17/09/2011 (22:44)

Παρά την συγκλονιστική της προσπάθεια την τελευταία περίοδο, η Εθνική μας ηττήθηκε από την Λιθουανία με 73-69 και τερμάτισε στην έκτη θέση του Ευρωμπάσκετ φτάνοντας στον βασικό στόχο της. Οι απουσίες των Ζήση, Καιμακόγλου και Μαυροειδή δεν φάνηκαν από την πολύ καλή απόδοση όσων χρησιμοποιήθηκαν από τον Ηλία Ζούρο. Οι Λιθουανοί κυριάρχησαν στα ριμπάουντ (47 έναντι 29) όμως η “επίσημη αγαπημένη” λίγο έλειψε να… κεράσει άλλο ένα πικρό ποτήρι στους διοργανωτές.

Η Ελλάδα είχε τέσσερις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων με πρώτο σκόρερ τον Καλάθη που σημείωσε 16. Από τους γηπεδούχους, ο Πόσιους σημείωσε 13 πόντους.

Η γιορτινή ατμόσφαιρα που υπήρχε στο γήπεδο δεν σου έδινε να καταλάβει ότι επρόκειτο για παιχνίδι που θα έκρινε την ομάδα που θα κατακτούσε την πέμπτη θέση. Η Εθνική μπήκε αποφασισμένη στο παιχνίδι ξεκινώντας με ένα 5-0 το οποίο διαμορφώθηκε από ένα τρίποντο του Φώτση και ένα καλάθι του Μπουρούση.

Με την βοήθεια του κόσμου τους οι Λιθουανοί αντέδρασαν και κατάφεραν να μειώσουν στον πόντο τέσσερα λεπτά πριν την ολοκλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου (10-9) με κάρφωμα του Γιαβτόκας. Η “γαλανόλευκη” δεν πανικοβλήθηκε και απέκτησε εκ νέου σημαντικό προβάδισμα οχτώ πόντων με πρωταγωνιστή τον Φώτση, όμως το καλάθι του Πόσιους ολοκλήρωσε την περίοδο με 20-14.

Η διαφορά ανεβοκατέβαινε όμως παρέμενε συνεχώς υπέρ της Ελλάδας αν και οι Λιθουανοί είχαν τον έλεγο των ριμπάουντ έστω και οριακά και τα τρίποντα για άλλο ένα ματς δεν έκαναν το χατήρι των διεθνών μας. Παρόλα αυτά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα “φλέρταρε” με την διψήφια διαφορά όταν το καλάθι και φάουλ του Βασιλειάδη έκανε το 29-20, πέντε λεπτά πριν την ανάπαυλα. Η ομάδα του Κεμζούρα όμως για μία ακόμη φορά είχε τις απαντήσεις και κατάφερε να μειώσει στο τέλος του ημχιρόνου σε 37-32.

Η Λιθουανία δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να χάσει ξανά μπροστά στο κοινό της και ανέβασε τον ρυθμό στο τρίτο δεκάλεπτο, με αποτέλεσμα να φτάσει σε διψήφιο προβάδισμα (56-46) εκμετελλευόμενη απόλυτα το επιθετικό πρόβλημα που αντιμετώπισε η Εθνική μας σε εκείνο το διάστημα, αλλά και την τεχνική ποινή που χρεώθηκε στον Ηλία Ζούρο για διαμαρτυρία.

Πολύ σκληρή για να παραδοθεί έστω και σε αδιάφορο ματς, η Εθνική αντεπιτέθηκε στην τέταρτη περίοδο με μπροστάρη τον Βασιλειάδη και τα τρίποντα του, ισοφάρισε με τρίποντο του Φώτση ενάμιση λεπτό πριν το τέλος του αγώνα (65-65). Τα καλάθια του Καουκένας και του Σονγκάιλα έκαναν το 69-65 για τη Λιθουανία, όμως το τρίποντο του Καλάθη στα 26” μείωσε στον πόντο, προτού ξανά ο Σονγκάιλα με βολές βάλει μπροστά τους γηπεδούχους με τρεις. Στις τελευταίες επιθέσεις η Εθνική δεν κατάφερε να κάνει κάτι παραπάνω και τελικό σκορ διαμορφώθηκε σε 73-69.

Τα δεκάλεπτα: 14-20, 32-37, 56-48, 73-69.
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Κεμζούρα): Καουκένας 10, Καλνιέτις 11 (1), Ντελινινκάιτις, Πόσιους 13 (3), Γιανκούνας 10 (1), Σονγκάιλα 12, Γιασάιτις 7 (1), Βαλανσιούνας, Γιασικεβίτσιους, Γιαβτόκας 10.
ΕΛλΑΔΑ (Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 4, Βασιλειάδης 13 (2), Καλάθης 16 (1), Φώτσης 13 (2), Παπανικολάου 9, Μπράμος, Κουφός 14, Σλούκας.