Ο χαρακτηρισμός είναι προφανώς υπερβολικός. Και δεν συγκρίνει ή παρομοιάζει το ταλέντο. Ωστόσο, ο Ζαν Μαρκ Πινγκρίς είναι ένας «φόργουορντ/σέντερ τσέπης», αλλά με δύναμη γίγαντα! Ο Φιλιππινέζος πάουερ φόργουορντ θα σταθεί το βράδυ της Κυριακής (31/8, ζωντανή μετάδοση από ΑΝΤ-1 και OTE Sport 3 HD) κόντρα στη φρόντλάιν της Ελλάδας, θα κοιτάξει σηκώνοντας το κεφάλι τα «ντερέκια» της Εθνικής, αλλά θα χαμηλώσει το βλέμμα και θα κάνει αυτό που αγαπά περισσότερο μετά την οικογένειά του. Θα παίξει μπάσκετμπολ εναντίον των πιθανοτήτων και των κλισέ. Ο 33χρονος, που στην παραλίγο θριαμβευτική πρεμιέρα της ομάδας του, είχε 10π.-5/8διπ.-4ριμπ.-3ασ.-1κλεψ. σε 30΄στην ήττα στην παράταση από την Κροατία, δεν κρύβει πως είναι απλώς ένα «θαύμα» το ότι παίζει σε υψηλό επίπεδο. Δεν τον αποκαλούν «Μπάρκλεϊ των Φιλιππίνων», γιατί και εκείνος ξέρει ότι δεν έχει τόσες ικανότητες ή γνώση των βασικών. Αυτή είναι απλώς μία δική μας αναφορά, διότι παίζει στη θέση «4» αν και είναι μόλις 1,98μ. ύψος και 98 κιλά, σαν τον παλαίμαχο σταρ του ΝΒΑ, Τσαρλς Μπάρκλεϊ! Ο σταρ των Φιλιππίνων είναι σαφώς ο φόργουορντ των Μπρούκλιν Νετς, Αντρέι Μπλατς. Όμως η ιστορία του Πινγκρίς έχει περισσότερο ενδιαφέρον…

Ο Ζαν Μαρκ Πινγκρίς γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1981 στην πόλη Ποζορούμπιο, από Γάλλο πατέρα. Ο τελευταίος, όμως, παράτησε εκείνον και τη μητέρα του όταν ο νυν παίκτης της Σαν Μιγκ ήταν 3 ετών… Η μαμά του ήταν προμηθεύτρια σε λαϊκή αγορά, όμως ήταν τόσο φτωχή που κοιμόταν με το παιδί της έξω από την αγορά, πάνω σε σακιά φρούτων. «Και μόνο που έχω φτάσει ως εδώ, είναι κάτι υπέροχο και εξαιρετικό!», τόνισε ο 33χρονος στην επίσημη ιστοσελίδα της FIBA, επισημαίνοντας ότι «περνάμε ήδη υπέροχα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά μου λείπεi η μητέρα μου, η σύζυγός μου και ο γιος μου. Θέλω να ξέρουν, όμως, πως είμαι εδώ και για εκείνους». Η μαμά του δούλεψε σκληρά, ώστε να μεγαλώσει τον κανακάρη της και ο ίδιος κουβαλούσε πεπόνια στη λαϊκή, ώστε να βγάλει χρήματα για να σπουδάσει. Κατάφερε να περάσει στο πανεπιστήμιο Φαρ Ίστερν, στη Μανίλα και το 2004 έγινε επιλογή στο νο3 του ντραφτ της PBA, του πρωταθλήματος των Φιλιππίνων και από τότε «κουβαλάει» σε κάθε ομάδα του όλη τη «βρώμικη» δουλειά. Έχοντας κατακτήσει 7 πρωταθλήματα, δις τον τίτλο του MVP των Τελικών (2006 και 2013), αναδείχθηκε πιο βελτιωμένος παίκτης το 2006, έγινε 8 φορές All Star στη χώρα του και 7 φορές μέλος της καλύτερης αμυντικής 5αδας!

Η ιστορία του Πίνγκρις είναι συγκινητική και αποθεώνει την προσπάθεια έστω και με λιγοστό ταλέντο. Άλλωστε, ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Φιλιππίνων, «Τσοτ» Ρέγες, ομολογεί επίσης στο FIBA.com ότι «ο Ζαν Μαρκ δεν έχει ικανότητα σαν παίκτης! Δεν μπορεί να σουτάρει. Είναι χειριστής της μπάλας με βαθμό κάτω του μετρίου. Όμως είναι εξαιρετικός ριμπάουντερ! Το να είσαι 1,98μ. στις Φιλιππίνες σημαίνει πως είσαι ψηλός. Παλεύει με κάθε αντίπαλο και είναι ένα σημαντικό κομμάτι για εμάς. Η μόνη του ικανότητα είναι η διάθεση να μοχθήσει για κάθε μπάλα. Όταν νομίζεις πως το ριμπάουντ είναι χαμένο ή αδύνατο, έρχεται εκείνος και σου το φέρνει. Θα ζητήσει να μαρκάρει τον καλύτερο και ψηλότερο αντίπαλο. Και με έκανε να καταλάβω πως τελικά και το πάθος στο παρκέ είναι ταλέντο. Δεν τα παρατά ποτέ». Ο Πινγκρίς, από την πλευρά του, τονίζει ότι «με τα δεδομένα μου, πρέπει απλώς να δίνω το 100% . Αντιμετωπίζω ψηλότερους αντιπάλους, αλλά ξέρω πως πρέπει λόγω του δικού μου ύψους να παίξω γρηγορότερα και να δώσω και το 100% της καρδιάς μου. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου και τον θεό που με αξίωσαν να παίξω σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο». Πλέον ζει άνετα, έχει παντρευτεί μία διάσημη ηθοποιό στην πατρίδα του και έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον πατέρα του. Με τον κόουτς Ρέγες να αποκαλύπτει ότι «πρόσφατα ήμασταν στο τρένο για να φτάσουμε στη Σεβίλλη. Όταν μας σέρβιραν καφέ και φρούτα, ο Ζαν Μαρκ με κοίταξε και μου είπε: “Κόουτς, φαντάσου το. Καποτε πουλούσα πεπόνια και κοιμόμουν στην μέση της λαϊκής αγοράς και τώρα είμαι στην Ισπανία και ξαπλώνω σε πολυτελή ξενοδοχεία”. Αν δεν είναι αυτό μία καταπληκτική ανθρώπινη ιστορία, τότε τι είναι;»!