Όταν μιλάνε οι αριθμοί, ο ρεαλισμός πηγαίνει περίπατο. Και από χθες το βράδυ ήδη, το Ευρωμπάσκετ του 2015 πέρασε στην ιστορία και θα μείνει εκεί με βελτιωμένες μάλιστα επιδόσεις τις ημέρες που έρχονται. Κι άσε τις ομάδες να μην ξέρουν από πού… τους έρχονται.

Πάμε να το εξηγήσουμε. Οι 26.135 άνθρωποι που αγόρασαν εισιτήριο για τον αγώνα της Γαλλίας με την Τουρκία δημιούργησαν ένα πρωτοφανές ρεκόρ για αγώνα μπάσκετ. Θα σπάσει αυτό στον ημιτελικό και τον τελικό, αφού οι ΦΙΜΠΑίοι έχουν την… κάβα τους για να πουλάνε σε κάθε ματς λίγα εισιτήρια παραπάνω. Εκ του αποτελέσματος, δηλαδή, η επιλογή τους να δώσουν στην πόλη του Γαλλικού βορρά και στο ποδοσφαιρικό, κατά βάση, γήπεδο «Πιέρ Μορουά» την τελική φάση, είναι ήδη πετυχημένη.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι και ότι ξεσήκωσαν μια ολόκληρη πόλη χωρίς παράδοση στο μπάσκετ να τρέχει στο γήπεδο και να ασχολείται με το άθλημα. Τέσσερις ώρες πριν το χθεσινό ματς των Γάλλων οι δρόμοι πέριξ του γηπέδου γέμιζαν με ταχείς ρυθμούς από τους Γάλλους. Οικογένειες, νεαροί, με εμφανή χαρά για το μεγάλο γεγονός που φιλοξενεί η πόλη τους. Ολα δείχνουν ότι το άθλημα δημιουργεί νέο κοινό εδώ στα βόρεια, ότι εξαπλώνεται όπως είναι ο διαρκής στόχος της Παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Η μέχρι πρότινος… άγραφη στον διεθνή μπασκετικό χάρτη Λιλ, έγινε basketball ville που λένε και οι φίλοι μας οι Γάλλοι. Και οι αποφασίζοντες στη ΦΙΜΠΑ μπορούν να καμαρώνουν για την απόφασή τους και να χαλαρώνουν κοιτάζοντας τα νούμερα και τα έσοδα, την ώρα που τους χτυπάνε τα τηλέφωνα για να διαμαρτύρονται για κάθε λογής προβλήματα οι ομάδες.

To στάτους του Γιόνας Ματσιούλις σήμερα το πρωί, ήταν ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των… εξοργισμένων. Μια φωτογραφία που δείχνει τη λεκάνη της τουαλέτας στο δωμάτιό του σχεδόν ενσωματωμένη με τη μπαταρία του ντους. «Κι όμως αυτό υπάρχει στην πραγματικότητα», έγραφε ο Λιθουανός και να ‘΄τανε και ο μόνος.

Το δε προπονητήριο που έχει βρεθεί για να δουλέψουν οι ομάδες εν όψει προημιτελικών δεν έχει ούτε αίθουσα με βάρη. Και ψάχνουν οι ομάδες ιδιωτικά γυμναστήρια για να κάνουν το πρόγραμμά τους. Αλλά όπως είπαμε, αυτά είναι λεπτομέρειες. 26.135 έγραψε το κοντέρ και υπάρχει και συνέχεια. Καλοφάγωτα…