Τον πανύψηλο Mose  Hightower από την «Μεγάλη των μπάτσων σχολή» τον θυμάστε; Εκτός από ηθοποιός ήταν ένας εξαιρετικός παίκτης του μπάσκετ και μάλιστα το 1967 τον επέλεξαν στον… 11ο γύρο (τότε υπήρχαν περισσότεροι από δύο) του ντραφτ οι Μπάλτιμορ Μπούλετς. Βεβαίως ποτέ δεν έπαιξε στο ΝΒΑ. Α ναι, θα τον βρείτε ως Μπούμπα Σμιθ (εμάς μας έχει μείνει το… καλλιτεχνικό του) και δυστυχώς πριν από μερικά χρόνια έφυγε από την ζωή.

Προς τι αυτός ο πρόλογος; Σε λίγες ώρες θα έχουμε την πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία του ντραφτ αλλά σκεφτήκαμε να μην σας ταλαιπωρήσουμε με αναλύσεις… Ψάξαμε λοιπόν και βρήκαμε ορισμένες πολύ παράξενες (όπως η παραπάνω του συμπαθούς γίγαντα) ιστορίες από το ντραφτ. Φυσικά κανένα από τα πρόσωπα που αναφέρουμε αν κι επελέγη στο ντραφτ δεν έπαιξε ποτέ στο ΝΒΑ…

Η πρώτη παράξενη επιλογή, ήταν το 1957 όταν ο επονομαζόμενος «Mr. Everything» Τζιμ Μπράουν, βρέθηκε στον 9ο γύρο, επιλογή των Σίρακιους Νάσιοναλς (πρόγονοι των Σίξερς). Στο Σίρακιους, ο Μπράουν ήταν σταρ σε τέσσερα αθλήματα: Μπάσκετ, Φούτμπολ (όπου τελικά έκανε σπουδαία καριέρα επαγγελματικά), Λακρός και Στίβο.

Το 1958, για παράδειγμα ο Φρανκ Χάουαρντ, μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες στην ιστορία του μπέιζμπολ, βρέθηκε στον τρίτο γύρο του ντραφτ, επιλογή από τους Ουόριορς (που τότε είχαν έδρα στην Φιλαντέλφια). Βεβαίως ποτέ δεν έπαιξε στο ΝΒΑ αλλά έγινε μια φορά πρωταθλητής και τέσσερις Ολ Σταρ στο μπέιζμπολ.

Το 1969, στον 15ο γύρο οι Φίνιξ Σανς επέλεξαν τον Μπομπ Μπίμον. Σας λέει κάτι το όνομα; Μα φυσικά είναι εκείνος που είχε διαλύσει το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968, με 8.96 μέτρα! Το ρεκόρ του καταρρίφθηκε 23 χρόνια αργότερα από τον Μάικ Πάουελ.

Το 1973 ο Ντέιβ Ουίνγκφιλντ, νυν μέλος του Baseball Hall Of Fame, έγινε ντραφτ από τέσσερα διαφορετικά επαγγελματικά πρωταθλήματα: Τα μπασκετικά ΝΒΑ και ΑΒΑ, όπως επίσης από φούτμπολ και μπέιζμπολ. Οι Ατλάντα Χοκς του έδωσαν μια θέση στον πέμπτο γύρο.

Το 1977 είχαμε διπλή έκπληξη… Το όνομα Λούσι Χάρις, επιλογή των Νιού Ορλεανς Τζαζ στον έβδομο γύρο σημαίνει πολλά για το μπάσκετ αλλά… είναι γυναίκα!!! Σταρ στο Ντέλτα Στέιτ από το 1975 ως το 1977 και βέβαια είναι μέλος του Hall Of Fame, πήρε μια τιμητική θέση από την Τζαζ. Είναι η μόνη γυναίκα που έχει επιλεγεί ποτέ στο ντραφτ.

Επίσης στον έβδομο γύρο του ντραφτ, από τους Κάνσας Σίτι Κινγκς, επελέγη ο Μπρους Τζένερ που πέρα από την τελευταία του καριέρα (που λέει ο λόγος)  με τις Καρντάσιανς και πριν γίνει… Κέιτλιν Τζένερ , ήταν τεράστια μορφή του παγκοσμίου αθλητισμού μετά το χρυσό μετάλλιο στο Δέκαθλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 στο Μόντρεαλ.

Το 1981 είχαμε νέα διπλή έκπληξη. Οι Σαν Ντιέγκο Κλίπερς επέλεξαν στον 10ο γύρο τον Τομ Γκουίν, μετέπειτα τεράστια μορφή του μπέιζμπολ. Απλώς στο Κολλέγιο, ήταν και ένας εξαιρετικός πλέι μέικερ με 5.5 ασίστ ανά αγώνα μέσο όρο.

Στον 8ο γύρο οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς ανέφεραν το όνομα του Γιασουτάκα Οκαγιάμα. Με ύψος 2.34 μέτρα είναι ο ψηλότερος παίκτης που επελέγη ποτέ στο ντραφτ του ΝΒΑ (όπου φυσικά ο Ιάπωνας γίγαντας δεν έπαιξε ποτέ).

Οσο για το τέλος; Σας λέει κάτι το όνομα του Καρλ Λιούις; Ο υπεραθλητής του Στίβου (έκανε 100-200 μέτρα, μήκος και φυσικά μέλος στις σκυταλοδρομίες) με 9 χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, επελέγη στον 10ο γύρο (τιμητικά βέβαια) του ντραφτ το 1984 από τους Φίνιξ Σανς.