Χαμός γίνεται στην Ευρωλίγκα τόσο αγωνιστικά άλλο τόσο εξωαγωνιστικά, με την πανδημία να είναι έως τώρα ο (αρνητικός) πρωταγωνιστής και την διοργάνωση να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα με τις αθλιότητες του 20-0 λες και είμαστε σε παιδικό πρωτάθλημα!!! Ειλικρινά πόσο φωστήρες είναι αυτοί οι κύριοι που σκέφτονται αυτά τα πράγματα? Μου λένε κάποιοι πως θέλει να μιμηθεί το ΝΒΑ ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωλίγκα ο κύριος Ζόρντι, αλλά εκεί έχουν σχέδιο, έχουν πλάνο, έχουν χορηγούς δυνατούς, δίνουν λεφτά πάνω από όλα. Εδώ τι από όλα αυτά?

Στα αγωνιστικά τώρα, εβδομάδα με διπλή αγωνιστική ή αλλιώς διαβολοβδομάδα όπως την αποκαλούν κάποιοι (δεν μου αρέσει αυτός ο όρος) έχουμε από την Τρίτη με αρκετές αναβολές και με τις περισσότερες ομάδες να έχουν απουσίες λόγω COVID-19. Στοιχηματικά δεν είναι εύκολη η προσέγγιση, καθώς είναι που είναι ανέτοιμες οι ομάδες, έχουν και τις απουσίες με την πανδημία, όλα αυτά κάνουν τα πράγματα πολύ δύσκολα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και το τονίζω να μην ανοιγόμαστε καθώς είναι πολύ νωρίς για ασφαλές συμπεράσματα.

Με αυτά και αυτά σήμερα έχουμε μόνο δύο παιχνίδια για την 4η αγωνιστική της Ευρωλίγκα και πάμε να τα αναλύσουμε για να δούμε στο τέλος τι θα κρατήσουμε για ποντάρισμα που θα γεμίσει το πορτοφόλι μας.

Χρονικά το πρώτο παιχνίδι είναι το Ζαλγκίρις-Εφές. Αν έλεγε κάποιος πως η Ζαλγκίρις μετά την αποχώρηση του κόουτς Γιασικεβίτσιους με νέο ρόστερ και προπονητή και με τρεις εκτός έδρας αναμετρήσεις θα έχει σημειώσει τρεις νίκες θα τον περνούσαν για τρελό. Πράγματι η λιθουανική ομάδα τα πάει εξαιρετικά έως τώρα καθώς κέρδισε στην πρεμιέρα τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ με ανατροπή από το -11, συνέχισε και εκμεταλλεύτηκε τις απουσίες της Κίμκι κάνοντας το 2-0 και προχθές έδειξε τα δόντια της στο Βελιγράδι κερδίζοντας δικαιότατα τον Ερυθρό Αστέρα με τρομερή πίεση και άμυνα που έσπαζε κόκκαλα!!! Η Ζαλγκίρις είναι ομάδα μέτρια βάση ρόστερ χωρίς μεγάλο βάθος αλλά έχει θέληση και η φανέλα είναι βαριά. Ο νέος προπονητής ο αυστριακός 38χρονος Μάρτιν Σίλερ, δείχνει καλά στοιχεία παρουσιάζοντας στο παρκέ μια ομάδα που ξέρει τι θέλει και πως μπορεί να το πάρει. Η Εφές από την άλλη μεριά δεν ξεκίνησε και τόσο δυναμικά καθώς ηττήθηκε στα δύο πρώτα παιχνίδια στην έδρα της (με Ζενίτ και Φενέρ) αλλά το θηρίο ξύπνησε στο Βερολίνο και  διέσυρε την γερμανική Άλμπα μέσα στο σπίτι της. Είναι η ίδια ομάδα με πέρσι και στα λεγόμενα φαβορί για τον τίτλο αλλά λείπει ο ηγέτης και αυτός που κάνει την διαφορά στην ομάδα του Αταμάν ο γνωστός σε όλους μας γκαρντ Σέιν Λάρκιν. Εγώ την Εφές την πιστεύω καθώς έχει καλό ρόστερ με βάθος και τρομερή ποιότητα σε όλες τις θέσεις. Όταν γυρίσει και ο Λάρκιν (τέλος Οκτωβρίου) θα είναι άλλο επίπεδο. Σήμερα περιμένω μεγάλες μάχες κυρίως στην ρακέτα με την γραμμή των ψηλών των Τούρκων να είναι υπερπλήρεις. Ήρθε η ώρα για την πρώτη ήττα και μάλιστα στο σπίτι για την Ζαλγκίρις και θα ποντάρω στο διπλό καθώς πιστεύω πως η Εφές είναι απλά καλύτερη ομάδα.

