Εκλογές λοιπόν και πάλι πολιτικολογία και τα σχετικά. Και το ερώτημα είναι πόσο σοβαρά μπορούμε να παίρνουμε όλα αυτά τα πράματα που βλέπουμε καθημερινά; Βασικά πάντως δεν ξεχνάμε ότι έχουμε μια κατάσταση στην κοινωνία μας και στην προσωπική μας ζωή που μόνο αμέτοχοι δεν πρέπει να είμαστε καθώς εμείς ψηφίζουμε και αναδεικνύουμε πολιτικούς και καθορίζουμε την ζωή μας. Και συνεπώς δεν μπορούμε να λέμε δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική κατάσταση αλλά από την άλλη μήπως και λαμβάνει κανείς υπόψιν του την ψήφο του λαού ουσιαστικά μιας και τα περισσότερα κόμματα με άλλο πρόγραμμα ξεκινάνε και σε άλλο καταλήγουν. Με όλα αυτά ο κόσμος δικαίως λέει “μας δουλεύετε”; Και δεν έχει όρεξη και θέλει να απέχει μιας και εκτιμά πλέον ότι τίποτα δεν αλλάζει και θα ακολουθούμε τις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης της ΕΕ. Μεγάλο θέμα πράγματι. Όπως μεγάλο θέμα είναι ότι και η μισή και πλέον Ελλάδα ζει σε μια εικονική πραγματικότητα όταν εκτιμά ότι μπορεί να έχει και ευρώ αλλά και ευρώ χωρίς μνημόνια.

Εκλογές λοιπόν και πάλι και γκρίνια. Καταρχήν δεν είναι ωραίο να έχουμε εκλογές συνέχεια σε μια χώρα σαφώς. Αλλά και τα δημοψηφίσματα και οι εκλογικές διαδικασίες δεν παύουν να είναι η ναυαρχίδα της δημοκρατίας σε μια χώρα. Και ο Τσίπρας εκτίμησε ότι έχοντας χάσει ηθικά την δεδηλωμένη έπρεπε να πάει σε εκλογές χωρίς να κινδυνεύει να μείνει αμέτοχη η χώρα αφού και οι ξένοι δεν ενοχλήθηκαν μιας και τα συμφωνηθέντα προχωράνε. Το ερώτημα είναι τι θα βγει από τις εκλογές και τι αλλαγή μπορεί να περιμένει κανείς. Αλλαγές δύσκολα θα περιμένει κανείς σε σοβαρό βαθμό μιας και από την στιγμή που και ο Τσίπρας έγινε μνημονιακός έστω εξ ανάγκης όπως υποστηρίζει , τα πρώτα κόμματα δεν δείχνουν ότι θα αλλάξουν πολιτική ροή. Και συνεπώς θα μείνουμε και στην Ευρώπη και στα μνημόνια. Και το ότι οι αναποφάσιστοι είναι πρώτο κόμμα στα γκάλοπ μόνο τυχαίο δεν είναι. Μιας και τα τελευταία χρόνια με την διάλυση ουσιαστικά του ΠΑΣΟΚ και τον κατακερματισμό της ΝΔ , υπάρχει ένα μεγάλο νούμερο ψηφοφόρων που πλησιάζει το 1/3 και το οποίο μετακινείται άνετα από ιδεολογικό χώρο σε κόμμα και αντίστοιχα. Και μην ξεχνάμε ότι όταν η αποχή φτάνει το 30-40% σημαίνει ότι η μισή και πλέον Ελλάδα ΔΕΝ ασχολείται για πολλούς λόγους με τα κομματικά και τις εκλογές. Και απαξιώνει κάθε πολιτική στην χώρα. Και πως να έχει και πολύ άδικο από μια πλευρά όταν η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι μπαίνουν στην πολιτική εκμεταλλευόμενοι την προβολή τους από τα επαγγέλματα τους και με μοναδικό σκοπό το κέρδος νόμιμα ή παράνομα. Και νόμιμα που είναι αυτό που κυριαρχεί πλέον είναι ότι σε 20-30 μήνες βάζουν παντελόνι φορολογημένο και το πάνε όπου θέλουν μετά ένα πακετάκι των 200-300χιλ ευρώ που είναι καβάτζα ζωής και περιμένουν και συνταξούλα πιθανότατα χορτάτη!Οπότε γιατί να κοιτάνε τι ψηφίζουν ; Απλά πράματα!

Πάμε στα κόμματα που έχουμε. Ακόμα και οι ψηφοφόροι τους είναι απογοητευμένοι.

