Ναι…η αλήθεια είναι ότι η Γαλλία τα προηγούμενα χρόνια είχε στην σύνθεση της τον «τεράστιο» Τόνι Πάρκερ ως ηγέτη και αρχηγό της, και στο Παγκόσμιο της Ισπανίας ο Νικολάς Μπατούμ παρουσιάστηκε ως ένα πραγματικό «wonder boy» δείχνοντας ασταμάτητος και παίρνοντας στις πλάτες του τους «τρικολόρ» δείχνοντας εξαιρετικό επιθετικό αλλά και αμυντικό πρόσωπο.

Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια η Γαλλία είναι πιθανό να μην έφτανε σε καμία επιτυχία αν δεν είχε στις τάξεις της τον απίθανο και πανέξυπνο, Μπορίς Ντιαό. Ο 32χρονος…«χοντρούλης» πάουερ φόργουορντ είναι η επιτομή ενός μπασκετικού μυαλού, είναι ο ηγέτης και ο προπονητής μέσα στο παρκέ, και είναι ο παίκτης που ο κάθε προπονητής στον κόσμο ονειρεύεται να έχει στην διάθεση του.

Ο Ντιαό κάνει το μπάσκετ να μοιάζει τόσο απλό, που κάθε παιχνίδι του είναι σεμινάριο για το πως θα πρέπει να παίζεται το άθλημα. Η Γαλλία, με τον Ντιαό στο ρόστερ της, πήρε Χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ του 2005 της Σερβίας, ενώ το 2011 στην Λιθουανία πήρε το ασημένιο, και πέρυσι στην Σλοβενία έφτασε στο χρυσό μετάλλιο. Μόλις χθες (13/9), και παρά τις σπουδαίες απουσίες με κυριότερη του Τόνι Πάρκερ οι «μπλε» έφτασαν στο χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το πρώτο της ιστορίας τους, πετώντας στα προημιτελικά την «πολύ» Ισπανία εκτός συνέχειας.

Ο Ντιαό μετά τις εκπληκτικές του παραστάσεις και το πρωτάθλημα που πήρε στο NBA με τους Σαν Αντόνιο Σπερς (είχε μια γεμάτη χρονιά με 9,2 πόντους μέσο όρο, 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ) δεν θέλησε να ξεκουραστεί, δεν πτοήθηκε από τις απουσίες και συμμετείχε στην αγαπημένη του Εθνική Γαλλίας την οποία υπηρετεί αδιάκοπα από το 2000 και το 2006 έγινε αρχηγός της. Μια Εθνική για την οποία έχει πληρώσει ο ίδιος την ασφάλιση του κατά καιρούς για να αγωνιστεί.

Στα παιχνίδια του Παγκοσμίου, μπορεί το κορμί του να μην τον βοηθούσε να τρέξει, αλλά κάθε επίθεση περνούσε από τα χέρια του ως γνήσιος πλέι μέικερ ρακέτας. Σε κάθε φάση…τοποθετούσε τους συμπαίκτες τους κάνοντας να νιώσουν καλύτερα με εκπληκτικές πάσες και αποφάσεις, ενώ όταν η μπάλα και τα «γάλατα έσφιξαν« δημιούργησε και ολοκλήρωσε δυο εκπληκτικές ατομικές ενέργειες πάνω στον Γιόνας Βαλαντσιούνας βάζοντας την σφραγίδα του στη μεγάλη επιτυχία των Γάλλων (έκανε το σκορ 80-84). Εκτός από την επίθεση, ο Ντιαό αποτελεί έναν από τους καλύτερους αμυντικούς…καθώς η κάθετη άμυνα που παίζει είναι πάντα καθαράη και για σεμινάριο.

Ο Ντιαό είχε 15 πόντους με την Ισπανία, 13 πόντους με την Σερβία και 15 πόντους χθες (13/9) με την Λιθουανία…όντας ο πραγματικός MVP των Γάλλων στη δεκαετή ανοδική τους πορεία!!!Παράδειγμα προς μίμηση…