Γράφει ο Guru της Πάτρας
04/09/2011 (14:21)

Α ΟΜΙΛΟΣ
Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ- ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Αναμέτρηση στην οποία δεν υπάρχει βαθμολογικό ενδιαφέρον αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι δύο ομάδες θα είναι αδιάφορες αφού θέλουν να κάνουν τουλάχιστον μία νίκη πριν αποχωρήσουν από το τουρνουά. Η Μ. Βρετανία έχει κάνει συμπαθητικές εμφανίσεις μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει καταφέρει να κερδίσει κανένα παιχνίδι, αφού με τους Λιθουανούς η άμυνα δεν ήταν αρκετή, με την Τουρκία δεν μπόρεσε να ακολουθήσει στο σκορ και με την Ισπανία εξ αρχής δεν είχε καμία τύχη λόγω της τεράστιας διαφοράς δυναμικότητας, αλλά και πάλι έκανε ότι μπορούσε.

 Είναι μία αθλητική ομάδα η οποία παλεύει στην άμυνα, αλλά στην επίθεση και με τον Γκόρντον εκτός έχει πρόβλημα στο σκοράρισμα και δεν μπορεί να περάσει τους 65-70 π. Η Πορτογαλία είναι μία μέτρια ομάδα, βρίσκεται εδώ μέσα από έξτρα προκριματικά και επίσης έχει πρόβλημα στο να κάνει σκορ. Τρέχει, πιέζει όσο μπορεί, αλλά είναι λίγο άναρχη και χωρίς ταλέντο. Θα δοκιμάσει πολύ ζώνη κόντρα στους Βρετανούς οι οποίοι δεν έχουν σουτέρ, αλλά θα μπορέσουν να περάσουν την μπάλα μέσα στο καλάθι όπου έχουν υπεροχή.  

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ – ΙΣΠΑΝΙΑ: Το μεγάλο παιχνίδι της ημέρας όπου κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και το ζευγάρι του φετινού τελικού. Μάλιστα οι δύο ομάδες παρόλο που έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση τους, κάθε άλλο παρά αδιάφορες θα είναι αφού έχουν δύσκολη διασταύρωση στην επόμενη φάση και οι νίκες και τα αποτελέσματα μεταφέρονται.

Η οικοδέσποινα Λιθουανία κερδίζει αλλά δεν είναι πειστική και έχει αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα μέχρι στιγμής. Ο Γιασικεβίτσιους πάντως όποτε έχει χρειαστεί στα δύσκολα έχει καταφέρει να δώσει λύσεις και να επωμιστεί το ρόλο του ηγέτη. Είναι ομάδα με καλή ψυχολογία, έχει καλό υλικό και λύσεις από το πάγκο, όμως της λείπει ο Κλέιζα και το κενό του δεν μπορεί να καλυφθεί.

Με την Τουρκία κέρδισε πολύ χάρις σε ένα σερί 10-1 που έκανε στο τελευταίο λεπτό και κάλλιστα θα μπορούσε να έχει χάσει το παιχνίδι. Η Ισπανία μέχρι στιγμής παίζει στο ρελάντί. Είναι μακράν η καλύτερη ομάδα και με το πιο ποιοτικό ρόστερ στην διοργάνωση μπορεί να ακολουθήσει το γρήγορο ρυθμό της Λιθουανία, μπορεί να περάσει την μπάλα κοντά στην ρακέτα, μπορεί να νικήσει μόνο με το σουτ και γενικά μπορεί να κάνει ότι θέλει αρκεί να παίζει στο μάξιμουμ. Θυμίζουμε ότι οι δύο ομάδες είχαν δώσει ένα φιλικό προετοιμασίας με την Λιθουανία να βγαίνει κερδισμένη.

ΠΟΛΩΝΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ: Η Πολωνία έχει τεράστιες απουσίες φέτος και γενικά είναι μία μέτρια ομάδα με αρκετά προβλήματα, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να δίνει την μάχη της σε όλα τα παιχνίδια ακόμα και σε εκείνα τα οποία ξέρει και η ίδια ότι δεν έχει τύχη. Για παράδειγμα δυσκόλεψε πολύ την Ισπανία στην πρεμιέρα, στην συνέχεια πάλεψε όσο μπορούσε με την Λιθουανία, αλλά έχασε εύκολα στο τέλος και μας έδειξε με τον πιο πειστικό τρόπο, το πρόβλημα στο σκοράρισμα που έχει και την έλλειψη ποιότητας και την δυνατότητα να επιβάλλει παιχνίδι.

Η Τουρκία ενώ για 39’ έδειχνε με την Λιθουανία ότι μπορούσε την νίκη, στο τελευταίο λεπτό έπαθε μπλακ άουτ και δέχθηκε ένα σερί 10-1 και έχασε έτσι με πλασματικό σκορ. Οι Τούρκοι είναι καλή ομάδα, με ψηλά παιδιά αλλά και βαριά κορμιά τα οποία έχουν πρόβλημα στο να ακολουθήσουν γρήγορο τέμπο.

Καλό σουτ από την περιφέρεια, αλλά με τον Ενέ που έχουν το πάγκο, δεν είναι Τάνιεβιτς, στα κρίσιμα φαίνεται ότι δεν έχουν σωστή καθοδήγηση. Πολύ καλή άμυνα από την Τουρκία που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην Πολωνία που παίζει χωρίς άγχος και θα σουτάρει πολύ.  

Β ΟΜΙΛΟΣ

ΙΣΡΑΗΛ – ΛΕΤΟΝΙΑ: Ένα ακόμα παιχνίδι ανάμεσα σε ένα ζευγάρι όπου καμία από τις δύο ομάδες δεν έχει βαθμολογικό κίνητρο και δεν ελπίζει σε πρόκριση. Όμως σίγουρα και οι δύο θα τα δώσουν όλα για την νίκη για το γόητρο τους. Το Ισραήλ η αλήθεια είναι απογοήτευση μέχρι στιγμής, αφού μπορεί να μην ήταν από τα φαβορί για την πρόκριση αλλά είχε τις πιθανότητες του να κάνει μερικά καλά παιχνίδια και να διεκδικήσει κάποιες νίκες.

Όμως τόσο με την Γαλλία όσο και με την Γερμανία ήταν σκέτη απογοήτευση και φυσικά με την Σερβία παρόλο που πήγε να κάνει το μπαμ έχασε και πάλι αφού από το +10 π. που είχε στην 3η περίοδο στο τέλος και όταν η μπάλα έκαιγε είχε μεγάλα προβλήματα. Η Λετονία με τις εμφανίσεις που έχει κάνει δικαιούται μία νίκη στον όμιλο. Όμως έχει μεγάλες απουσίες φέτος και αδυναμίες.

ΙΤΑΛΙΑ  – ΓΑΛΛΙΑ: Ένα ακόμα πολύ μεγάλο και ενδιαφέρον παιχνίδι. Η Ιταλία που Πιανιτζιάνι θέλει μόνο νίκη στο σημερινό παιχνίδι προκειμένου να πάρει την πρόκριση. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει πλέι μέικερ και έτσι δεν μπορεί να ελέγξει το ρυθμό και να έχει σωστή καθοδήγηση μέσα στο παιχνίδι. ο Πιανιτζιάνι είναι προβληματισμένος αφού ήθελε την ομάδα να παίζει σαν την Σιένα, δυνατή και πιεστική άμυνα, με πάθος και αυτοθυσία και με ηρεμία στην επίθεση χωρίς να φοβάται να σουτάρει.

