Η φάση των ομίλων ολοκληρώνεται σήμερα (8/9) στο EuroBasket και η μόνη θέση που έχει “κλειδώσει”, είναι η 1η θέση στον 3ο όμιλο, αυτή δηλαδή που κατέκτησε η Ελλάδα μετά την προχθεσινή ευρεία νίκη επί της Ουκρανίας. Από εκεί και πέρα, σήμερα θα μάθουμε τόσο την τελική κατάταξη στον 3ο όμιλο, όσο και τον αντίπαλό της Εθνικής στους “16” και φυσικά ποια εκ των Ισραήλ, Τσεχίας θα πάρει την πρόκριση από τον 4ο όμιλο.

3ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Τα σημερινά παιχνίδια:

Κροατία – Ουκρανία (15:15)
Εσθονία – Ελλάδα (18:00)
Μεγάλη Βρετανία – Ιταλία (22:00)

Η κατάταξη

1. Ελλάδα 4-0 (+44)
2. Ουκρανία 3-1 (+21)
3. Ιταλία 2-2 (+11)
4. Κροατία 2-2 (+15)
——————————
5. Εσθονία 1-3 (+7)
6. Μεγάλη Βρετανία 0-4 (-98)

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Με νίκη επί της Κροατίας θα είναι αυτομάτως 2η στον 3ο όμιλο. Τι θα συμβεί σε περίπτωση ήττας;

1) Μπορεί να τερματίσει 2η ακόμα και με ήττα, αρκεί να είναι με 1 έως 7 πόντους και νικήσει επίσης η Ιταλία τη Μεγάλη Βρετανία, δημιουργώντας τριπλή ισοβαθμία, με την εξής κατάταξη: Ουκρανία +4, Κροατία +2, Ιταλία -6.
2) Θα τερματίσει 3η εάν ηττηθεί με 8 έως 17 πόντους διαφορά από την Κροατία, πάντα στην περίπτωση της τριπλής ισοβαθμίας με την Ιταλία -που θα πρέπει να νικήσει και αυτή τη Μεγάλη Βρετανία. Η κατάταξη τότε θα είναι: Κροατία +3, Ουκρανία +3, Ιταλία -6 ή Κροατία +12, Ουκρανία -6, Ιταλία -6.
3) Θα πέσει στην 4η θέση εάν ηττηθεί από την Κροατία με 18+ πόντους διαφορά και νικήσει η Ιταλία τη Μεγάλη Βρετανία.
4) Σε περίπτωση ήττας της Ιταλίας από τη Μεγάλη Βρετανίας, τερματίζει 3η, εφόσον φυσικά ηττηθεί από την Κροατία.

ΙΤΑΛΙΑ

Η 3η θέση είναι η καλύτερη θέση που μπορεί να διεκδικήσει, λόγω του αρνητικού πρόσημου που έχει σε ενδεχόμενη τριπλή ισοβαθμία με Κροατία και Ουκρανία (-6).

1) Εάν η Ουκρανία νικήσει την Κροατία, τότε η Ιταλία τερματίζει 3η, ανεξάρτητα από το δικό της αποτέλεσμα με τη Μεγάλη Βρετανία.
2) Εάν η Κροατία νικήσει την Ουκρανία, τότε η Ιταλία θα χρειαστεί και διαφορά 18 πόντων στο συγκεκριμένο ματς, ώστε να βάλει από κάτω της την Ουκρανία. Τότε η κατάταξη θα είναι ως εξής: Κροατία +13, Ιταλία -6, Ουκρανία -7
3) Εάν η Κροατία νικήσει την Ουκρανία με 1 έως 17 πόντους διαφορά, τότε η Ιταλία θα είναι αυτομάτως 4η (Ουκρανία +10, Κροατία -4, Ιταλία -6 ή Κροατία +12, Ουκρανία -6, Ιταλία -6).

ΚΡΟΑΤΙΑ

Θα τερματίσει 2η ή 3η εάν νικήσει την Ουκρανία και 4η εφόσον ηττηθεί, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Ιταλίας.

