Το EuroBasket ανοίγει σήμερα (1/9) την αυλαία και μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου θα μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Ελλήνων μπασκετόφιλων -και όχι μόνο. Όχι μόνο επειδή η Ελλάδα μοιάζει ικανή για μεγάλα πράγματα, αλλά και διότι πρόκειται για το μεγαλύτερο μπασκετικό ραντεβού της χρονιάς. Και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να το παρακολουθήσεις…

1. Η Ελλάδα είναι διεκδικήτρια ενός μεταλλίου

Έχουν παρέλθει 13 χρόνια από το τελευταίο μετάλλιο της Εθνικής σε μία μεγάλη διοργάνωση (το χάλκινο του 2009 στο Κατοβίτσε της Πολωνίας) και ο ενθουσιασμός, η αδημονία στην Ελλάδα είναι μεγάλος γι αυτό το τουρνουά. Και όχι άδικα. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 4-5 χώρες που θεωρούνται υποψήφιες για το βάθρο (μαζί με Σερβία, Σλοβενία, Γαλλία, Λιθουανία και δευτερευόντως τις Ισπανία, Τουρκία, Γερμανία, Ιταλία, Κροατία) και όλοι ελπίζουμε ότι το timing είναι κατάλληλο για μία μεγάλη επιτυχία.

2. Η πληθώρα αστέρων

EuroBasket χωρίς απουσίες δεν γίνεται. Οι σταρ πάντως, είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά! Παρότι θα λείψουν παίκτες όπως οι Bogdan Bogdanovic, Nemanja Bjelica, Boban Marjanovic, Nikola Vucevic, Marco Belinelli, Danilo Gallinari, Tornike Shengelia, Ricky Rubio, Sergio Llull, Nando De Colo, Nicolas Batum, Frank Ntilinika και Moritz Wagner (μεταξύ άλλων), η φετινή διοργάνωση είναι γεμάτη αστέρια. Πρώτος και καλύτερος ο δικός μας, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ποιοι είναι όμως οι υπόλοιποι παίκτες που ξεχωρίζουν; Ο Σλοβένος Luka Doncic, οι Σέρβοι Nikola Jokic, Vasilje Micic, οι Κροάτες Bojan Bogdanovic, Ivica Zubac, οι Γάλλοι Rudy Gobert, Evan Fournier, ο Φιλανδός Lauri Markannen, ο Γερμανός Dennis Schroder, o Βόσνιος Jusuf Nurkic, οι Λιθουανοί Domantas Sabonis, Jonas Valanciunas και οι Τούρκοι Furkan Korkmaz, Cedi Osman.

3. Η Generation Z αντεπιτίθεται

Το εκάστοτε EuroBasket αποτελεί και ένα είδος “πασαρέλας” για τους εκκολαπτόμενους σταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Σε αυτό το EuroBasket υπάρχουν πάρα πολλοί που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ίσως περισσότεροι και από τους μεγάλους σταρ. Θέτοντας ηλικιακό όριο τα 22 χρόνια (γεννημένοι μετά το 2000 δηλαδή), βρήκαμε ουκ ολίγους που ξεχωρίζουν και αναμένεται να παίξουν πολύ στο τουρνουά από την Generation Z.

Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων παικτών είναι ο Τούρκος Alperen Sengun (2002), ο Γερμανός Frantz Wagner (2001), ο Γάλλος Theo Maledon (2001), ο Ισπανός Usman Garuba (2002), οι Ισραηλινοί Deni Avdija (2001), Yam Madar (2000), ο Λιθουανός Rokas Jokubaitis (2000), ο Κροάτης Roko Prkacin (2002), ο Ιταλός Nico Mannion (2001), ο Τσέχος Vit Krejci (2000), ο Εσθονός Henri Drell (2000) και ο Πολωνός Aleksander Balcerowski (2000).

4. Οι υπόλοιποι Έλληνες (και “Έλληνες”)

Η εθνική ομάδα δεν είναι η μόνη που περιλαμβάνει Έλληνες σε αυτό το EuroBasket. Ελληνικό ενδιαφέρον θα υπάρχει και για άλλες χώρες που συμμετέχουν στο τουρνουά. Παίκτες και προπονητές που είτε είναι Έλληνες, είτε θα παίζουν την επερχόμενη σεζόν στην Ελλάδα. Στη Γεωργία προπονητής είναι ο Ηλίας Ζούρος με βοηθό τον Γιώργο Λιμνιάτη, ενώ στο προπονητικό σταφ της Μεγάλης Βρετανίας είναι ο Ανδρέας Καπούλας.

Στη Βουλγαρία σταρ της ομάδας είναι ο Sasha Vezenkov του Ολυμπιακού και στη 12άδα της Γαλλίας βρίσκεται ο επίσης “ερυθρόλευκος” Moustapha Fall. Στη Λιθουανία παίζει ο Marius Grigonis του Παναθηναϊκού, στην Ολλανδία ο Yannick Franke του ΠΑΟΚ και στη Φινλανδία ο Alexander Madsen της ΑΕΚ. Υπάρχει επίσης και ένας Έλληνας διαιτητής, ο Γιώργος Πουρσανίδης.

5. Το νέο μοντέλο αρέσει

Το μοντέλο της συνδιοργάνωσης του EuroBasket από τέσσερις χώρες εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2015 (σε Γαλλία, Κροατία, Γερμανία, Λετονία) και καταπώς φαίνεται αποτελεί το παρόν και το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά κυρίως επειδή βλέπεις πλέον ΠΟΛΥ κόσμο στα γήπεδα. Αυτό περιμένουμε να γίνει και στο φετινό τουρνουά.

Ειδικά στο 2ο όμιλο, όπου θα συνυπάρξουν οι οικοδεσπότες Γερμανοί με δύο χώρες που αναμένεται να έχουν πολύ κόσμο στην Κολωνία, τη Λιθουανία και τη Σλοβενία. Από εκεί και πέρα, 2.000 Εσθονοί θα βρίσκονται στον όμιλο της Ελλάδας, ενώ οι Φινλανδοί μας έχουν δείξει ότι ξέρουν να πρωταγωνιστούν στις κερκίδες. Κάτι μας λέει ότι το φετινό EuroBasket θα είναι ακόμα καλύτερο από τα προηγούμενα σε επίπεδο προσέλευσης θεατών

+1. Το μπάσκετ διευρύνεται

Η αύξηση των ομάδων στην τελική φάση δημιουργεί νέα κίνητρα σε χώρες που σπάνια έβλεπες σε EuroBasket. Μέχρι το 2011, όταν οι ομάδες αυξήθηκαν από 16 σε 24, υπήρχαν χώρες που σπάνια προκρίνονταν στην τελική φάση. Χώρες όπως το Βέλγιο, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γεωργία, την Ολλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ουγγαρία, το Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία, οι οποίες συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση. Παρεμπιπτόντως, η Βουλγαρία είναι και η χώρα (απ’ όσες συμμετέχουν φέτος) που είχε να εμφανιστεί τον πιο πολύ καιρό σε τελική φάση: από το EuroBasket του 2011.