Οι τρις ΝΒΑερς που έχει δεν είναι αρκετοί για να κάνουν όλη την δουλειά μόνοι τους, προβληματική εικόνα γενικά αφού ακόμα και με την Λετονία είχε αρκετά προβλήματα. Η Γαλλία δεν ξεκίνησε καλά στην πρεμιέρα, είχε το άγχος και έδειξε μουδιασμένη, αλλά στην συνέχεια με την εμφάνιση κόντρα στην Γερμανία και την άνετη νίκη έδειξε ότι πήρε μπρος.

Είναι η πιο αθλητική ομάδα στην διοργάνωση, φέτος οι ΝΒΑερς είναι και πιο έμπειροι και βελτιωμένοι γενικά, έχει ένα παίκτη ηγέτη ο οποίος είναι ο Πάρκερ, που είναι μόνιμη απειλή για κάθε ομάδα, και ειδικά σήμερα με την Ιταλία να μην έχει παίκτη για να τον μαρκάρει μπορεί να κάνει την διαφορά.

Αν τρέξει τους Ιταλούς δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν. Με νίκη σήμερα και στο επόμενο ματς με την Σερβία τερματίζει πρώτη η Γαλλία και μόνο αδιάφορη δεν είναι.  

ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΣΕΡΒΙΑ: Ένα ακόμα ντέρμπι στο πιο δύσκολο όμιλο ίσως του τουρνουά. Η Γερμανία θέλει νίκη μετά την ήττα από την Γαλλία και ενώ νωρίτερα είχε κερδίσει πολύ εύκολα την Ιταλία. Είναι ομάδα με πλάνο, φιλοσοφία, που παίζει πολύ καλή άμυνα και στην επίθεση φυσικά αφήνει τους Νοβίτσκι και Κέιμαν να κάνουν όλη την δουλειά και υπάρχουν 1-2 παίκτες ακόμα που μπορεί να δώσουν λίγες βοήθειες.

Με την Γαλλία έχασε εύκολα, γιατί έδειξε λίγο κουρασμένη και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν επέβαλλε το τέμπο της. Η Σερβία θέλει να περάσει αήττητη στην επόμενη φάση όπου θυμίζουμε ότι τα αποτελέσματα και οι νίκες μεταφέρονται. Με το Ισραήλ κινδύνεψε σοβαρά αφού ήταν ακόμα και στο -10 π. στην 3η περίοδο αλλά έδειξε στο τέλος ότι είναι και έμπειρη ομάδα και με χαρακτήρα και διαθέτει και ποιότητα και λύσεις.

Επίσης αρκετοί παίκτες της παίζουν καλύτερα από ότι έχουμε συνηθίσει στις ομάδες τους φέτος. Το μεγάλο ερωτηματικό για αυτή σήμερα, είναι πιο θα μαρκάρει τον Νοβίτσκι, αλλά ο Ίβκοβιτς κάτι θα σχεδιάσει. Έχει και τον Τεόντοσιτς όπου μαζί με τον Κρστιτς κάνει πολύ καλό δίδυμο και δημιουργεί ρήγματα και κάνει σκορ. 

Γ ΟΜΙΛΟΣ

ΣΚΟΠΙΑ – ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Και να αυτό είναι ένα ζευγάρι όπου οι δύο θεωρητικά πιο αδύναμες ομάδες του ομίλου ελπίζουν πλέον σε πρόκριση στην επόμενη φάση. Το Σκόπια μετά από την νίκη στο χθεσινό παιχνίδι κόντρα στην Εθνική μας, μπορεί είτε απευθείας, είτε μέσα από ισοβαθμίες να είναι στην επόμενη φάση. Πολύ δυνατή άμυνα και πάθος από την ομάδα των Σκοπίων, στηρίζεται πολύ στο τρίποντο σαν ομάδα όπου ακόμα και οι ψηλοί της σουτάρουν κατά ριπάς.

