Του Φώτη Δουκάκη
18/09/2011 (16:12)

Η σημερινή τελευταία βραδιά του Ευρωμπάσκετ θα κρίνει τον επόμενο πρωταθλητή Ευρώπης και με αφορμή αυτό το γεγονός ας ρίξουμε μια ματιά στα στατιστικά των προηγούμενων τελικών. Αρχικά, όποιος και να νικήσει απόψε θα είναι ορόσημο στην ιστορία του θεσμού, αφού σε περίπτωση που επικρατήσουν οι Ισπανοί θα γίνουν οι τέταρτη ομάδα που θα κάνει repeat μετά την Σοβιετική Ένωση, την Γιουγκοσλαβία και τη Λιθουανία, ενώ παράλληλα θα γίνουν και οι πρώτοι που θα το καταφέρουν στα τελευταία έξι Ευρωμπάσκετ.

Εφόσον οι Γάλλοι θα είναι αυτοί που θα πατήσουν στο πρώτο σκαλί του βάθρου, θα είναι η πρώτη φορά που καταφέρνουν κάτι τέτοιο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διακύμανση που είχαν οι προηγούμενοι τελικοί, αφού με εξαίρεση το Ευρωμπάσκετ του 2007, από το 1995 και μετά, όλοι έχουν κριθεί με διαφορά οχτώ πόντων και άνω.

Οσο για την παρουσία στους τελικούς, οι Ισπανοί αρέσκονται να βρίσκονται σε αυτούς, έχοντας γευτεί ωστόσο περισσότερες φορές την ήττα, με συνέπεια να έχουν τα περισσότερα ασημένια μετάλλια με έξι. Εκτός αυτού είναι και η μόνη ομάδα που στα Ευρωμπάσκετ του 21ου αιώνα, έχει παίξει σε τελικό περισσότερες από μία φορά…