08/09/2011 (22:39)

Προβάδισμα πρόκρισης στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ απέκτησε η Εθνική μας ομάδα, καθώς επικράτησε ύστερα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι της Σλοβενίας με 69-60, δείχνοντας χαρακτήρα ύστερα από το εις βάρος της 21-7 της τρίτης περιόδου.
Πρώτος σκόρερ και καθοριστικός στα κρίσιμα σημεία για την “επίσημη αγαπημένη” ο Νίκος Ζήσης με 19 πόντους, ενώ λύσεις βρέθηκαν και από τους Φώτση, Μπράμος και Μπουρούση. Από τη Σλοβενία, ο Λάκοβιτς πέτυχε 14 πόντους.

Το παιχνίδι ξεκίνησε σχετικά ισορροπημένα και για τις δύο ομάδες με την Σλοβενία να προηγείται 9-6 στο τρίτο λεπτό. Η συνέχεια όμως ανήκε στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αφού ελέγχοντας απόλυτα τον ρυθμό του αγώνα και διαβάζοντας εξαιρετικά το παιχνίδι των παικτών του Μάλκοβιτς, η “γαλανόλευκη” ολοκλήρωσε το πρώτο δεκάλεπτο προπορευόμενη με πέντε πόντους (18-13) και μπήκε στο δεύτερο με φόρα, ανεβάζοντας την διαφορά σε διψήφια επίπεδα.

Συγκεκριμένα, τέσσερα λεπτά πριν την ανάπαυλα το τρίποντο του Καλάθη ανέβασε την διαφορά στους 15 πόντους (35-20). Η Εθνική έφτασε τη διαφορά εκεί λόγω του ότι εκμεταλλεύτηκε απόλυτα το μομέντουμ του παιχνιδιού, που ήθελε την Σλοβενία να απειλεί μόνο με κακές επιλογές σουτ τριών πόντων. Εν τέλει, τα υπόλοιπα λεπτά μέχρι το τέλος του ημιχρόνου βρήκαν την Ελλάδα να χαλαρώνει και να μην βρίσκει λύσεις επιθετικά, κάτι που επέτρεψε στην Σλοβενία να μειώσει σε 37-25, σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε η δεύτερη περίοδος.

Η καλή εικόνα του πρώτου μέρους δεν είχε συνέχεια για την Εθνική. Η περιφερειακή άμυνα των Σλοβένων δεν επέτρεψε στην Ελλάδα να δημιουργήσει προοπτικές ορθόδοξων επιθέσεων με συνέπεια, να χαθεί το καθαρό μυαλό και οι Σλοβένοι να περάσουν μπροστά με τρίποντο του Σμόντις δύο λεπτά πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, κατά την οποία η ομάδα του Μάλκοβιτς ανέπτυξε τριπλ σκορ (21-7), με την Ελλάδα να μην σκοράρει στο τελευταίο πεντάλεπτο του δεκαλέπτου.

Η “επίσημη αγαπημένη” έπρεπε να μπει ξανά στον αγώνα και έτσι έγινε. Με δύο τρίποντα του Παπανικολάου και ένα καλάθι του Μαυροειδή, βρήκε επιθετικό ρυθμό και απέκτησε ξανά την ψυχολογία που έλειπε, ισοφαρίζοντας σε 52-52 έξι λεπτά πριν το τέλος. Η είσοδος του Φώτση βοήθησε στο να αναπτυχθεί μία διαφορά τεσσάρων πόντων (56-52) υπέρ της Ελλάδας, όμως το τρίποντο του Λάκοβιτς και οι εύστοχες βολές του Γκόραν Ντράγκιτς έδωσαν ξανά προβάδισμα βραχείας κεφαλής στους Σλοβένους (57-56), 2′:30” πριν τη λήξη.

Το κάρφωμα του Μπουρούση έβαλε ξανά μπροστά την Εθνική και το τρίποντο του Ζήση έδωσε αέρα τεσσάρων πόντων ένα λεπτό πριν το τέλος (61-57). Τα μεγάλα τρίποντα μπήκαν στο φινάλε από τους Φώτση και Ζήση ενώ ο Μπράμος με κάρφωμα έγραψε το 69-60

Τα δεκάλεπτα: 13-18, 25-37, 46-44, 60-69.
ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Μάλκοβιτς): Σλόκαρ, Λάκοβιτς 14 (3), Όζμπολτ 3 (1), Σμόντις 5 (1), Ούντριχ, Μούριτς 1, Ντράγκιτς Γκ. 9, Γιαγκόντνικ, Ντράγκιτς Ζ. 10, Μπέγκιτς 8, Λόρμπεκ 10 (1).
ΕΛΛΑΔΑ (Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 8, Ζήσης 19 (3), Βασιλειάδης 5 (1), Καλάθης 7 (1), Φώτσης 7 (1), Παπανικολάου 6 (2), Μαυροειδής 2, Μπράμος 7 (1), Κουφός 6, Καϊμακόγλου 2.