Η εξωπραγματική εμφάνιση του Lauri Markkanen μονοπώλησε το ενδιαφέρον στο παιχνίδι της Φινλανδίας με την Κροατία. Σε έναν αγώνα, βέβαια, που συνδέθηκε με μία ιστορική επιτυχία για τους Φινλανδούς, αφού προκρίθηκαν στην οκτάδα του EuroBasket για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της διοργάνωσης.

Αν ψάξει κανείς την ιστορία του EuroBasket, θα βρει ότι η καλύτερη θέση που έχει καταλάβει ποτέ η Φινλανδία είναι η 6η του 1967, στο EuroBasket που είχε διοργανώσει τότε στο Ελσίνκι και στο Τάμπερε. Σε εκείνο το EuroBasket είχε ρεκόρ 5-2 στη φάση των ομίλων και στη συνέχεια έπαιξε άλλους δύο αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 5-8. Η Φινλανδία ήταν επίσης 8η και στο EuroBasket του 1939 στο Κάουνας, μόνο που σε εκείνο το τουρνουά οι συμμετέχουσες χώρες ήταν οκτώ –τερμάτισε τελευταία με ρεκόρ 0-7.

Δεν είναι λοιπόν δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι η Φινλανδία μόλις σημείωσε τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της με την πρόκριση στους “8”. Κάτι που προσπάθησε πολύ την τελευταία δεκαετία, κατά την οποία έχει επιστρέψει στο προσκήνιο. Το 2011 έμεινε εκτός οκτάδας στο τελευταίο παιχνίδι της 2ης φάσης, όταν ηττήθηκε από τη Σλοβενία με 67-60.

Το 2013 αποκλείστηκε πάλι στη 2η φάση και κατετάγη 9η με ρεκόρ 5-3. Το 2015 προκρίθηκε ως 4η από τη φάση των ομίλων και στους “16” αποκλείστηκε από τη Σερβία με 94-81. Την ίδια κατάληξη είχε και η πορεία των Φινλανδών το 2017, όταν κατέλαβαν τη 2η θέση στον 1ο όμιλο (πίσω από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Σλοβενία και πάνω από την 4η Ελλάδα), αλλά στους “16” αποκλείστηκαν από την Ιταλία με 70-57.

Φέτος ήταν όμως η 3η και φαρμακερή για την παρέα του Markkanen