Γυρίσατε??? Ξεκουραστήκατε??? Τα κεφάλια μέσα τώρα καθώς το καλοκαίρι τελείωσε (αν όχι ακόμα σε λίγο επίσημα) και έχουμε μπροστά μας το παγκόσμιο που διεξάγεται στην Κίνα και όλοι οι Έλληνες φιλοδοξούμε πως η επίσημη αγαπημένη η Εθνική μας ομάδα (ήταν, είναι και θα είναι πάντα επίσημη αγαπημένη) με πολύ καλό κλίμα εντός και εκτός γηπέδου, είναι φτιαγμένη για μεγάλα πράγματα. Όμως προσέχουμε πως δεν θα παίζει μόνη της καθώς υπάρχουν μεγαθήρια, αποδυναμωμένα μεν αλλά με μεγάλη ποιότητα και βάθος που στα νοκ άουτ παιχνίδια θα πέφτουν κορμιά για ένα ριμπάουντ και μια κατοχή!!! Μέχρι εκεί όμως έχουμε αρκετό δρόμο καθώς προέχουν οι 8 όμιλοι από τέσσερις ομάδες ο καθένας,  που από κάθε όμιλο περνάνε στην επόμενη φάση οι δύο πρώτοι. Η έναρξη του παγκοσμίου και το πρώτο τζάμπολ θα γίνει την Κυριακή στις 31 Αυγούστου αλλά εμείς από σήμερα  Τετάρτη 28 Αυγούστου εδώ στην κορυφαία μπασκετική ιντερνετική γωνιά  στο Basketblog.gr  θα αναφέρουμε μικρά και διάφορα που όμως έχουν «ψωμί» και μπορούν να βοηθήσουν στο να γεμίσουμε το πορτοφόλι μας και να συνδεθούμε με το ταμείο!!!

Στον όμιλο A έχουμε Ακτή Ελεφαντοστού, Πολωνία, Βενεζουέλα και Κίνα. Από τους πιο αμφίρροπους ομίλους καθώς η διοργανώτρια χώρα η Κίνα μπορεί να μοιάζει φαβορί για την πρωτιά του ομίλου αλλά απειλείτε από την μαχητική Πολωνία. Η Βενεζουέλα αν υποτιμηθεί μπορεί να κάνει ζημιές αλλά είναι μέτρια ομάδα και τέλος η Ακτή Ελεφαντοστού έχει πολλά προβλήματα και δεν νομίζω να κάνει νίκη στην διοργάνωση.

Στον όμιλο B έχουμε Ρωσία, Αργεντινή, Νότια Κορέα και Νιγηρία. Εδώ θα γίνει μεγάλη μάχη για τους καλύτερους καθώς η Αργεντινή που είναι το μεγάλο όνομα έχει το πρώτο λόγο για την πρωτιά και ακολουθεί η Ρωσία με την Νιγηρία με τους πολύ αθλητικούς αφρικανούς να θέλουν την υπέρβαση. Η Ρώσοι έχουν πολλά προβλήματα και πολλές απουσίες και δεν θα αποτελεί έκπληξη πιθανός αποκλεισμός από την 1η φάση. Τέλος η Νότια Κορέα θα παίξει για τν εμπειρία και ότι καλύτερο προκύψει ίσως μία νίκη στο τέλος!!!

Στον όμιλο C έχουμε Ισπανία, Ιράν, Πουέρτο Ρίκο, Τυνησία. Ακλόνητο φαβορί η Ισπανία καθώς είναι 2-3 επίπεδα πάνω από τις άλλες ομάδες του ομίλου και για την 2η θέση θα παλέψουν οι τρεις υπόλοιποι με το Ιράν να αφήνει καλές εντυπώσεις στα παιχνίδια προετοιμασίας, το Πουέρτο Ρίκο να είναι σκληρό αλλά χωρίς μεγάλη ποιότητα και την Τυνησία να θέλει να κάνει την έκπληξη.

Στον όμιλο D έχουμε Ανγκόλα, Φιλιππίνες, Ιταλία και Σερβία. Εδώ η Σερβία είναι ένα σκαλοπάτι τουλάχιστον πάνω από όλους. Είναι πολύ δυνατή, φιλόδοξη και με πλάνο στο παιχνίδι της. Ακολουθεί η Ιταλία που έχει απουσίες αλλά είναι καλύτερη από Ανγκόλα και Φιλιππίνες που δεν έχουν κάτι το ιδιαίτερο να απειλήσουν τους έμπειρους Ιταλούς.

Στον όμιλο E  έχουμε Τουρκία, Τσεχία, ΗΠΑ, Ιαπωνία. Πολλές απουσίες στην αμερικανική ομάδα αλλά και πάλι η πρωτιά στον όμιλο δεν χαλάει με τίποτα. Από και πέρα η Τουρκία δείχνει να είναι καλύτερη με πολύ ψηλά κορμιά, η Τσεχία θα παλέψει και μπορεί να κάνει την ζημιά αν την υποτιμήσεις, και η Ιαπωνία θα παλέψει για μία νίκη.

