Πολλά θα ακουστούν. Ακόμα περισσότερα θα διαδοθούν. Και ακόμα πιο πολλά θα συζητηθούν στο απέραντο μοντέρνο καφενείο που ονομάζεται social media και μην το θεωρήσετε παράξενο αν τελικά όλα αυτά τα δείτε και γραμμένα ως… εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ.

Εδώ δεν πρόκειται να παίξουμε πάντως ούτε και να βαρέσουμε ονόματα στον αέρα μόνο και μόνο για να μαζέψουμε κλικ. Αλλωστε μετά από λίγο καιρό ο κόσμος θα είναι σε θέση να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει οπότε το να δημιουργείς προσδοκίες δεν έχει απολύτως κανένα νόημα.

Οι εποχές που οι ελληνικές ομάδες σάρωναν την αγορά και μπορούσες να δεις πρωτοκλασάτους παίκτες σε πιο άσημες ομάδες (είδαμε πχ τον Πικουλίν Ορτίθ στην Λάρισα) έχουν περάσει στην ιστορία. Είναι παρελθόν και πολλά επεισόδια των τότε σήριαλ εχουν καταγραφεί ως πανέμορφες, ρομαντικές και όμορφες ιστορίες.

Εδώ και λίγα χρόνια, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, μπορεί να βρίσκονται στο ΤΟΡ επίπεδο της Ευρωλίγκας, αλλά σίγουρα δεν έχουν τον πρώτο λόγο αν υπάρξει ένας παίκτης high level, ελεύθερος στην αγορά.

Εγραψα ότι «δεν έχουν τον πρώτο λόγο». Διότι τα χρήματα των Ρώσων και των Τούρκων είναι περισσότερα, ακόμα και των Ισπανών. Ότι είναι πιο ελκυστικό για εκείνους να παίξουν σε πολύ πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα από το δικό μας. Κι επαναλαμβάνουμε, τα χρήματα είναι πλέον περισσότερα αλλού.

Οι εποχές που οι ελληνικές ομάδες, ή οι δύο «μεγάλοι» σάρωναν στην Ευρώπη τα πάντα δεν υπάρχουν πια και πλέον οφείλουν να κινούνται μεθοδικά, έξυπνα. Υπάρχει η δυνατότητα για μία υπέρβαση. Αντε για δύο. Μέχρι εκεί.

Μην περιμένετε λοιπόν μεταγραφές αεροδρομίου και να θεωρείτε πιο πιθανό να μην… γίνει παρά να γίνει όταν διαβάζετε κάτι «μεγάλο». ΔΕΝ είναι στην πρώτη σειρά πλέον οι ελληνικές ομάδες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να φτιάξουν καλές ομάδες.

Αυτό τι σημαίνει; Για παράδειγμα, ο Λοτζέσκι ήρθε άγνωστος κι έφτασε σε υψηλό επίπεδο. Τα ίδια ο Χάινς ή ο Χάντερ, σε ό,τι αφορά στον Ολυμπιακό. Ο Γκιστ είχε καλό όνομα αλλά με φθίνουσα πορεία και τελικά από ένας γυρολόγος χωρίς… θέση, ανέβηκε επίπεδο στον Παναθηναϊκό. Τέτοιες κινήσεις, έξυπνες, χρειάζονται οι δύο ομάδες.

Ηρεμία λοιπόν κι όπου ακούτε πολλά… φανταχτερά να μην περιμένετε κιόλας ότι θα υλοποιηθούν.