Δεύτερη παραγγελιά ήρθε στην Εθνική στα δύο ματς… προσαρμογής του Προολυμπιακού. Λέγαμε στο πρώτο με το Ιράν ότι με σοβαρότητα από την αρχή η ομάδα το «καθάρισε» νωρίς και βρήκαν όλοι χρόνο, άλλοι για ξεκούραση και άλλοι για συμμετοχή. Σήμερα τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν βγαλμένο από τα… μη των προπονητών στην ομάδα. Σχεδόν όλα στραβά και ανάποδα. Κακός ρυθμός σε άμυνα κι επίθεση, κακές συνεννοήσεις, όλα κακά. Ωραία τροφή για… εποικοδομητική ανάπαυλα. Και ωραία Εθνική μετά από αυτή την ανάπαυλα. Με κέφι, με σωστό μπάσκετ με μια εν τέλει άνετη νίκη επί των φιλότιμων Μεξικάνων. Και παρεξηγημένων για να συνεχίσουμε το χθεσινό, αφού τα παλικάρια ούτε βρώμικα έπαιξαν, ούτε προκάλεσαν. Εκαναν το παιχνιδάκι τους, έχασαν και στρέφουν το μυαλό τους στο μεθαυριανό με την Ιταλία.

Η ομάδα προχωράει, όπως αναμενόταν να κάνει, οι Ελληνες αυξάνονται, όπως αναμενόταν να κάνουν, το… σαφάρι για τα εισιτήρια εντείνεται. Ο τελικός λέγεται ότι είναι όχι μόνο ξεπουλημένος, αλλά και με μεγάλες λίστες αναμονής. Για τους ημιτελικούς, κάπως το σώνουμε ως Ελληνες αφού δεν σταυρώσαμε με τους Ιταλούς. Όχι ότι οι Κροάτες αναμένονται λίγοι, μια… γκαζιά δρόμο είναι, αλλά εκεί θα τα βολέψουμε.

Αυτός που δεν έδειξε να ανησυχεί είναι ο συμπαθής Γιόσι. Ο ένθερμος Ιάπωνας φίλαθλος της Εθνικής μας, που φόρεσε με καμάρι τη γαλανόλευκη, τύλιξε την ελληνική σημαία με τα αυτόγραφα των παικτών από την ομάδα του 2006, εξασφάλισε τα εισιτηριάκια του και ταξίδεψε από το Τόκιο μέχρι το μακρινό Τορίνο για να δει την ομάδα της… καρδιάς του. «Καλησπέρα σας, ευχαριστώ πολύ», έλεγε στα Ελληνικά σε όποιον Ελληνα τον χαιρετούσε και τον καλωσόριζε. Κοίταζε με έκπληξη όποιον τον ρωτούσε αν μένει στην Ιταλία. «Όχι, όχι, για την ομάδα μου ήρθα μέχρι εδώ. Την Ελλάδα. Από το 2006 στη Σαϊτάμα, έγινε ένθερμος φίλος της. Εχω ξανακάνει ταξίδι για να τη δω», είπε και κάποιοι συνδέσαμε το πρόσωπό του με το 2009 στην Πολωνία.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η… προετοιμασία της Εθνικής για το Προολυμπιακό. Κακά τα ψέμματα, αλλά τα δύο πρώτα ματς μόνο… ορεκτικό έπρεπε να τα κάνει η ομάδα και τα έκανε σε ποσοστό 75%. Από μεθαύριο, το ποσοστό πρέπει να αγγίξει το τέλειο. Οι Κροάτες, ευχόμαστε για αρχή, με την έννοια του να υπάρξει και συνέχεια και μετά οι Ιταλοί. Με τους Ελληνες διεθνείς να έχουν δει προσεκτικά το χθεσινοβραδινό Ιταλία – Κροατία και να συμφωνούν χωρίς περιστροφές. «Μπορούμε να το φτάσουμε μέχρι τέλους. Θέλει μεγάλη προσπάθεια, θέλει πολλά, αλλά μπορούμε». Για πάμε λοιπόν…