Στον όμιλο F έχουμε Ελλάδα, Νέα Ζηλανδία, Βραζιλία, Μαυροβούνιο. Η Ελλάδα με τον MVP του ΝΒΑ Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ρόστερ της είναι το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά στον όμιλο. Σοβαρή παρουσιάστηκε σε όλη την προετοιμασία και με πολύ καλό κλίμα. Η Βραζιλία ξεχωρίζει για την 2η θέση αν και το Μαυροβούνιο θα προσπαθήσει να κάνει την μίνι έκπληξη. Η Νέα Ζηλανδία θα παλέψει αλλά μέχρι εκεί.

Στον όμιλο G έχουμε Δομινικανή Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιορδανία. Η Γάλλοι έχουν το πρώτο λόγο για την κορυφή στον όμιλο και απειλούνται μόνο από την φιλόδοξη και μαχητική Γερμανία που έκανε πολύ καλά παιχνίδια στην προετοιμασία της. Πιστεύω πως είναι κλειδωμένες οι δύο πρώτες θέσεις με την Δομινικανή Δημοκρατία να προσπαθήσει να κλέψει τις εντυπώσεις με το σκληρό παιχνίδι της τελευταία η Ιορδανία δύσκολο να κάνει νίκη.

Στον όμιλο H έχουμε Καναδά, Σενεγάλη, Λιθουανία, και Αυστραλία. Ίσως ο πιο αμφίρροπος όμιλος της 1ης φάσης με την Αυστραλία και την Λιθουανία να κονταροχτυπηθούν  για την πρωτιά (για να αποφύγουν και δύσκολα σταυρώματα στην συνέχεια) με την Αυστραλία να μιλάει ακόμα και για μετάλλιο. Η Λιθουανία είναι παραδοσιακή δύναμη αλλά έχει αρκετές αδυναμίες σε κάποιες θέσεις. Ο Καναδάς μπορεί να κάνει ζημιές σε όλες τις ομάδες αλλά δεν υπάρχει βάθος καθώς έχει πολλές απουσίες σημαντικών παικτών, ενώ η Σενεγάλη αναμένεται να είναι ο σάκος του μποξ αν και αθλητική ομάδα με πλούσια αθλητικά προσόντα.

Συνοπτικά λοιπόν για πρωτιά ομίλων προτείνω την Κίνα, την Αργεντινή, την Ισπανία, την Σερβία, τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Γαλλία και την Αυστραλία.

Μια τολμηρή πρόβλεψη με μεγάλη απόδοση (πάνω από 4.5 μονάδες) είναι να κατακτήσει την 1η θέση η Σερβία.

Αυτά τα πρώτα λοιπόν είναι για νικητές ομίλων και νικητής διοργάνωσης. Για να αρχίσουμε να μπαίνουμε στο κλίμα και να ζεσταίνουμε τις μηχανές. Αύριο θα έχει ειδικά παικτών και ομάδων μακροχρόνια, με ότι νέο προκύπτει να το  επισημαίνουμε για να μας βοηθήσει να τινάξουμε την μπάνκα από νωρίς. Άλλωστε τώρα αρχίζουμε με πολύ όρεξη και με στόχο βέβαια όπως κάθε χρόνο το ταμείο και το σωστό στοιχηματισμό για να υπάρχει κέρδος με συνέχεια και συνέπεια μέχρι το τέλος.  

 

ΥΓ 1. Στο Basketblog.gr είμαστε παρέα, μια όμορφη παρέα που ο καθένας με τις γνώσεις του, την εμπειρία του και το μεράκι του, κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να ενημερώνει γρήγορα και έγκυρα με ένα κοινό σκοπό, την υπεράσπιση του αθλήματος που όλοι αγαπάμε και δεν θέλουμε να το δούμε να παίρνει την κάτω βόλτα. Δυστυχώς στην Ελλάδα μεγάλοι σύλλογοι περνούν δύσκολες στιγμές (σχεδόν αφανισμού) και όλοι σφυρίζουν αδιάφοροι. Ποιος φταίει? Μεγάλη κουβέντα για άλλη φορά. Αλλά πρέπει να γίνει κάτι. Όταν αφήνεις το πρόβλημα άλυτο αυτό θα σου δημιουργήσει και άλλο πρόβλημα και μετά άλλο και δεν συμμαζεύεται. Όσο και να μην αρέσει σε κάποιους πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις στα δύσκολα ερωτήματα και δυναμικές λύσεις με κάθε κόστος για να δούμε παιδιά να ξανά-αγαπάνε το μπάσκετ, παράγοντες που να θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν και ο κόσμος να επιστρέψει στα γήπεδα.

ΥΓ 2. Μεγάλο ευχαριστώ στην ψυχή και δημιουργό του Basketblog.gr τον εξαιρετικό κύριο με “Κ” κεφαλαίο Άκη Τσόλη. Πολυτάλαντος, ασταμάτητος, με πλούσια δράση στα αθλητικά δρώμενα και πάντα με θετική ενέργεια και καλή διάθεση. Βοηθάει πάντα όπως μπορεί και τον ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπο μου. Άκη ευχαριστώ πολύ φίλε και σου εύχομαι πάντα τα καλύτερα σε όλους τους τομείς της ζωή σου.

ΥΓ 3. “ Διογένης: «Ακόμη κι αν κατακτήσεις όλο τον κόσμο δεν θα είσαι μεγάλος βασιλιάς, αν πρώτα δεν είσαι καλός άνθρωπος και δεν ωφελήσεις το λαό»  Αλέξανδρος: «Εάν δεν ήμουν Αλέξανδρος θα ήθελα να ήμουν Διογένης» ”

 

ALEX