Ο Τσίπρας βγήκε στο προσκήνιο από την αφάνεια μέσα σε λίγα χρόνια σαν υγιής αντίδραση , σαν κόντρα στα μνημόνια και το κατεστημένο. Αλλά πως θα άντεχε όταν μέσα στο κόμμα του ένα μεγάλο κομμάτι μόνο σαν ευρωπαϊκή αριστερά δεν εκτιμούσε την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ και ένα άλλο μέρος του ήταν προερχόμενο από το βαθύ ΠΑΣΟΚ βασικά και έβλεπε ένα νέο Αντρέα και κονόμα….; Οι εξελίξεις ήρθαν γρήγορα και το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ με τη μορφή που ξέραμε επίσης γρήγορα. Ο Τσίπρας κατηγορείται για κωλοτούμπα. Δεν νομίζω προσωπικά. Ο Τσίπρας έπεσε θύμα των εκτιμήσεων που έλαβε από το περιβάλλον του ότι θα τρομάξει η ΕΕ από την απειλή της Ελλάδας να φύγει και θα βάλει νερό στο κρασί της.Περίμενε και στήριξη από τους μεγάλους (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία)για να έχει ανοιχτό και το σενάριο αυτό. Οπως είπε και ο Σόιμπλε άλλωστε σε έξοδο της Ελλάδας συντεταγμένα με το καλημέρα θέλαμε βοήθεια 50δις κάτι που λέγαμε και στον Sport24Radio 103,3 στην εκπομπή μου και ο Καζάκης της δραχμής είπε ότι θέλουμε πάνω κάτω 100 δις για να μπορούμε να κινηθούμε εκτός ευρώ. Ποιός θα έδινε τα λεφτά αυτά λοιπόν; Κανείς αφού οι ΗΠΑ έχουν 17 τρις χρέος, οι Κινέζοι είδαμε πόσα δικά τους μεγάλα θέματα έχουν με την χρηματιστηριακή τους κρίση και η Ρωσία με το πετρέλαιο στα 40 δολάρια απέλυε δημόσιους υπαλλήλους και θα έδινε λεφτά για 100000 δημ υπαλ στην Ελλάδα; 

Γι αυτό και ο Τσίπρας εκτιμώ στο τέλος έκανε πίσω όταν είδε ότι χωρίς πρόγραμμα η έξοδος απο το ευρώ είναι αυτοκτονία και  προτίμησε να κερδίσει χρόνο περιμένοντας τις εξελίξεις παγκόσμια ή ευρωπαϊκά . Από εκεί και πέρα έχουμε μια ΝΔ που με τον Μεϊμαράκη είναι πιο κοντά στον κόσμο καθώς ο αρχηγός της είναι πολύ καλύτερος από τον Σαμαρά επικοινωνιακά, δείχνει πιο στιβαρός και προσιτός και μάγκας με την καλή την έννοια. Και ρίχνει ήδη το μπαλάκι στον Τσίπρα για πιθανή συγκυβέρνηση δείχνοντας ότι δεν έχει ταμπού με τις καρέκλες και γι αυτό και το κόμμα του κάνει μεγάλη προσέγγιση προς το κέντρο και είναι σε ανοδική πορεία μέσα σε έξι μήνες. Όλα αυτά τα πιστώνεται ο Μεϊμαράκης σαφώς καθώς μπορεί να είναι αποτέλεσμα αντίδρασης στις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ η επιστροφή ψηφοφόρων, αλλά αν δεν έβλεπαν κάτι δεν θα γύριζαν και πίσω.

Η Χρυσή Αυγή σαν κόμμα αντίδρασης και εν μέσω του ανοιχτού θέματος με την δικαιοσύνη ελπίζει σε άνοδο λόγω του μεταναστευτικού και δείχνει απόλυτο φαβορί για την 3η θέση εν μέσω αποδοκιμασιών από μεγάλο μέρος του πολιτικού και απλού κόσμου. Είναι ένα μεγάλο θέμα όπως και η παραδοχή Μιχαλολιάκου για πολιτική ευθύνη στην δολοφονία Φύσσα που θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον πως θα την εκλάβει ο κόσμος, ο απλός ψηφοφόρος. Ως πράξη γενναία που όμως δεν αντικατοπτρίζει το κόμμα αλλά ένα κακό του μέλος, ή ως παραδοχή ότι υπάρχουν και άλλοι σαν αυτόν που βρίσκουν έκφραση μέσα από τις θέσεις της ίδιας της Χρυσής Αυγής;

