Επεσε… περονόσπορος στο MercurMetropoleτης Λιλ. Το ξενοδοχείο που την περασμένη Παρασκευή υποδεχόταν τέσσερις φιλόδοξες ομάδες από τον όμιλο του Ζάγκρεμπ και σήμερα παρουσίαζε εικόνα… αποσύνθεσης.

Δύο παραιτημένοι προπονητές, ο Ζντοβτς και ο Περάσοβιτς, ένας που μάλλον τερματίζει  πιο ομαλά την καριέρα του στην Εθνική γεωργίας, ο Κοκόσκοφ, τρεις αποκλεισμένες ομάδες με τις δύο από αυτές εμφανώς «στραπατσαρισμένες» από το χουνέρι που έπαθαν, οι Σλοβένοι και κυρίως οι Κροάτες.

Όχι ότι οι Γεωργιανοί ήταν χαμογελαστοί. Αυτοί το πίστευαν από πριν ότι μπορούσαν να περάσουν τους Λιθουανούς. Το παραπίστεψαν και στη διάρκεια, αλλά μετά… δεν πίστευαν αυτά που τους έκανε ο Ματσιούλις. Αυτοί τουλάχιστον φεύγουν ως μερικώς επιτυχημένοι αφού έφτασαν μέχρι τη Λιλ. Οι άλλοι…

Οι Κροάτες, κυρίως αυτοί και οι Σλοβένοι δημοσιογράφοι έσπευδαν από νωρίς το πρωί για το ρεπορτάζ της, δυσάρεστης, επόμενης ημέρας. Οι χώρες τους θα είναι εκτός Ολυμπιακών αγώνων, ψάχνουν προπονητές, πρέπει να γυρίσουν σελίδα. Την ίδια ώρα, η ρεσεψιόν είχε αποκτήσει ασυνήθιστη κίνηση. Οι βαλίτσες πήγαιναν κι ερχόντουσαν για να φορτωθούν στα πούλμαν και να πάρουν τον δρόμο για το αεροδρόμιο, μαζί με τους αποκλεισμένους κατόχους τους.

Το… ζωικό βασίλειο

Η δική μας Εθνική όμως, στη θέση της. Αποχαιρέτισε… νοερά τους συγκατοίκους και ετοιμάζεται να απολαύσει την μοναξιά της στο ξενοδοχείο. Εξάλλου εδώ δεν έχει έρθει ούτε για τουρισμό ούτε για… κοινωνικοποίηση. Ηρθε για να συνεχίσει να… δαμάζει το ζωικό βασίλειο όπως παρατηρούσε ένας Γάλλος δημοσιογράφος. «Δαμάσατε τα λιοντάρια του Βελγίου, θα βγάλετε νοκ – άουτ και τους ταύρους της Ισπανίας και μετά βλέπουμε όταν θα παίξετε με τους δικούς μας, τους πετεινούς».

Πες το ψέμματα. Αν βάλεις και τους Ολλανδούς, που κι αυτοί λιοντάρια αυτοαποκαλούνται, από… κυνήγι καλά το πάμε μέχρι τώρα. Αν και τα σπουδαία θηράματα ακόμα καιροφυλακτούν. Με πρώτους αύριο τους Ισπανούς. Τους… φετινούς Ισπανούς, αυτούς που είναι στη Λιλ κι αυτό δεν μεταφράζεται στο αν έχουν απουσίες και σε σύγκριση με ομάδες περασμένων ετών. Μεταφράζεται στο ότι στην δική μας ομάδα, ουδείς επιτρέπει στο μυαλό του να μπει στο τριπάκι του παρελθόντος. Φρέσκα κουλούρια που λέει ο κουλουράς.

Οι προπονητές έχουν αρχίσει το «ξεψάχνισμα» της παρέας του Πάου, οι βασικές κατευθύνσεις έχουν ήδη δοθεί και απομένουν τα τρικ που ελπίζουν ότι θα κάνουν τη διαφορά. Στη βραδινή προπόνηση θα δουλευτούν, μέχρι λίγα λεπτά πριν από το τέλος που αναμένεται η… ώρα του παιδιού. Προχθές όλοι γίναμε αυτόπτες μάρτυρες του παιχνιδιού – στοιχήματος με τις βολές, του άφθονου γέλιου που υπήρξε των αντίδρασεων που βγήκαν αβίαστα για να δείξουν ότι αυτή η ομάδα περνάει καλά, ξέρει πού πατάει και αύριο θα είναι όπως πρέπει για να διεκδικήσει τον πρώτο από τους μεγάλους της στόχους σ’ αυτό το Ευρωμπάσκετ.