Ο Μακάλεμπ πρωτίστως και ο Ιλιέφσκι στην συνέχεια είναι οι δύο πιο ποιοτικοί παίκτες και κλειδιά για την απόδοση και την τύχη της ομάδας. Η Φινλανδία είναι μαχητική ομάδα και δεν παρατάει κανένα παιχνίδι. σοβαρή, αλλά όχι τίποτα το ιδιαίτερο σαν υλικό και πολύ άπειρη από τέτοιο επίπεδο. Δεν είναι όμως και το Σκόπια κανά θηρίο για την φοβίσει και δίκαια έτσι ελπίζει στην νίκη και θα παλέψει μέχρι τέλους κι αν της πάει το τρίποντο μπορεί να κάνει μέχρι και την ζημιά.  

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ – ΕΛΛΑΔΑ: Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα με την ήττα της Εθνική μας από τα Σκόπια χθες το παιχνίδι αυτό είναι καθοριστικό όχι μόνο για το πλασάρισμα αλλά και για το αν θα περάσει στην επόμενη φάση. Θέλει νίκη πάση θυσία για να μην μπλέξει σε πολλαπλές ισοβαθμίες και βγάζει κομπιουτεράκια.

Συνεχίζει να είναι μία ομάδα που μπορεί να παίξει πολύ καλή άμυνα, να πιέσει και να βρει λίγο σκορ από όλους, αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχει μεγάλο πρόβλημα στο σκοράρισμα στα κρίσιμα, της λείπει ειδικά το σουτ από την περιφέρεια και επιπλέον κόντρα στις ζώνες άμυνας έχει μεγάλο πρόβλημα να τις διασπάσει.

Το Μαυροβούνιο είναι επίσης ομάδα με έμφαση στην άμυνα, το μεγάλο του πρόβλημα είναι όπως και με εμάς όταν πρέπει να αντιμετωπίσει άμυνες ζώνες όπου δεν μπορεί να περάσει την μπάλα στο Πέκοβιτς και έτσι κολλάει στο σκοράρισμα. Δεν είναι το ίδιο γεμάτη και έμπειρη ομάδα με την εθνική μας αλλά είναι πολύ επικίνδυνη και με την νίκη επί των Σκοπίων ελπίζει σε πρόκριση και πάλι.  

ΒΟΣΝΙΑ – ΚΡΟΑΤΙΑ: Ντέρμπι Βαλκανίων με την Βοσνία να έρχεται από την ανώμαλη προσγείωση από την Φινλανδία και έτσι επικρατεί προβληματισμός στην ομάδα και το κλίμα δεν είναι πολύ καλό. Η ήττα μάλιστα ήρθε αμέσως μετά από την νίκη επί του Μαυροβουνίου και την εξαιρετική εμφάνιση με την Εθνική μας στην πρεμιέρα.

Θέλει νίκη για να βλέπει πρόκριση, είναι μία ομάδα σκληρή στην άμυνα αλλά πολύ προβλέψιμη στην επίθεση όπου σουτάρει πολύ από την περιφέρεια και το τρίποντο, ειδικά με τους Ντόμερκαντ και Τελέτοβιτς με τον δεύτερο να δείχνει ντεφορμέ και την ομάδα γενικά να έχει ένα πρόβλημα με ανάσες στο τέλος προκειμένου να διατηρήσει υψηλό αγωνιστικό ρυθμό και να έχει διάρκεια και για αυτό η 4η περίοδος είναι η χειρότερη της μέχρι στιγμής σε όλα τα παιχνίδια.

Η Κροατία μετά από την ήττα από τα Σκόπια άλλαξε τακτική, κράτησε περισσότερο μέσα στο παρκέ μία πεντάδα προκειμένου να έχει διάρκεια και ομοιογένεια και κέρδισε δίκαια και εύκολα το Μαυροβούνιο, αν και πάλι είχε κάποια σκαμπανεβάσματα. Είναι ομάδα που έχει καλό υλικό και έμπειρους παίκτες, καλή περιφέρεια με καλό σουτ αλλά και οι ψηλοί της είναι συμπαθητικοί. Το θέμα είναι ότι είναι απρόβλεπτη και ικανή για το καλύτερο και για το χειρότερο.  

