της πανδημίας είναι περισσότεροι από τον ίδιο το ιό . Άλλωστε το οικονομικό κραχ μπορεί να είναι πολύ χειρότερο με την έννοια αυτή. Μπορεί να μην οδηγεί γρήγορα στον θάνατο αλλά ο αργός θάνατος αυτών που υποφέρουν από στρες,αγωνία,άγχος,ανεργία στον οικονομικό απόηχο της πανδημίας,είναι ίσως και χειρότερος και μάλλον θα έχει περισσότερα θύματα παγκοσμίως. Εκτός βέβαια αν δούμε ένα ασύλληπτου μεγέθους και λογικής παγκόσμιο restart. Έχουμε καιρό γι αυτά όμως..

Το βασικό ερώτημα είναι αυτό που απευθύνουν σε κυβερνήσεις και ειδικούς οι απλοί πολίτες. Το γιατί και το πως; Αν παρακολουθήσει κανείς τις ταινίες του hollywood θα διαπιστώσει ότι έχουν αποδειχθεί προφητικές με τελευταία φαινόμενα επιβεβαίωσης τις πυρκαγιές,την κλιματική αλλαγή (σε πρωταρχικό στάδιο σε σχέση με τις ταινίες) και τις πανδημίες. Πόσες ταινίες δεν μίλαγαν για πανδημία; Αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία θα διαπιστώσει ότι διαχρονικά έρχονται πανδημίες και μάλιστα σοβαρές πολλές φορές και σίγουρα κάθε 100 χρόνια. Πανδημία ήταν και το 2009 με τον Sars και πάλι στην Ασία το 2000 περίπου. Μόνο που ήταν ελεγχόμενες πανδημίες με την έννοια ότι δεν ήταν τόσο σοβαρές και μεταδοτικές και ας έχασαν πχ την ζωή τους 20000 άτομα το 2009 μέσα σε λίγους μήνες. Εδώ να διευκρινίσουμε ότι ο όρος πανδημία χρησιμοποιείται βασικά για την επέκταση μιας κατάστασης και όχι αρχικά για την σοβαρότητα. Άλλωστε αν μας παρηγορεί το 85% σύμφωνα με τους ειδικούς,θα νοσήσει από τον κορωνοιό αλλά δεν θα πάρει και πολύ χαμπάρι…. Στην Ισπανική γρίπη είχαμε το 1920 όσο απίστευτο και αν φαίνεται,120 εκ θανάτους! Στο 1 και κάτι δις τότε,άρα θνησιμότητα σχεδόν 8-10%

Το ερώτημα είναι αν παγκοσμίως ήμασταν έτοιμοι για την πανδημία; Είχαν προειδοποιήσει οι ταινίες, σίγουρα οι αναλυτές θα το είχαν βάλει στους κινδύνους,οι ειδικοί ασφαλώς και ακόμα και ο Μπιλ Γκέιτς το έθεσε το 2015. Τι κάναμε κύριοι;Τι έκανε ο κόσμος; Μηδέν σε όλα ….

Ο κόσμος ζούσε στο σύνολο του σε μια νιρβάνα. Καυλάντα να το πω λαικά, λεφτά, μόστρα, σεξάκι και καλά να περνάμε όσοι είχαν τα λεφτά και την δυνατότητα. Οι άλλοι λόγω ανέχειας στο άλλο άκρο…Και οι λιγότεροι συλλογίζονταν που πάει η ανθρωπότητα. Δεν ήταν δύσκολο να δεις ότι είχαμε πάρει το λάθος δρόμο. Ο γιατρός που σώσει ζωές από πολλούς χαρακτηριζόταν γιατρουδάκος, αθλητές, διάσημοι, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, έπαιρναν ασύλληπτα λεφτά .Ακόμα και ένα μεσαίο μοντέλο έκανε ζωή καυλάντας και μάζευε περισσότερα πολύ μάλιστα από τον γιατρό και τον ερευνητή που έχει φάει μια 10ετια στα θρανία και μαζί και λεφτά για να περιμένεις να σου σώσει την ζωή. Ακόμα και η Ισπανίδα ερευνήτρια πολύ σωστά είπε πηγαίνετε στον Μέσι και τον Ρονάλντο να σας σώσουν… Θλιβερή αλήθεια και πραγματικότητα. Σε τι ακριβώς ήμασταν έτοιμοι; Οι κυβερνήσεις κοίταγαν την βολή τους και τις μπίζνες τους. Αν και ακόμα και σήμερα τα αθώα παιδάκια που λιμοκτονούν στην Αφρική είναι πολλές φορές περισσότερα από τα θύματα του κορωνοιού, ουδείς ασχολείται σοβαρά από τους μεγάλους καθώς το κακό δεν είναι στην πόρτα μας,δεν είναι δίπλα μας… Νέμεσις θα έλεγε κανείς αόριστα και γενικά… Οι κυβερνήσεις μοίραζαν τρις σε εξοπλισμούς για πολέμους και κατεύθυναν το 2-3% του ΑΕΠ τους υποχρεωτικά μάλιστα (ΝΑΤΟ)στον τομέα αυτό και έκοβαν από την υγεία,την έρευνα ,την πρόληψη. Και σήμερα απορούν γιατί δεν υπάρχουν μάσκες,αναπνευστήρες, γιατί καθυστερεί η έρευνα…Αλλά είναι γεμάτες οι αποθήκες από οπλικά συστήματα και η έρευνα για τους νέους εξοπλισμούς έχει φτάσει στο 2030!

