Μέχρι την Κυριακή η Ισπανία ήταν… απλά (sic) πρωταθλήτρια κόσμου. Πλέον είναι και πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι κάτι που δεν έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Για την ακρίβεια, μόνο σε επτά περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο η ίδια χώρα να είναι η εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης και κόσμου σε διαδοχικές διοργανώσεις, δίχως να παρεμβάλλεται άλλη -όπως το 2009 παραδείγματος χάριν, όταν η Ισπανία κατέκτησε το EuroBasket και ήτανπαράλληλα η παγκόσμια πρωταθλήτρια από το 2006, είχε όμως μεσολαβήσει το (χαμένο) EuroBasket του 2007.

 

 

Η Ισπανία έγινε η 3η χώρα που κατάφερε κάτι τέτοιο, καθώς κατέκτησε το 2019 το Παγκόσμιο Κύπελλο και από το βράδυ της Κυριακής (18/9) είναι παράλληλα και η πρωταθλήτρια Ευρώπης μετά τη νίκη επί της Γαλλίας με 88-76 στον τελικό του EuroBasket.

Οι άλλες δύο χώρες που έχουν καταφέρει κάτι ανάλογο στο παρελθόν, δεν υφίστανται πλέον στο χάρτη, όπως τις ξέραμε παλαιότερα. Πρόκειται φυσικά για τη Σοβιετική Ένωση και τη Γιουγκοσλαβία, οι οποίες κυριάρχησαν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ από τα 50s μέχρι τις αρχές της χιλιετίας.

ΟΤΑΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣΑΝ…

Η μεν Σοβιετική Ένωση υπήρξε δύο φορές στο παρελθόν ταυτόχρονα πρωταθλήτρια Ευρώπης και κόσμου, μία την τριετία 1967-1969 (κατέκτησε δύο EuroBasket και ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα) και μία τη διετία 1981-1982, όταν κατέκτησε κατά σειρά το EuroBasket και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η Σοβιετική Ένωση είναι επίσης η μόνη χώρα που κατέκτησε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο (το 1972), ούσα πρωταθλήτρια Ευρώπης (το 1971).

Η Γιουγκοσλαβία, από τη μεριά της, έχει υπάρξει παράλληλα πρωταθλήτρια Ευρώπης και Κόσμου τέσσερις φορές στο παρελθόν. Η πρώτη ήταν τη διετία 1977-1978, η δεύτερη την τριετία 1989-1991 (κατέκτησε δύο EuroBasket και στο μεσοδιάστημα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα), η τρίτη το 1997 και το 1998 και η τέταρτη το 2001 και το 2002.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ποτέ στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ δεν έχει καταφέρει μία χώρα να είναι παράλληλα πρωταθλήτρια Κόσμου, Ευρώπης και να κατέχει και το χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.