Μα είναι δυνατόν; Δεκάλεπτο με 21 πόντους παθητικό από το Ιράν; Ημαρτον… Πώς είπατε; Τι κάθομαι και λέω; Ε, εντάξει, πώς θα αρχίσουμε, χωρίς γκρίνια; Και τι έγινε που το ματς πήγε πολλά με λίγα;  Είναι 12άδα δηλαδή αυτή που έχει επιλέξει ο Κατσικάρης; Τέρμα η πλάκα, πάμε στα σοβαρά.

Ένα διαδικαστικό 40λεπτο τελείωσε και η επιτυχία της Εθνικής δεν ήταν φυσικά ότι νίκησε, αλλά ότι το έκανε διαδικαστικό. Σοβαρή από την αρχή κι αυτό φαινόταν. Ουδείς «ενοχλήθηκε» επειδή οι Ιρανοί τα έβαζαν για λίγα λεπτά. Όχι και ουδείς δηλαδή, ο Κατσικάρης μια… χαρά ενοχλήθηκε. Ουδείς ανησύχησε όμως, αφού φαινόταν ότι η ομάδα είχε μπει με σωστό «μυαλό» στο γήπεδο και θα πήγαινε το ματς εκεί που έπρεπε.

Tο πρώτο και αυτονόητο βήμα έγινε με… παραγγελιά για την Εθνική. Τόσο εύκολα όσο να γίνουν δοκιμές και μονταρίσματα μέσα στο ματς, τόσο εύκολο όσο να πάρουν ανάσες αυτοί που θα σύρουν περισσότερο το κάρο, τόσο εύκολο όσο να μπουν όλοι στον χορό και ν’ αρχίσουν να χορεύουν. Και τόσο… βαρετά από πλευράς συγκινήσεων, ώστε μόνο η απορία μας έμεινε πώς μπορούσε ο «κονφερανσιέ» του γηπέδου να μην αρθρώνει σωστά τον… Μπουρούση. Μα τον Μπουρούση ρε φίλε; Ασε που έχει περάσει από την Ιταλία, αλλά σιγά το δύσκολο. Και να λες το Αντετοκούνμπο. Για όνομα….

Αυτός που δεν ξέρουμε αν θα προλάβει, όχι να τον πει σωστά, αλλά να τον ανταμώσει, είναι ο Αντρέα Τρινκιέρι. Ενοικος στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι ομάδες είναι από σήμερα ο Ιταλός, αλλά μόνο για δυο μέρες, αφού μετά έχει μακρινό ταξίδι για την Αργεντινή, καλεσμένος σε σεμινάριο. Ολο και κάπου μπορεί να βρεθούν οι δυο τους  και να… θυμηθούν το 2013 που ο Τρινκιέρι έφτασε κοντά στο να αφήσει εκτός 12άδας τον ψηλό… Ξινά σταφύλια, πιο παλιά κι από περσινά.

Τώρα ο Ιταλός απολαμβάνει τους τίτλους του στη Γερμανία και ο Γιάννης ηγείται της ριζικά ανανεωμένης Εθνικής. Εξι παίκτες ντεμπουτάρισαν σήμερα σε επίσημο αγώνα. Η μισή ομάδα για να το πούμε πιο απλά. Δεν το χάρηκαν απλά, το απόλαυσαν. Ηταν φανερό σε κάθε τους αντίδραση, σε όλη τη διάρκεια του ματς. «Λάμπω ε; Ναι, λάμπω, είμαι ευτυχισμένος. Είναι απερίγραπτο αυτό που νιώθω σαν μέλος αυτής της ομάδας. Και μπορεί να λέτε ότι έδωσα ενέργεια όταν μπήκα στο παρκέ, αλλά εγώ σε αυτή την ομάδα θέλω να δίνω συνέχεια ενέργεια, ακόμα κι όταν είμαι στον πάγκο», έλεγε μετά το ματς ο Θανάσης Αντετοκούνμπο εκφράζοντας μια νοοτροπία που μόνο καλό μπορεί να κάνει στις ομάδες που υπάρχει.