Η επόμενη αναμέτρηση είναι το παιχνίδι Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός. Νέα εποχή στην Μπαρτσελόνα με τον Γιασικεβίτσιους στο τιμόνι των Καταλανών και με την πιο ακριβή ομάδα στην διοργάνωση!!! Πολλά αστέρια στο ρόστερ και μεγάλο βάθος. Σήμερα εκτός ο ΝΒΑερ Μίροτιτς λόγω COVID-19. Η Μπαρτσελόνα που προέρχεται από ήττα με την αποδεκατισμένη Ζενίτ στην Αγία Πετρούπολη και ο Λιθουανός κόουτς χτύπησε καμπανάκια για την συνέχεια. Σήμερα περιμένω να μπει από νωρίς δυνατά , να πιέσει την μπάλα και να ανοίξει το ρυθμό. Ο Παναθηναϊκός ταλαιπωρήθηκε με το ταξίδι για την Γαλλία με την Βιλερμπάν, που όμως αναβλήθηκε τελευταία στιγμή (3 ώρες πριν το παιχνίδι) και θα προσπαθήσει να πάρει ότι μπορέσει καλύτερο από την δύσκολη έδρα της Μπαρτελόνα. Νέα ομάδα με στόχους μικρότερους κακά τα ψέματα καθώς έχει ρίξει το μπάτζετ και στην νέα εποχή δεν υπάρχουν έσοδα για μεγάλα ανοίγματα. Το κακό στην όλη υπόθεση είναι πως ακόμα αγωνιστικά ψάχνεται και θα βρει απέναντι του μια θυμωμένη Μπαρτσελόνα που έχασε στη Ρωσία και δεν την παίρνει για νέα ήττα. Οι πράσινοι έχουν θέμα στην περιφέρεια και τους λείπει πολύ η δημιουργία και το εύκολο καλάθι που πέρσι κατά 60% το έδινε ο Νικ Καλάθης με τις ασίστ που έβγαζε. Τώρα δεν υπάρχει καθαρός καλός άσος με την ποιότητα του Νικ και αυτό συμπαρασύρει όλη την ομάδα. Ο κόουτς Βόβορας όπως τον ξέρουμε και το έχουμε δει είναι τρομερός εργάτης αλλά άπειρος κάτι που φάνηκε απέναντι στον Ολυμπιακό που ο κόουτς Μπαρτζώκας τον κλείδωσε και του πήρε και το πορτοφόλι!!! Δύσκολα θα περάσει η ελληνική ομάδα στην Βαρκελώνη καθώς παραδοσιακά η Μπαρτσελόνα κερδίζει σχετικά εύκολα τον Παναθηναϊκό. Από 2013 έχει να κερδίσει η ελληνική ομάδα εκεί καθώς μετά έχει εννέα συνεχόμενες ήττες!!! Η Μπαρτσελόνα είναι άλλη κλάση και χωρίς τον ηγέτη της Μίροτιτς. Άσος και διψήφια διαφορά.

 

Οι σημερινές μου προτάσεις από την Ευρωλίγκα είναι

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ – ΕΦΕΣ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ: Εφές Αναντολού -2.5

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μπαρτσελόνα -9.5

 

Από τα ειδικά ομάδων και παικτών έχω ξεχωρίσει το

OVER 24.5 σύνολο πόντων/ασίστ/ριμπάουντ του Μίσιτς της Εφές Αναντολού

OVER 2.5 συνολικά φάουλ του Παπαπέτρου του Παναθηναϊκού

OVER 13.5 συνολικά λάθη του Παναθηναϊκού σε όλο το παιχνίδι

 

ΥΓ 1. Τρομερός ο χθεσινός Ολυμπιακός που έραψε κουστουμάκι στην Αρμάνι Μιλάνο. Εξαιρετική διαχείριση από τον κόουτς Μπαρτζώκα που πλέον δεν κάνει αλλαγές με το ρολόι (όπως παλιότερα) αλλά βλέπει και αποφασίζει με βάση τις ανάγκες του κάθε παιχνιδιού. Ο Ολυμπιακός το έχω πει πως φέτος θα είναι πιο αθλητική ομάδα και θα έχει τουλάχιστον κατεύθυνση από τον πάγκο σε σχέση με πέρσι και με αυτά που είδαμε με τον κόουτς Μπλατ στον πάγκο. Έχει ακόμα αρκετά να διορθώσει αλλά δείχνει εξαιρετικά σημάδια και με σωστό πλάνο. Το Μιλάνο είναι εξαιρετική ομάδα αλλά χθες όχι απλά δεν έπαιξε καλά αλλά ο Ολυμπιακός το ανάγκασε να μην παίξει καλά και να βραχυκυκλώσει. Εδώ είπαμε τα λέμε όλα για όλους….

ΥΓ 2. Σαββατοκύριακο αρχίζει το ελληνικό πρωτάθλημα της Basket League χωρίς θεατές λόγω πανδημίας (κάτι καλύτερο μπορεί να γίνει εδώ) και το χειρότερο οι περισσότερες αναμετρήσεις να διεξάγονται την ίδια ώρα!!! Καλά έτσι θέλετε να είναι ανταγωνιστικό το προϊόν? Γιατί δεν “σπάτε” τα παιχνίδια σε διαφορετικές ώρες ώστε ο κόσμος να απολαμβάνει καλύτερα το προϊόν που λέτε πως προωθείτε?  Έτσι θα πάει το ελληνικό μπάσκετ μπροστά? Σε όλη την Ευρώπη που το είδατε αυτό?

ΥΓ 3. “ Καραντίνα είναι όταν περιορίζεις τις κινήσεις των άρρωστων ανθρώπων. Τυραννία είναι όταν περιορίζεις τις κινήσεις υγιών ανθρώπων. Ηλιθιότητα είναι όταν δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά ”  Stephen King

 

ALEX