Το Ποτάμι έδειξε πολύ ανεβασμένο και ότι πάει για την 3η θέση και να είναι ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων αλλά η επέλαση του ανακόπηκε μάλλον λόγω των όσων ακούγονται για τους υποστηρικτές του από τον επιχειρηματικό κόσμο. Και έτσι θα είναι ρυθμιστής αλλά όχι με το 10% που ήθελε πχ όπως το ίδιο θα γίνει και με τον Λαφαζάνη και το νέο του κόμμα που δύσκολα θα πάρει μεγάλο ποσοστό μιας και πλέον ταυτίζεται σε μετεκλογική εξέλιξη (εκτός ευρώ) με το ΚΚΕ που παραδοσιακά έχει αυτή την δεξαμενή (αλλά μένει στάσιμο γιατί δεν φαίνεται να έχει συγκεκριμένο πλάνο πρόγραμμα αν κυβερνήσει πχ για την επόμενη μέρα και πως θα υλοποιηθούν επί του πρακτέου όλα όσα πρεσβεύει). Μάχη για την παραμονή τους στην Βουλή δίνουν οι ΑΝΕΛ που είχαν μεγάλη φθορά λόγω των αντιφατικών τους (επίσης με δικαιολογία όμως όπως οι ίδιοι λένε) όμως δηλώσεων πράξεων σε σχέση με όσα έλεγαν δηλ προεκλογικά αλλά και επειδή έφυγαν πολλά στελέχη τους και υπάρχει εσωκομματική γκρίνια αλλά και έλλειψη νέων προσώπων. Το…θρυλικό ΠΑΣΟΚ έχει πέσει στο 1/10 της δύναμης του με την Φώφη Γεννηματά να παλεύει να το πάει στην 3η θέση και να επαναφέρει κάπως παλιά πολιτικά μεγάλα ονόματα, αλλά ο κόσμος δεν πιστεύει καν σε αυτό πλέον. Που δείχνει ότι έχασε για πάντα την αίγλη του.. Όμως το ΠΑΣΟΚ είναι το πιο άνετο καθώς μαζί με το Ποτάμι είναι τα δύο κόμματα που είτε με ΝΔ , είτε με ΣΥΡΙΖΑ, άνετα θα μπουν στην κυβέρνηση μαζί τους !

Πάμε και στην συνέχεια. Έρχεται ο Λεβέντης μετά από 25 χρόνια; Αν και αρχικά η Ένωση Κεντρώων δημοσκοπικά έδειξε να πλησιάζει στο 4-5% , τώρα φέρεται να έχει φθορά από δημοσιοποιήσεις παλιών δηλώσεων του αρχηγού της αλλά και της ηλικίας του. Παρόλα αυτά έχει παρουσιάσει και αρκετές σοβαρές προτάσεις για την επόμενη μέρα, κινείται στον μνημονιακό χώρο και θέλει να παίξει αν μπει στη Βουλή το ρόλο των ΑΝΕΛ στηρίζοντας την κυβέρνηση που θα είναι είτε με ΝΔ, ή με ΣΥΡΙΖΑ , στο ευρωπαϊκό τόξο και προβάλλοντας το ατού της, την δικαίωση έστω και με απότομο λόγο πολλών από τα όσα είχε πει ο ηγέτης της. Παρόλα αυτά ο κόσμος κρατά ενστάσεις και για τον Λεβέντη επειδή όλοι μιλάνε ως έχει φανεί χωρίς όμως να αποτελεί και ασφαλή κριτήριο, εκ του ασφαλούς έξω από τον χορό και αλλάζουν απόψεις εν μια νυκτί την επόμενη των εκλογών αν είναι στο Κοινοβούλιο! Ανάλογα έχουμε και μικρότερα κόμματα με σαφή φιλοσοφία όπως του ιδιόρρυθμου αλλά και με σωστές ως ένα σημείο απόψεις κ.Τζήμερου αλλά και του κ.Καζάκη που είναι υπέρμαχος της δραχμής εκτιμώντας όμως ότι υπάρχουν ήδη 75 δις που ανήκουν στην Ελλάδα και δεν μπορεί να δεσμεύσουν οι δανειστές και είναι μεγάλη κουβέντα.

