Οι Κροάτες δημοσιογράφοι είχαν στήσει από νωρίς το καρτέρι τους στο ξενοδοχείο των ομάδων με «στόχο» τον Φώτη Κατσικάρη. Ενας άνθρωπος που κατά δήλωσή του αποφάσισε να γίνει προπονητής και έφτιαξε τη φιλοσοφία του από τον αείμνηστο Κρέζιμιρ Τσόσιτς, δεν θα μπορούσε να μην έχει τεράστιο ενδιαφέρον για τους Κροάτες. Πόσω μάλλον 24 ώρες πριν αυτός βρεθεί απέναντί τους σε μια μάχη… εποχών.

Οι Κροάτες μπορεί να μην έχουν ανανεώσει το ρόστερ τους τόσο ριζικά όσο η δική μας Εθνική, αλλά δεν κρύβουν ότι έχουν βάλει μπρος την… επανέναρξη. Τα λέγαμε και τις προηγούμενες μέρες, ότι κινούνται σε κάθε χώρο, αγωνιστικό και μη, με μια σοβαρότητα που για χρόνια δεν τους… χαρακτήριζε. Ομάδα σε όλα τους, σα να έχει δοθεί η εντολή ότι κάποια στιγμή το ταλέντο που πάντα κουβαλούσαν πρέπει να σταματήσει να… σκορπίζεται.

Μήπως οι δικοί μας, όμως, λίγο ταλέντο έχουν; Όχι βέβαια. Ούτε και λιγότερη σοβαρότητα, το κάθε άλλο. Η ομάδα εκπέμπει υγεία και αυτό το βλέπουν και… τυφλοί. Πιο σωστά, μόνο όσοι εθελοτυφλούν δεν το βλέπουν. Αυτό που συμφωνούν όλοι, το ότι «το μέλλον διαγράφεται λαμπρό», ουδόλως απασχολεί τους παρόντες στο Τορίνο, αν πρόκειται για κουβέντα που αφορά το πιο μακρινό μέλλον. Αυτοί, για το επόμενο 48ωρο καίγονται. Θέλουν δύο ματς και θέλουν δύο νίκες. Θέλουν την ύψιστη αθλητική τιμή της συμμετοχής σε Ολυμπιακούς αγώνες και θα κάνουν το παν για να την κατακτήσουν.

Όλα αυτά, βέβαια, δεν ισοδυναμούν και με ομάδα… σκασμένη στο άγχος. Κάθε άλλο. Το επαγγελματικό μέλλον του αρχηγού Γιάννη Μπουρούση έχει γίνει… θρίλερ. Ολοι με αυτό ασχολούνται προσπαθώντας να μεταφράσουν το μόνιμο αινιγματικό χαμόγελο του Γιάννη. Αλλά και του Κατσικάρη το επαγγελματικό μέλλον είναι ένα θέμα. Μπαρτσελόνα είναι αυτή, που τον «φλερτάρει», δεν είναι παίξε γέλασε. Επιασε χθες να ρίξει μια ματιά στο πρόγραμμα της Ευρωλίγκας, «ωπ, νάτος, έκλεισε» βγήκε το συμπέρασμα. Σταμάτησε γρήγορα την ανάγνωση, «μπα, δεν έχει κλείσει, δεν το ανέλυσε πολύ». Βγάλε άκρη…

Μετά το χαλαρό πρωινό με τις βολτούλες στο Τορίνο ή την εξάντληση του δικαιώματος… ύπνου, η αντίστροφη μέτρηση άρχισε με την μία και μοναδική προπόνηση της ομάδας στο γήπεδο των αγώνων. Ο προσομοιωτής μπήκε μπρος, με τους προπονητές που έχουν… πρηστεί τα μάτια τους στην κατασκοπεία να αναλύουν όσα θα βρεθούν απέναντι στην ομάδα αύριο το απόγευμα. «Κροατία», «Σάριτς», «Ούκιτς», «Μπογκντάνοβιτς» και τα… συναφή άρχισαν να μπαίνουν στο λεξιλόγιο. Αύριο, θα μπουν και στο γήπεδο. Με την ευχή να βγουν απογοητευμένα και τα χαμόγελα να είναι ελληνικά. Είπαμε, το μέλλον είναι δεδομένο για αυτή την Εθνική. Το θέμα είναι να αρχίσει να “μετράει” και με αποτελέσματα από τις επόμενες 48 ώρες και… κάτι, με τη λήξη του (ευκτέου από όλους) τελικού του Προολυμπιακού.