Συνεπώς παγκοσμίως καθώς η Ελλάδα είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης και για τα κυβικά της καλά σχετικά ήταν αλλά δεν μπορούσε να αποφασίζει για κάτι, όλες οι μεγάλες κυβερνήσεις και το σύστημα πιάστηκαν εξ απήνης αν και όλες οι ενδείξεις έδειχναν ότι το καμπανάκι χτυπούσε. Ακόμα και μετά τον Sars προ 10ετίας οι επιστήμονες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη μέρα και ένα πιο επιθετικό ιό…Κανείς δεν τους άκουσε ώστε να δουλέψουν πάνω σε αυτό… Δεν θέλω να μπω στην θεωρία ότι ο ιός είναι κατασκευασμένος και ξέφυγε γιατί τότε θα κινδυνεύουμε κάθε μέρα από κάτι…. Όπως και να έχει αποδεικνύεται ότι όταν λέγαμε για την ανοχύρωτη Ελλάδα για τις βροχές και τις φωτιές, άλλο τόσο ανοχύρωτες ήταν και οι παγκόσμιες υπερδυνάμεις μπρος σε ένα αόρατο όπως τον αποκαλούν εχθρό. Όπως τους βολεύει βασικά θα έλεγα,γιατί ήξεραν ότι κάποια στιγμή θα τους κτυπήσει την πόρτα. Απλά τον υποτίμησαν και δεν έδωσαν προτεραιότητα. Σε ένα κόσμο ηδονής με Θεό το χρήμα και την λεζάντα και να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα για να είμαι καλύτερος εγώ, είναι η Νέμεσις αυτό όλο θα έλεγε κανείς… Όταν φτάσαμε να ζούμε τα σύγχρονα Σόδομα και Γόμορα και σταματήσαμε να εκτιμάμε την ίδια την ζωή,το δώρο του Θεού, να μην εκτιμάμε ότι ξυπνάμε και περπατάμε και έχουμε ένα πιάτο φαγητό και βλέπουμε τα πουλιά,τα δέντρα,την φύση…. Ο κόσμος-όχι όλοι ασφαλώς- έφτασε να θέλει όλο και περισσότερα λεφτά, ομορφιά,σεξ,μεγαλύτερα αυτοκίνητα και σπίτια αλλά αγνοούσε ότι είναι φιλοξενούμενος εδώ,στην γη… Απαξίωνε όσους τον διατηρούσαν ασφαλή και αποθέωνε και ακριβοπλήρωνε όσους τον διασκέδαζαν….Αγνοούσε τα εκατομμύρια παιδάκια που λιμοκτονούν και πεθαίνουν στην Αφρική ,αφού δεν ήταν τα δικά του παιδιά…..Ένας κόσμος που επένδυε στο σήμερα και όχι στο αύριο… Άρα ένας κόσμος από τον τελευταίο κάτοικο μέχρι τον πιο επιφανή και πρώτο κυβερνώντα που είχαν πάρει λάθος στροφή σαν σύνολο και το σοκ και δέος που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να ελέγξουν τους έπιασε απροετοίμαστους… Ακόμα και στο σενάριο του κατασκευασμένου ιού πάλι απροετοίμαστοι είμαστε για την επόμενη μέρα αλλά ταυτόχρονα είναι και μια Νέμεσις για τους πολλούς που στην ουσία με την στάση ζωής που είχαν στήριζαν το σύστημα που καταρρέει ανήμπορο να βρει πραγματικές λύσεις για σήμερα και γι αύριο…