Συνεπώς βλέπω ότι ο κόσμος απέχει πλέον και η αποχή θα είναι μεγάλη. Οι Γερμανοί έκαναν το παιχνίδι τους και έδειξαν σε όλους ότι υπάρχει μόνο μια λύση, η δική τους. Το όνειρο της αλλαγής πολιτικής εντός ευρώ που θέλει η πλειοψηφία, κατέρρευσε με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει όμως μαγικά ραβδιά και χωρίς εξωτερική βοήθεια δεν υπήρχε σωτηρία…. Πλέον ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με μικρές αποκλίσεις είναι στο ίδιο πλάνο ελέγχου ουσιαστικά από την Ευρώπη και συνεπώς κανείς δεν μπορεί να υπόσχεται. Ο κόσμος πάγωσε. Βλέπει ότι έξω από το ευρώ χωρίς πρόγραμμα και προστάτες, είναι σχεδόν αυτοκτονία…. Και βλέπει ανήμπορος τις εξελίξεις με τους Γερμανούς να πανηγυρίζουν και γι αυτό άλλωστε δεν ενοχλήθηκαν καθόλου από τις εκλογές που αυτή την φορά δεν φέρνουν την χώρα πίσω αφού η συμφωνία υπάρχει και με όποιο πρώτο κόμμα θα υπάρχει. Μάλιστα οι δανειστές θέλουν μια ευρεία συγκυβέρνηση ή έστω στήριξη στα μνημόνια από την αντιπολίτευση για να έχουν ηρεμία τα επόμενα χρόνια.  Και όπως φαίνεται εκεί πάμε με τα δύσκολα να είναι μπροστά μας. Γιατί αν αρχίσουν να παίρνουν σπίτια και οι αγρότες βγουν στους δρόμους, καμία συμμαχική κυβέρνηση δεν θα αντέξει. Ίσως εκεί κάνουν λίγο πίσω οι ξένοι που ξέρουν καλά ότι δεν θέλουν να αφήσουν την χώρα αφού έχουν συμφέροντα ειδάλλως θα μας είχαν ήδη αφήσει. Άλλωστε ήταν πολύ εύκολο να πουν χαρίζουμε 350 δις στην Ελλάδα αλλά δεν της δίνουμε τίποτα άλλο πια. Και έτσι θα ήταν και μάγκες. Αφού δεν θα πάρουν και ποτέ αυτά που δίνουν. Αλλά θέλουν να έχουν τον έλεγχο καθώς παίζονται μεγάλα παιχνίδια. Και έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν πολλοί πίσω από την πολιτική αυτη για όλο τον Νότο. Η εξάλειψη του Νότου στην σημερινή του μορφή που δεν ζει ρομπτοτικά όπως η Γερμανία και η κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Να τελειώσουν με τα οικονομικά προβλήματα και με την μετανάστευση μέσω αλλοίωσης ,λαοί που είναι έτοιμοι από προ Χριστού εποχές για επαναστάσεις και αναφέρομαι στην νέα τάξη πραγμάτων. Άλλοι θέλουν να πάρουν τα φιλέτα και τις καλές μπίζνες της Ελλάδας μας που είναι το καλύτερο φιλέτο του κόσμου. Φως λοιπόν δεν βλέπω όποιος και να βγει και είμαι ανήσυχος για το μέλλον. Που θεωρώ ότι θα είμαστε οικονομικοί αιχμάλωτοι και θα φυτοζωούμε για τα επόμενα πολλά χρόνια όπως έλεγα από εποχής ΕΡΤ το 2009… Φυσικά ευθύνη μεγάλη έχουμε και εμείς που φτάσαμε εδώ. Ας προσέχαμε.

Εμείς δώσαμε το βούτυρο στο ψωμί τους για να μας βάλουν χέρι. Όταν είχαμε πρωτογενές έλλειμμα και συνεχίζαμε να δανειζόμαστε και να διογκώνουμε το δημόσιο. Θα τα πούμε άλλη ώρα αυτά όμως πως φτάσαμε εδώ . Ελπίδα για μένα είναι να έχουμε πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις στον Νότο με την Ιταλία βασικά ή στην ΕΕ που υπάρχουν θέματα. Αν σκάσει το οικοδόμημα ή γίνει ένα εσωτερικό μπαμ , τότε αλλάζουν τα δεδομένα καθώς μπορεί να αλλάξει πολιτική και να κόψει πχ χρήμα όπως οι ΗΠΑ ή αν φύγουμε μαζί με άλλους οι επιπτώσεις θα είναι μικρότερες. Ή αν έχουμε παγκόσμιες εξελίξεις με ένα παγκόσμιο πχ κραχ που ήδη είδαμε τι γίνεται στην Κίνα που παραμένει μάλιστα και η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας. Και για να καταλάβει κανείς γιατί δεν υπάρχει μέλλον, αν η Ελλάδα έχει ανάπτυξη 7% όπως η Κίνα, θα έχει κέρδος 10δις το χρόνο σαν ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι αν γίνουμε Κίνα σε 20-30 χρόνια θα σβήσουμε το χρέος μας και αν….. Γι αυτό και λέω ότι το θέμα της Ελλάδος δεν είναι οικονομικό. Καμία σχέση. Αυτή ήταν η αφορμή. Τα αίτια είναι γεωπολιτικά και ιδεολογικά.