ΓΕΩΡΓΙΑ – ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ντέρμπι ανάμεσα σε δύο μέτριες ομάδες στο χειρότερο ίσως όμιλο της διοργάνωσης. Η Γεωργία είναι μία καλοδουλεμένη ομάδα η οποία όμως δεν έχει διάρκεια στην απόδοση της και μένει από δυνάμεις και λύσεις στο τέλος των παιχνιδιών όπως έγινε και με την Σλοβενία όπου από εκεί που ήταν καβάλα στο άλογο με +13 π. έχασε και εύκολα στο τέλος.

Εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο το τι γίνεται με τον Πασούλια, ο οποίος είτε δεν παίζει πολύ είτε δεν τροφοδοτείται επαρκώς και μιλάμε για το ΝΒΑερ της και το αστέρι της ομάδας. Η Ουκρανία δεν είχε κανένα πρόβλημα με την Βουλγαρία και είναι ομάδα που έχει ψηλά κορμιά. Αμφότερες οι ομάδες έχουν πρόβλημα στο σκοράρισμα, ενώ θα είναι και πολύ νευρικές για την νίκη χρυσάφι στο σημερινό παιχνίδι.    

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ – ΡΩΣΙΑ: Η Ρωσία είχε εύκολο έργο χθες και είχε και την ευκαιρία να κάνει μάλιστα και συντήρηση ενόψει της αναμέτρησης με την Σλοβενία, με τον Κιριλένκο να παίρνει πολλές ανάσες. Είναι ομάδα που έχει ποιοτικό υλικό, παίζει πολύ καλή άμυνα, έχει τον Μπλατ στο πάγκο που βλέπει και διαβάζει πολύ καθαρά τα παιχνίδια, καλοί ψηλοί και συμπαθητικό σουτ από την περιφέρεια αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει αξιόπιστο πλέι μέικερ.

Η Βουλγαρία δεν ελπίζει σε πρόκριση, αλλά δεν είναι αδιάφορη στα παιχνίδια της ακόμα και εκεί όπου ξέρει ότι δεν μπορεί, παίζει πολύ άμυνα ζώνης αλλά έχει και μεγάλο πρόβλημα στο σκοράρισμα όπου με δυσκολία περνάει τους 60 π.  

ΒΕΛΓΙΟ – ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Αναμέτρηση με ξεκάθαρο φαβορί που δεν είναι άλλο από την Σλοβενία που θέλει την νίκη για να παίξει την πρωτιά στον όμιλο την τελευταία αγωνιστική στο ντέρμπι με την Ρωσία. Μία Σλοβενία όμως η οποία δεν παίζει καλό μπάσκετ και φαίνεται καθαρά ότι τα χνώτα του Μάλκοβιτς με των παικτών δεν μπορούν να ταιριάξουν.

Ο προπονητής θέλει σκληρή άμυνα, αργό τέμπο και κοντρόλ επιθέσεις αλλά οι παίκτες έχουν συνηθίσει τόσα χρόνια να είναι πιο ελεύθεροι να σουτάρουν αρκετά και να κάνουν εξεζητημένες ενέργειες και ορισμένες φορές άναρχες επιθέσεις. Με την Γεωργία βρέθηκε να είναι πίσω στο σκορ και με 13 π., αλλά κατάφερε να γυρίσει το ματς και να φτάσει σχετικά εύκολα στην νίκη, όχι μόνο χάρις στο παιχνίδι της αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι Γεωργιανοί έμειναν από δυνάμεις και λύσεις στο σκοράρισμα.

Το Βέλγιο είναι απογοητευμένο αφού το τουρνουά δεν εξελίσσεται όπως τα είχε σχεδιάσει και επειδή παίζει χωρίς τον αστέρα της Ερβέ. Μάχεται αλλά δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο σαν υλικό, καλή άμυνα, πρόβλημα στο σκορ.