Ευρωλίγκα μπροστά μας αλλά και πάλι με λίγα παιχνίδια και πολλά προβλήματα λόγω COVID-19. Το ξέρω πως δεν είναι και οι καλύτερες συνθήκες για να μπορέσουν να παρουσιάσουν οι ομάδες αυτό που επιθυμούν αλλά αυτά έχουμε με αυτά προχωράμε. ΠΡΟΣΟΧΗ μεγάλη στοιχηματικά καθώς είδαμε μεγάλες εκπλήξεις και τεράστιες ανατροπές που προκαλούν προβληματισμό… Ακόμα και στο live χάθηκαν πολλά χρήματα από τις λεγόμενες «μεγάλες» ομάδες που περιμένανε όλοι να ανακάμψουν!!! Έχουν αλλάξει τα δεδομένα, οι ομάδες έχουν ελλείψεις, σχεδόν καμία δεν έχει κάνει προπόνηση με όλους τους παίκτες της και γενικά αναζητείτε χημεία και συνεργασίες. Τις πρώτες 4 αγωνιστικές βλέπουμε οι περισσότερες ομάδες να στηρίζονται στα ατομικά προσόντα κάποιων παικτών παρά στην ομαδική λειτουργία και αυτό βλέπω να συνεχίζει όσο θα υπάρχουν απουσίες στις αποστολές των ομάδων.

Σήμερα διεξάγονται τρία παιχνίδια για την 5η αγωνιστική και πάμε να αναλύσουμε το καθένα ξεχωριστά για να δούμε στο τέλος τι θα κρατήσουμε για ποντάρισμα που μας στείλει στο ταμείο.

Χρονικά πρώτη αναμέτρηση είναι το παιχνίδι Ζαλγκίρις-Βαλένθια. Στην μετά-Σάρας εποχή η Ζαλγκίρις δείχνει να προσαρμόστηκε και παρά το ότι έχασε από το ρόστερ της παίκτες κλειδιά, είναι ομάδα συμπαγής και πολύ καλά δουλεμένη με μπασκετικές αρχές από τον νέο της αυστριακό προπονητή Σίλερ. Αήττητη μέχρι τώρα με 4 πειστικές εμφανίσεις και σπουδαίες νίκες. Εντός έχει φιλάθλους και παίζει με πολύ πάθος και στα όρια των επαφών!!! Στην ουσία είναι πλήρης καθώς λείπει μόνο ο Αργεντίνος Γκαρίνο που όμως ακόμα δεν έχει παίξει και ουσιαστικά η λιθουανική ομάδα έχει μάθει να αγωνίζεται χωρίς αυτόν. Από την άλλη μεριά η Βαλένθια είναι ομάδα με μεγαλύτερο βάθος που φέτος έκανε την υπέρβαση στο μεταγραφικό παζάρι θέλοντας το κάτι παραπάνω. Διαθέτει έμπειρους παίκτες και βγάζει ενέργεια στην άμυνα. Πιστεύω θα πέσουν κορμιά σε άμυνα και επίθεση καθώς και οι δύο ομάδες θα κοιτάξουν να προφυλάξουν το καλάθι τους. Καλύτερο σημείο το UNDER 155 συνολικών πόντων.

Επόμενο παιχνίδι είναι το Παναθηναϊκός-Φενερμπαχτσέ. Νέα ομάδα ο Παναθηναϊκός με προπονητή τον φιλόδοξο και δουλευταρά Γιώργο Βόβορα αλλά χωρίς την οικογένεια Γιαννακόπουλου όπως ξέραμε τόσα χρόνια. Οικονομικά στενά τα όρια της ομάδας και αυτό αποτυπώνεται και στο ρόστερ της ομάδας. Υπάρχουν ελλείψεις και πρέπει να αντιληφθούμε όλοι πως ότι και να γίνει, χωρίς πορτοφόλι γεμάτο μια ομάδα (οποιαδήποτε) δεν μπορεί να φτάσει τις άλλες ομάδες που έχουν την δυνατότητα να ξοδεύουν πολλά χρήματα για μεταγραφές μεγάλων ονομάτων. Τα χρήματα δεν κάνουν πάντα την ομάδα αλλά χωρίς χρήματα ομάδα δεν γίνεται. Το ξέρω πως δεν αρέσει αυτό που λέω, αλλά βλέποντας τα ρόστερ όλων των ομάδων διακρίνεις μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Βέβαια μετά θα πρέπει να βρεις τρόπο να είσαι ανταγωνιστικός και να παράγεις ταλέντα. Μμμμ άλλα λόγια να αγαπιόμαστε θα έλεγα και δεν το συνεχίζω γιατί πονάει αυτό το θέμα. Ο Παναθηναϊκός έχει και αγωνιστικά προβλήματα καθώς δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί ο αρχηγός του Ιωάννης Παπαπέτρου λόγω τραυματισμού και αυτό είναι μεγάλος πονοκέφαλος για τον Έλληνα κόουτς. Η Φενέρ από την άλλη μεριά μπορεί να έριξε το μπάτζετ σχετικά με προηγούμενες χρονιές, αλλά παραμένει ακριβή ομάδα με ποιότητα και αρκετές λύσεις στον πάγκο. Έχει επιστροφές και αυτό την κάνει πιο επικίνδυνη. Προέρχεται από καταστροφική «διαβολοβδομάδα» καθώς ηττήθηκε δύο φορές στο γήπεδο της, μία από την ΤΣΣΚΑ στο τελευταίο σουτ και μία από την Μπάγερν με τρελή ανατροπή αν και βρισκόταν στο +20!!! Θέλει να ξαναγυρίσει στις επιτυχίες και εκτιμώ (δεν το θέλω) πως μέσα στο άδεια και κρύο ΟΑΚΑ και χωρίς τον ηγέτη-αρχηγό των πρασίνων θα φύγει με το ροζ φύλλο αγώνα. Διπλό.

