Εχουν ακουστεί πολλοί χαρακτηρισμοί μέχρι τώρα για την Εθνική. Το πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο κοντεύει να στερέψει, με τις καλές λέξεις να… τείνουν περισσότερο προς την εξαφάνιση αφού οι χαρακτηρισμοί που ανέδυαν προβληματισμό έμειναν στην περίοδο της προετοιμασίας.

Σήμερα, ο Φώτης Κατσικάρης ξεστόμισε μία ακόμα που έκανε πολλούς να πουν «ναι ρε συ, αυτό είναι». Η λέξη που ειπώθηκε στα αγγλικά λόγω… πρωτοκόλλου στις συνεντεύξεις Τύπου, αλλά ήταν αμιγώς ελληνική στη σκέψη του κόουτς ήταν solid. Στέρεη. Ναι ρε συ, αυτό είναι…

Αρκούν έξι γράμματα για να περιγράψουν πολλά από τα συναισθήματα που δημιούργησε στα τέσσερα επίσημα παιχνίδια της μέχρι τώρα η ομάδα. Εχουν δει πολλά τα μάτια μας, άλλων περισσότερα, άλλων λιγότερα, αλλά σίγουρα πολλά. Πολλές τεχνικές λεπτομέρειες είναι βέβαιο ότι διαφεύγουν από το μάτι των μη ειδικών, αλλά την «αύρα» που εκπέμπει μια ομάδα, την λαμβάνεις εύκολα και λαθεύεις δύσκολα.

Στέρεη. Αυτό είναι η φετινή Εθνική. Ξέρεις ότι θα παίξει αυτό που μπορεί σε μεγάλα σημεία του αγώνα. Ξέρεις ότι θα κοντρολάρει τα σημεία που δεν θα είναι όπως πρέπει. Ξέρεις ότι δεν θα συμβιβαστεί ποτέ με την ιδέα της ήττας. Ξέρεις ότι θα παλέψει πολύ και θα το κάνουν όλοι. Και ξέρεις ότι στο φινάλε, θα βάλει το στατιστικό στο αρχείο και θα πάει γι’ άλλα.

Τέλειωσε το ματς με τη Σλοβενία και οι «Πελαργοί» φώναζαν για το ευρωπαϊκό, οι δε λιγότεροι ενθουσιώδεις έψαχναν να δουν τι γίνεται στον όμιλο του Βερολίνου για να αρχίσουν να μαντεύουν αντίπαλο για τα προημιτελικά. Μέσα στην ομάδα, άλλα έψαχναν.

Υπολόγιζαν τι σήμαινε η νίκη της Τσεχίας επί του Βελγίου, εκτιμούσαν πώς μπορεί να εξελιχθεί ο όμιλος της Ρίγα, προσέγγιζαν τις πιθανότητες για τον αντίπαλο στο πρώτο νοκ – άουτ, το Σάββατο, για να περάσει η ομάδα με το καλό στα προημιτελικά. «Για να σας φέρουμε το ευρωπαϊκό πρέπει πρώτα να πάμε στα προημιτελικά, γιατί αν έχουμε αλλού τα μυαλά μας και γίνει εκεί καμιά στραβή μετά άλλα θα ακούμε», έλεγε μεταξύ (πολύ) σοβαρού και λίγο αστείου ένας παίκτης την ώρα που ακούγονταν τα συνθήματα.

Όχι, δεν φοβούνται ούτε το Βέλγιο, ούτε τη Λετονία, ούτε κανέναν οι παίκτες. Απλά ξέρουν ότι για να φτάσεις στο τέρμα του δρόμου δε γίνεται να… διακτινιστείς. Μάχες έχεις μπροστά σου και πρέπει να τις κερδίσεις. Την κάθε μια με τη σειρά της. Την πρώτη, διαρκείας, την κέρδισαν. Η πρωτιά στον όμιλο εγκαθιστά την αυτοπεποίθηση της ομάδας, «τρομάζει» τους άλλους, θεωρητικά σε οδηγεί και σε πιο βατά μονοπάτια. Σίγουρα κάνει ακόμα πιο σταθερά τα βήματά σου. Είπαμε. Solid