1) Χρειάζεται απλή νίκη επί της Ουκρανίας και ήττα της Ιταλίας από τη Μεγάλη Βρετανία, για να ανέβει στη 2η θέση. Εάν νικήσει η Ιταλία, τότε θα χρειαστεί και διαφορά 8+ πόντων, ώστε να υπερέχει στην τριπλή ισοβαθμία (Κροατία +3, Ουκρανία +3, Ουκρανία -6).
2) Εάν νικήσει την Ουκρανία με 1 έως 7 πόντους διαφορά και η Ιταλία επικρατήσει των Βρετανών, τότε θα τερματίσει 3η.

4ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Τα σημερινά παιχνίδια:

Φινλανδία – Ολλανδία (15:00)
Τσεχία – Ισραήλ (18:30)
Σερβία – Πολωνία (22:00)

Η κατάταξη

1. Σερβία 4-0 (+78)
2. Πολωνία 3-1 (0)
3. Ισραήλ 2-2 (-11)
4. Φινλανδία 2-2 (+8)
——————————
5. Τσεχία 1-3 (-30)
6. Ολλανδία 0-4 (-45)
1.02π.μ.

ΣΕΡΒΙΑ

Χρειάζεται ΜΟΝΟ νίκη για να τερματίσει 1η. Σε περίπτωση ήττας από την Πολωνία, θα τερματίσει στη 2η θέση.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Θα κατακτήσει την 1η θέση εάν νικήσει τη Σερβία. Εφόσον ηττηθεί, τα πράγματα περιπλέκονται, αφού μπορεί να τερματίσει από 2η έως 4η! Αναλυτικά τι θα συμβεί σε περίπτωση ήττας της Πολωνίας από τη Σερβία:

1) Θα τερματίσει 2η ΜΟΝΟ εάν νικήσει και η Ολλανδία τη Φινλανδία.
2) Θα πέσει στην 3η θέση, εάν νικήσει η Φινλανδία την Ολλανδία, αλλά ηττηθεί το Ισραήλ από την Τσεχία, δημιουργώντας έτσι απλή ισοβαθμία με τους Φινλανδούς -από τους οποίους έχουν ηττηθεί 89-59.
3) Θα τερματίσει 4η εάν κερδίσουν τους αγώνες τους ΚΑΙ η Φινλανδία ΚΑΙ το Ισραήλ, δημιουργώντας έτσι ισοβαθμία των τριών ομάδων στο 3-2.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Μπορεί να τερματίσει από 2η έως 4η. Αναλυτικά:

1) Θα αναρριχηθεί στη 2η θέση ΜΟΝΟ εάν νικήσει την Ολλανδία και ηττηθεί η Πολωνία από τη Σερβία. Το αποτέλεσμα του Ισραήλ δεν παίζει κάποιο ρόλο γι αυτήν. Κι αυτό διότι υπερέχει τόσο σε απλή ισοβαθμία με τους Πολωνούς (λόγω του +30 στο μεταξύ τους παιχνίδι), όσο και σε τριπλή μαζί με το Ισραήλ.
2) Θα είναι 3η εάν νικήσει την Ολλανδία και επικρατήσουν επίσης η Τσεχία και η Πολωνία. Σε αυτή την περίπτωση ναι μεν δεν θα έχει την Πολωνία σε (ευνοϊκή για την ίδια) ισοβαθμία, εντούτοις θα αποφύγει και την ισοβαθμία με το Ισραήλ, από το οποίο έχει ηττηθεί με 89-87.
3) Η Φινλανδία μπορεί να τερματίσει 3η ακόμα και με ήττα από την Ολλανδία, αρκεί η Τσεχία να νικήσει με 1 έως 18 πόντους το Ισραήλ. Τότε θα υπάρξει τριπλή ισοβαθμία, με την ίδια να έχει +8, την Τσεχία (την οποία έχει νικήσει 98-88) +8 και το Ισραήλ -16.
4) Η Φινλανδία θα παραμείνει 4η ακόμα κι αν νικήσει την Ολλανδία, εφόσον νικήσουν παράλληλα ΚΑΙ το Ισραήλ ΚΑΙ η Πολωνία. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει απλή ισοβαθμία με το Ισραήλ στην 3η θέση (στο 3-2), στην οποία υστερεί.
5) Η Φινλανδία θα μείνει επίσης στην 4η θέση, εάν ηττηθεί από την Ολλανδία και συμβεί ένα από τα εξής δύο σενάρια: α) νικήσει το Ισραήλ και β) νικήσει η Τσεχία με 19+ πόντους το Ισραήλ. Στη 2η περίπτωση η Τσεχία προσπερνάει τη Φινλανδία στην τριπλή ισοβαθμία, αφού φτάνει το +9. Η Φινλανδία θα έχει +8 και το Ισραήλ -17.

