Πιο ωραία δε θα μπορούσε να κυλήσει αυτή η βραδιά για τα ελληνική χρώματα στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ. Προσοχή, όχι μόνο για την Εθνική, αλλά για την Ελλάδα γενικότερα.

Οι γείτονες έδειξαν τον… πολιτισμό τους γιουχάροντας τον ύμνο μας. Οι Ελληνες έδειξαν τον δικό τους, πραγματικό πολιτισμό, ακούγοντας σιωπηλά τον ύμνο των αντιπάλων. Και μετά, πήραν σειρά οι ατσίδες με τα μπλε. Είκοσι στο κεφάλι και αυτό επειδή ήταν πρεμιέρα και χρειάστηκε λίγο χρόνο να βρούμε τον ρυθμό μας. Εις υγείαν. Η οποία ελαφρώς… αμφισβητήθηκε, η δική τους όταν επέστρεψαν στο ξενοδοχείο. Διότι όταν βγήκαν μια βόλτα οι παίκτες να ξεσκάσουν, οι απογοητευμένοι συμπατριώτες τους που ήταν εκεί κοντά τους έκραξαν κομματάκι.

1evrob2fyrfil

Κι επειδή στη ζωή τίποτα δε συμβαίνει κατά τύχη, ήταν γραφτό τους να την πάθουν από Μακεδόνα. Ο «καυτός» Κώστας Σλούκας σήμανε το φινάλε της σεμνής τελετής όταν μπήκε από τον πάγκο κι άρχισε να πυροβολεί. Και μετά, βρόντηξαν όλοι μαζί, όπως κάνει από το πρωί ο ουρανός του Ζάγρκεμπ που έχει ανοίξει και ρίχνει, ρίχνει, ρίχνει και τελειωμό δεν έχει.

Τους πήραν… πρέφα

Νωρίτερα, οι  Ολλανδοί έριξαν την πρώτη… μπομπίτσα του ομίλου νικώντας τους Γεωργιανούς με τα βαριά ονόματα και την… ελαφριά νοοτροπία. Το αποπνέουν το τουπέ και το πλήρωσαν με το καλημέρα.

Εβλεπαν πολλοί με απορία τους πειθαρχημένους Ολλανδούς που ζουν το όνειρό τους να μπαίνουν στο πούλμαν για να αναχωρήσουν για το γήπεδο και το παιχνίδι, την ώρα που οι Γεωργιανοί έσκαγαν μύτη αγουροξυπνημένοι από τα δωμάτια για να πιουν τον καφέ τους.

Τους βλέπεις τους Γεωργιανούς και να παίζουν με τις ώρες την… πρέφα τους στα τραπέζια του ξενοδοχείου και γενικά να βγάζουν μια χαλαρότητα μεγαλύτερη της επιτρεπόμενης. Το άκρως αντίθετο των «οράνιε» δηλαδή που ρωτούσαν αστειυόμενοι μετά το ματς αν θα… τους πάρουμε μαζί μας στο τσάρτερ για τη Λιλ. Αρχισαν να το πιστεύουν σιγά – σιγά και «υπεύθυνος» γι’ αυτό είναι ο φοβερός και τρομερός Κλουφ, ο παίκτης που πρόλαβε και άρπαξε ο Σκουρτόπουλος για το Ρέθυμνο. Επρεπε να δείτε πώς πετάχτηκε από τη θέση του ο Θανάσης σε ένα πολύ σκληρό φάουλ που έκαναν στον επόμενο ηγέτης της ομάδας του και θα καταλαβαίνατε πόσα πολλά ποντάρει πάνω τους. Και όχι άδικα.

Πάμε γι’ άλλα τώρα. Με το καλό να ξημερώσουμε και να ετοιμαστούμε για τους Κροάτες. Αριστερά – δεξιά όταν τους μιλάς, είτε μπασκετικοί είναι είτε απλοί φίλαθλοι, την Εθνική μας δίνουν φαβορί για την πρωτιά του ομίλου. Μπλοφάρουν ή, φοβούνται καλό θα είναι να τους επιβεβαιώσουμε. Νικώντας τους στο τετ α τετ και παίρνοντας την πρώτη νίκη ψυχολογίας στη διοργάνωση.