Τέλος το σημερινό πρόγραμμα κλείνει με το παιχνίδι Ερυθρός Αστέρας-ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Ερυθρός Αστέρας έχασε στο Βελιγράδι από την Ζαλγκίρις την προηγούμενη εβδομάδα αλλά ήταν τυχερός καθώς δεν αγωνίστηκε με την Βιλερμπάν στην Γαλλία και είχε το χρόνο να δουλέψει ο Σάσα Ομπράντοβιτς την ομάδα του. Ενισχύθηκε με το γκαρντ Ρότσεστι και τον σέντερ Ο’ Μπράιαντ. Ομάδα που είχε την πιο καυτή έδρα στην διοργάνωση αλλά λόγω πανδημίας χάνει αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα. Η ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη την προηγούμενη εβδομάδα έκανε τεράστιο διπλό μέσα στην Πόλη επί της Φενέρ, αλλά στο καπάκι έχασε από την μέτρια Άλμπα στη Μόσχα. Πολλά σκαμπανεβάσματα για μια έμπειρη ομάδα όπως είναι η ΤΣΣΚΑ και παρά τα όποια προβλήματα στην προετοιμασία αυτή η ήττα δεν ξεχνιέται εύκολα. Θέλει να επανορθώσει και πιστεύω πως μπορεί να φύγει με τη νίκη από το Βελιγράδι. Διπλό.

 

Οι προτάσεις μου από το σημερινό πρόγραμμα της Ευρωλίγκα είναι

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ – ΒΑΛΕΝΘΙΑ: UNDER 155 συνολικούς πόντους

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: Φενερμπαχτσέ -2.5

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ – ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ: ΤΣΣΚΑ Μόσχας -4.5

 

Από ειδικά παικτών έχω ξεχωρίσει το

OVER 6.5 συνολικά ριμπάουντ ο Κωνσταντίνος Μήτογλου του Παναθηναϊκού

OVER 4.5 ασίστ ο Νάντο Ντεκολό της Φενερμπαχτσέ

OVER 20.5 συνολικοί Πόντοι/Ριμπάουντ/Ασίστ του Ουίλ Κλάιμπερν της ΤΣΣΚΑ Μόσχας

OVER 0.5 εύστοχα τρίποντα ο Λούκας Λεκαβίτσιους της Ζαλγκίρις

 

ΥΓ 1. Πολλά μπράβο και συγχαρητήρια στον κόουτς Γιατρά για την δουλειά που κάνει στον Προμηθέα. Εντελώς νέα ομάδα φέτος αλλά δείχνει πως δουλεύει σωστά με πλάνο και χωρίς πολλές φανφάρες που έχουμε συνηθίσει να λένε οι περισσότεροι. Εγώ πιστεύω πως η ομάδα της Πάτρας θα γίνεται και καλύτερη με το χρόνο και ο Έλληνας κόουτς θα βγάλει και νέους παίκτες από τα φυτώρια της ομάδας.  

ΥΓ 2. Άντε να δούμε θα ξεκινήσει το ελληνικό πρωτάθλημα? Με πόσες ομάδες και για πόσο λέω εγώ ο τρελός??? Γιατί? Έλα μου ντε, τρελός είμαι ότι θέλω λέω!!!

ΥΓ 3. Άσχετο αλλά επίκαιρο. Στα μαγαζιά μας πειράζει ο κόσμος λόγω της πανδημίας αλλά στα μέσα μαζικής μεταφοράς ο ένας είναι πάνω στον άλλον και εκεί δεν λέμε τίποτα. Στα γήπεδα απαγορεύεται μήνες τώρα ο φίλαθλος κόσμος, αλλά πορείες και συγκεντρώσεις με χιλιάδες ανθρώπους που πραγματοποιούνται, εκεί κάνουμε τα στραβά μάτια??? 865 κρούσματα χθες και αναρωτήθηκε κανείς πριν από καμιά βδομάδα τι έγινε και τώρα ιδού τα αποτελέσματα. Το είπε κανείς? Δεν άκουσα? Δεν είδα? Δεν μας συμφέρει….

ΥΓ 4. Αν αρχίσουν και τα τεστ IQ ..χαθήκαμε. Εκεί να δεις κρούσματα, ιδίως τα ασυμπτωματικά!!!

ΥΓ 5. “ Αν βιάζεσαι να δεις τον κόσμο να γίνεται καλύτερος, άρχισε από τον εαυτό σου. Είναι ο συντομότερος δρόμος ” Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

 

ALEX