ΙΣΡΑΗΛ

Η καλύτερη θέση που μπορεί να καταλάβει είναι η 3η. Μπορεί να τερματίσει 4ο, αλλά και 5ο, ενώ μπορεί να προκριθεί ακόμα και σε περίπτωση ήττας από την Τσεχία. Αναλυτικά:

1) Το Ισραήλ θα είναι 3ο εάν νικήσει την Τσεχία, ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα αποτελέσματα. Με νίκη δεν μπορεί δηλαδή να πέσει στην 4η θέση. Δεν μπορεί να ανέβει στη 2η θέση, επειδή υστερεί σε οποιαδήποτε ισοβαθμία προκύψει με την Πολωνία (από την οποία ηττήθηκε 85-76), διπλή ή τριπλή -με Φινλανδία.
2) Στην 4η θέση μπορεί να τερματίσει μόνο εάν ηττηθεί από την Τσεχία με 1 έως 5 πόντους διαφορά και νικήσει η Ολλανδία τη Φινλανδία. Έτσι δημιουργείται τριπλή ισοβαθμία με Τσεχία, Φινλανδία (Φινλανδία +8, Ισραήλ -3, Τσεχία -5)
3) Θα μείνει εκτός της φάσης των “16” σε οποιοδήποτε άλλο σενάριο. Είτε δηλαδή με δική του ήττα και νίκη τη; Φινλανδίας, είτε με ήττα από την Τσεχία με 6+ πόντους και νίκη της Ολλανδίας επί της Φινλανδίας.

ΤΣΕΧΙΑ

Μπορεί να τερματίσει 3η, 4η ή 5η στον 4ο όμιλο. Κατ’ αρχάς, το αυτονόητο: Μένει εκτός συνέχειας σε περίπτωση ήττας από το Ισραήλ. Πάμε τώρα να δούμε τι μπορεί να συμβεί εάν νικήσει το Ισραήλ…

1) Χρειάζεται ήττα της Φινλανδίας από την Ολλανδία και νίκη με 19+ πόντους διαφορά, προκειμένου να ανέβει στην 3η θέση. Σε αυτή την περίπτωση δημιουργείται τριπλή ισοβαθμία ως εξής: Τσεχία +9, Φινλανδία +8, Ισραήλ -17.
2) Θα προκριθεί ως 4η εάν νικήσει η Φινλανδία την Ολλανδία), επειδή τότε θα έχει απλή ισοβαθμία με το Ισραήλ.
3) Εάν η Φινλανδία ηττηθεί από την Ολλανδία, τότε θα χρειαστεί και διαφορά 6 έως 18 πόντων, για να τερματίσει 4η και να πάρει την πρόκριση. Εάν η Ολλανδία νικήσει τη Φινλανδία και η Τσεχία επικρατήσει με 1 έως 5 πόντους, τότε θα αποκλειστεί, αφού η τριπλή ισοβαθμία θα είναι ως εξής: Φινλανδία +8, Ισραήλ -3, Τσεχία -5.