Σαφώς όμως στην επόμενη μέρα αν θέλουμε περιμένοντας τις παγκόσμιες εξελίξεις να κερδίσουμε χρόνο και σχετική ηρεμία και να πούμε πιάσαμε πάτο και να σταθεροποιήσουμε τα πράματα, θα πρέπει να κοιτάξουμε και τα λάθη μας. Αν μας άφηναν μόνους χωρίς κανένα χρέος, αν μας το χάριζαν, μας κλείδωναν και μια τέλεια ισοτιμία και μας έλεγαν γυρίστε στο νόμισμα σας, τι θα γινόταν; Τίποτα. Ακόμα και με οριακό πρωτογενές πλεόνασμα , θα ήταν δύσκολο με το σύγχρονο κράτος να έρθουν επενδύσεις και σύντομα με ακριβότερες εισαγωγές θα είχαμε νέα αύξηση της ανεργίας, της κρίσης και τα λεφτά δεν θα έφταναν για μισθούς και συντάξεις και θα πηγαίναμε σε νέο μνημόνιο εσωτερικό αυτή την φορά. Συνεπώς με ευρώ ή δραχμή το πρόβλημα μας είναι οι μεταρρυθμίσεις. Να μην έχει σχέση το δημόσιο με τους επενδυτές, να ανοίξουμε την πόρτα στους επενδυτές με σταθερό φορολογικό πλαίσιο που δεν θα αλλάζει κάθε μέρα, να μην βγαίνουν οι ….χελώνες και οι κορμοράνοι να απαγορεύουν τις επενδύσεις. Είναι δυνατόν να έχουμε το καλύτερο φιλέτο του κόσμου και να μην υπάρχουν τρένα στην Πελοπόννησο και οδικά δίκτυα στα νησιά και την Δυτική Ελλάδα; Να έχεις μια Βουλιαγμένη που είναι σαν το Μονακό και να την κοιτάς ; Να έχεις την κορυφαία ακτογραμμή στην Αττική στην Ευρώπη και να μην είσαι Λας Βέγκας να μαζεύεις το χρήμα συνδυάζοντας διασκέδαση (Καζίνα, κέντρα διασκέδασης, φόρμουλα, Ντίνσειλαντ κτλ) και πολιτισμό(Ακρόπολη κτλ); Και να έχεις θέσεις εργασίας και συνεχή ροή χρήματος; Η Ελλάδα έπρεπε να έχει διπλάσιους τουρίστες που θα μας είχαν λύσει για πάντα το πρόβλημα καθώς ο τουρισμός είναι βαριά βιομηχανία και εμείς βγάζουμε τα μάτια μόνοι μας. Γιατί τι έχει να ζηλέψει η λίμνη των Ιωαννίνων και της Καστοριάς από το Σεν Μόριτζ; Τίποτα εκτός από τις υποδομές και το πρόμο.

Οι μεταρρυθμίσεις είναι η μόνη επιλογή και υπάρχουν τρόποι. Ότι σε βάζει μέσα και δεν είναι κοινής στρατηγικής ωφέλειας(πχ νερό) το δίνεις χάρισμα κιόλας…. Το δημόσιο χωρίς απολύσεις ορθολογικοποιείται όπως και οι μισθοί καθώς ακόμα υπάρχουν άπειρα παράθυρα .  Λύσεις υπάρχουν για όλα. Δίνεις κίνητρα σε επενδυτές και νομίζω αν δουν αυτά οι δανειστές θα δώσουν και ένα αναπτυξιακό πακέτο για να τρέξει πραγματικά η οικονομία μας, να μειωθεί η ανεργία, να ανέβει μέσω ανάπτυξης και όχι περικοπών και φορολογίας το ΑΕΠ μας. Καλή ψήφο και όλα αυτά τα λέμε στην συνέχεια μετεκλογικά….