10/09/2011 (22:36)

Η Εθνική μας δεν τα κατάφερε απέναντι στη Ρωσία και γνώρισε την ήττα με , στο δεύτερο παιχνίδι της στην φάση των 12 του Ευρωμπάσκετ. Η “επίσημη αγαπημένη” ξεκίνησε εντυπωσιακά τα πρώτα 17 λεπτά του παιχνιδιού, όμως η συνέχεια ανήκε στους Ρώσους. Η αστοχία έκανε την εμφάνιση της στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ και η άμυνα δεν λειτούργησε ικανοποιητικά.
Πρώτος σκόρερ της Ελλάδας ο Κουφός με 15 πόντους, ενώ ο Μοζγκόφ από την Ρωσία σημείωσε 19. Από το ξεκίνημα του αγώνα η Εθνική μας έδειξε όρεξη να τρέξει στο γήπεδο αλλά και να σουτάρει.

Οι Ρώσοι από την άλλη έδειχναν επίσης την πρόθεση τους να πυροβολούν από τα 6.75 αλλα και να τροφοδοτούν τον Μοζγκόφ, ο οποίος δημιούργησε πολλά προβλήματα. Η πρώτη περίοδος ήταν ισοροπημένη και έκλεισε με 16-15 υπέρ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Στο επόμενο δεκάλεπτο, ο ρυθμός του αγώνα ανέβηκε κατακόρυφα. Η “γαλανόλευκη” έβγαλε ωραίες συνεργασίες με αποδέκτες τους Κουφό και Μπουρούση, ενώ και τα τρίποντα των Φώτση, Μπράμος και Ζήση και επέτρεψαν στην Ελλάδα να αναπτύξει ένα προβάδισμα πέντε πόντων (38-33), τρία λεπτά πριν την ανάπαυλα. Σε εκείνο το σημείο οι Ρώσοι αντεπιτέθηκαν, ανέβασαν ταχύτητα, πήραν τα επιθετικά ριμπάουντ και βρήκαν τα κενά στην άμυνα της Εθνικής με αποτέλεσμα το ημίχρονο να τους βρει μπροστά με 42-39.

Στο ίδιο μοτίβο ξεκίνησε και η τρίτη περίοδος. Ο Κουφός με συνεχόμενους πόντους δημιουργούσε προβλήματα στη ρωσική άμυνα, όμως οι πόντοι αυτοί δεν είχαν αντίκρισμα καθώς οι Ρώσοι έβρισκαν κυρίως με τον Κιριλένκο τον δρόμο προς το καλάθι. Ένα δίλεπτο επιθετικής ανομβρίας για την Εθνική έφερε την διαφορά στο +9 (58-49) για τους Ρώσους με καλάθι του Μπίκοφ στον αιφνιδιασμό τρία λεπτά πριν ολοκληρωθεί το τρίτο δεκάλεπτο.

Οι αλλαγές στην άμυνα δενλειτουργούσαν, το ίδιο και τα μπλοκ άουτ στα ριμπάουντ με συνέπεια ο Μοζγκόφ και γενικότερα οι ψηλοί των Ρώσων να σημειώνουν εύκολα καλάθια. Εν τέλει το προβάδισμα των Ρώσων δεν διευρύνθηκε και η περίοδος έκλεισε στο 65-57 υπέρ τους. Με την έναρξη του τελευταίου δεκαλέπτου, η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ απέκτησε διψήφιο προβάδισμα (67-57) με καλάθι του Σβεντ, μεγαλώνοντας περισσότερο το εμπόδιο που έπρεπε να περάσει η “γαλανόλευκη”. 

Ένα επι μέρους 7-2 όμως για την “επίσημη αγαπημένη” (69-64) πέντε λεπτά πριν το τέλος έδωσε ελπίδες πέντε λεπτά πριν το φινάλε, όμως ένα 10-0 των Ρώσων έκοψε τα φτερά των διεθνών μας και έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ της Ρωσίας. Το μόνο που είχε ενδιαφέρον πλέον ήταν το τελικό σκορ, το οποίο διαμορφώθηκε σε 83-67

Τα δεκάλεπτα: 16-15, 39-42, 57-65, 67-83.
ΕΛΛΑΔΑ (Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 5, Ζήσης 10 (1), Βασιλειάδης, Καλάθης 7, Φώτσης 10 (2), Παπανικολάου 3, Μαυροειδής 4, Μπράμος 8 (2), Κουφός 15, Καϊμακόγλου 5 (1).
ΡΩΣΙΑ (Μπλατ): Βορονσέβιτς 6, Μοζγκόφ 19, Μπίκοφ 4, Φριτζόν 6 (2), Σβεντ 15 (1), Κριάπα 11, Αντόνοφ, Μόνια 6 (2), Πονκρασόφ 3 (1), Κιριλένκο 13 (2).