Η 1η αγωνιστική της Ευρωλίγκας πέρασε και μας έδωσε αρκετά καλά στοιχεία που θα μας είναι χρήσιμα για την συνέχεια καθώς όπως είπαμε η κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση είναι μαραθώνιος και τίποτα δεν κρίνεται από ένα παιχνίδι αλλά τα πάντα έχουν την σημασία τους.

Να τα πάρουμε χρονικά την Πέμπτη την πρώτη ημέρα που διεξάχθηκαν 4 παιχνίδια, οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν την έδρα τους και κάνανε την πρώτη τους νίκη στην διοργάνωση. Χρονικά στην Μόσχα η Κίμκι κέρδισε σχετικά εύκολα την Μακάμπι του Σφαιρόπουλου καθώς σούταρε με καλά ποσοστά από το τρίποντο κυρίως στο πρώτο ημίχρονο βάζοντας έτσι το νερό στο αυλάκι για την νίκη. Η Μακάμπι προσπάθησε να αντιδράσει μείωσε στην 4η περίοδο αλλά μέχρι εκεί. Και οι δύο ομάδες δείχνουν ενισχυμένες σε σχέση με πέρσι και θα παλέψουν και οι δύο για την 8άδα.

Στην Αθήνα ο Παναθηναϊκός με τον Ερυθρό Αστέρα είχε άγχος και δεν ξεκίνησε καλά το παιχνίδι δίνοντας στους Σέρβους το δικαίωμα να ελπίζουν. Με τη καλή 3η περίοδο καθάρισε ουσιαστικά το παιχνίδι Οι πράσινοι έχουν καλό ρόστερ και βάθος απλά είναι ασύνδετη ομάδα και αμυντικά έχει θέματα που πρέπει να λύσει ο κόουτς Πεδουλάκης. Ο Ερυθρός Αστέρας κυρίως στην έδρα του θα κάνει ζημιές αλλά μέχρι εκεί και τίποτα παραπάνω.

Στο Μόναχο η Μπάγερν πήρε φόρα και ισοπέδωσε την ακριβή ομάδα του Μεσίνα που πρέπει να ξανά-προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα καθώς άλλο ΝΒΑ άλλο Ευρωλίγκα. Η γερμανική ομάδα πίεσε πολύ, έτρεξε εκεί που έπρεπε, είχε πλάνο στο παιχνίδι της από την αρχή και δίκαια κέρδισε. Το Μιλάνο δεν μου άρεσε είναι νέα ομάδα με πολλά καινούργια πρόσωπα αλλά δεν μου γεμίζει το μάτι αγωνιστικά καθώς στα χαρτιά είναι γεμάτη ομάδα που θέλει 8άδα. Άλλο θέλει όμως και άλλο τι μπορεί…

Στο ντέρμπι της Μαδρίτης η Ρεάλ πήρε παλικαρίσια νίκη και έδειξε πιο έτοιμη ομάδα από όλες. Προβληματίζει το υψηλό της ηλικίας αλλά ξεκινάει ως φαβορί αυτή τη στιγμή καθώς έχει ίδιο κορμό χρόνια τώρα με τρομερή ποιότητα σε όλες τις θέσεις. Η Φενέρ προσπάθησε να αντισταθεί ήταν κοντά αλλά δεν κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι. Οι δύο νέες μεταγραφές (Ντε Κολό και Ουίλιαμς) έλαμψαν αλλά δεν είχαν την απαιτούμενη βοήθεια από τους άλλους. Έχει θεματάκια η Φενέρ αλλά μου αρέσει το ρόστερ και πιστεύω πως θα στρώσει και θα παίξει πολύ καλύτερα.

Την Παρασκευή η Μπασκόνια πέρασε σαν σίφουνας από την Ζαλγκίρις όπως και πέρσι και πήρε σημαντικό διπλό που της έδωσε αυτοπεποίθηση για την δύσκολη συνέχεια. Οι Βάσκοι είναι έμπειρη ομάδα και πάντα ποτέ δεν πρέπει να τους υποτιμήσεις. Η Ζαλγκίρις κακή, με άγχος και πολύ άστοχη σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Κανείς δεν διακρίθηκε και ο Σάρας έχει πολύ δουλειά να κάνει καθώς οι Λιθουανοί έχουν όνειρα και φιλοδοξίες αλλά αγωνιστικά δεν έδειξαν ακόμα τίποτα.

Στην Κωνσταντινούπολη η Μπαρτσελόνα κέρδισε πιο εύκολα από ότι περίμεναν κάποιοι στο ντέρμπι την δυνατή Εφές, με πολύ καλή αμυντική παρουσία και ηγέτη τον Μίροτιτς που γύρισε από ΝΒΑ αγριεμένος και πολύ καλά προπονημένος. Η Μπαρτσελόνα έχει μεγάλο οπλοστάσιο στον πάγκο της και όταν βρει και χημεία θα παίξει μπασκετάρα!!! