Η ανακοίνωση του προγράμματος των πρώτων ημερών της δεύτερης φάσης του Ευρωμπάσκετ, ήχησε λίγο σαν κακόγουστη φάρσα στα αυτιά των Ελλήνων διεθνών αργά το βράδυ της Πέμπτης, μετά το τέλος του αγώνα με την Ολλανδία.

Μια ομάδα που ολοκλήρωσε πρώτη τον όμιλό της, έβλεπε ότι οι επόμενες υποχρεώσεις της ήταν μια προπόνηση στις 9.30 το βράδυ της επομένης και ένας αγώνα, νοκ – άουτ κιόλας, στις 2.30 το μεσημέρι της μεθεπομένης. Υπήρξαν βλέμματα απορίας, υπήρξαν κάποια σχόλια, αλλά το θέμα θεωρήθηκε λήξαν εντός ολίγων λεπτών.

Η Εθνική Ελλάδας είναι πολύ μεγάλη και φιλόδοξη για να μιζεριάσει με δυσλειτουργίες. Ενδεχομένως και αναπόφευκτες σε μερικές περιπτώσεις αφού τα τηλεοπτικά… θηρία, και οι τσέπες τους φυσικά, καθορίζουν σε μεγάλο μέρος αυτά τα προγράμματα. Αλλά ας είναι. Απαντες άρχισαν να προετοιμάζονται για την «επιχείρηση – αστραπή», αφού για να το κάνουμε πιο λιανά, μέσα σε περίπου 40 ώρες από το τελευταίο ταξίδι του ομίλου, η ομάδα είχε ταξίδι – προπόνηση και το πρώτος ματς πρόκρισης.

Το πρώτο σκέλος της επιχείρησης, το ταξίδι δηλαδή, ήταν ικανό να διώξει μακριά για μιάμισι ώρα έστω, όσο διήρκεσε, πολλά άγχη από τα μέλη της ομάδας. Η παρουσία των οικογενειών τους και κυρίως των παιδιών τους «επέτρεψε» στιγμές χαλάρωσης πριν αποχαιρετιστούν για να τραβήξει ο καθένας τον δρόμο τους. Με το καλό, από αύριο το απόγευμα θα υπάρχει ένα 72ωρο μέχρι το επόμενο παιχνίδι , τον προημιτελικό και τότε θα τα ξαναπούν.

Στο γήπεδο… φυσάει

Στη Λιλ, τα πράγματα δεν… αποπνέουν τόσο μπάσκετ όσο στο Ζάγκρεμπ.  Θα μου πεις, τι μπάσκετ να αποπνέει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου! Το «Πιερ Μορουά» είναι ένα τεχνολογικό θαύμα, αφού μετατρέπεται (και) σε γήπεδο μπάσκετ όπως και σε άλλα σπορ, επιλέχτηκε για να σπάσει το ρεκόρ προσέλευση θεατών με τις 27.000 που αναμένονται σίγουρα στον τελικό, αλλά δεν παύει να είναι… ποδοσφαίρου.

Εκεί που έμειναν με γουλρωμένα μάτια πολλοί ήταν ότι τους αναφέρθηκε ότι στο γήπεδο θα… φυσάει. Αρχικά θεώρησαν ότι δεν είχε κλείσει ακόμα η οροφή. Μετά τους εξήγησαν ότι αυτό είχε ήδη γίνει. Τους είπαν όμως ότι επειδή είναι πολύ ψηλό, αφού οι κερκίδες είναι στα ύψη ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, όλο και κάπου βρίσκει και… μπάζει ο αέρας. Κι επειδή από αύριο αναμένονται ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, μπορεί και να… κουνάει λίγο. Οπότε έμεινε να δούμε τι ακριβώς θα συμβεί αν βρέξει.

Δεν είναι όμως μόνο το γήπεδο. Στο Ζάγκρεμπ το ένα ξενοδοχείο που φιλοξενούσε έξι ομάδες, μπορεί να ήταν παλιό, αλλά ήξερε να λειτουργήσει και να εξυπηρετήσει κάθε ανάγκη που υπήρχε. Στη Λιλ, οι ομάδες μοιράστηκαν σε τέσσερα ξενοδοχεία, ένα για κάθε τετράδα που προκρίθηκε από κάθε όμιλο. Και όταν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων δικών μας πήγαν στο τεχνικό μίτινγκ με κάποια αθώα παραπονάκια, για λίγο μεγαλύτερη ποικιλία στο φαγητό ή άλλες λεπτομέρειες, άκουσαν τους άλλους και… λούφαξαν.

Αποστολές περίμεναν και δύο ώρες χωρίς δωμάτια, αποστολές αναγκάστηκαν να στείλουν ανθρώπους σε φαστ φουντ για να ταϊσουν τους παίκτες τους αφού σε κάποια ξενοδοχεία δεν είχαν προλάβει να μαγειρέψουν, κάποια από τα ξενοδοχεία δεν έκαναν ούτε για… ημιδιαμονής και άλλα πολλά. Οπότε οι δικοί μας συμφώνησαν με τα μάτια ότι τους έλαχε ο… παράδεισος (φωτό) και διαλύθηκαν ησύχως. Και γρήγορα, αφού οι διοργανωτές όταν είδαν το τσουνάμι που ξεσηκώθηκε από τις διαμαρτυρίες, έληξαν άρον – άρον το μίτινγκ, παραβλέποντας ακόμα και να ελέγξουν τα δελτία των παικτών.

Και επέστρεψαν στο ξενοδοχείο όπου οι Γεωργιανοί έχουν να μιλάνε για τον νέο τους μπασκετικό ήρωα. Τον… Γιάννη Μπουρούση. Το ψυχοφθόρο γι’ αυτούς ματς της Εθνικής μας με την Ολλανδία έληξε με την ελληνική νίκη που τους έδωσε την πρόκριση και η εμφάνιση του ψηλού της Εθνικής τον έκανε… σύνθημα στα χείλη τους. Γέλασε ο Γιάννης με τη νέα του… πατρίδα, αλλά όχι για πολύ. Στα μυαλά όλων έχει ήδη εγκατασταθεί το «τσιπάκι» του Βελγίου. Κι από αύριο το απόγευμα να πάνε όλα καλά, έχουμε καιρό για τα υπόλοιπα.