Βίους αντίθετους διάγουν Γερμανοί και Λιθουανοί στο φετινό EuroBasket. Κι αυτό διότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν αρχίσει μία τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με τον τρόπο που μπήκαν στη φετινή διοργάνωση.

Η μεν Γερμανία δεν έχει αρχίσει ποτέ ένα EuroBasket με τρεις νίκες, κάτι που κατάφερε μετά το επικό 109-107 επί της Λιθουανίας στο εναρκτήριο ματς της 3ης αγωνιστικής για το 2ο όμιλο στην Κολωνία. Δεν το είχε καταφέρει ούτε καν το 1993, όταν κατέκτησε το μοναδικό τίτλο της. Κάτι αντίστοιχο δεν έχει κατορθώσει να κάνει στο παρελθόν ούτε ως Δυτική, ούτε ως Ανατολική Γερμανία, αφού το καλύτερο ξεκίνημα που έχει καταγράψει, είναι το 2-0 -αρκετές φορές.

Η Λιθουανία, από την άλλη, για πρώτη φορά στην ιστορία της αρχίζει ένα EuroBasket με τρεις ήττες, συμπεριλαμβάνοντας και τις διοργανώσεις του 1937 και του 1939, πριν αποτελέσει δηλαδή μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι η σημερινή νίκη της Γερμανίας επί της Λιθουανίας ήταν μόλις η 1η στην ιστορία των αναμετρήσεων μεταξύ των δύο χωρών σε EuroBasket. Μέχρι πρότινος οι Λιθουανοί μετρούσαν έξι νίκες σε ισάριθμους αγώνες με 12,7 πόντους διαφορά κατά μέσο όρο.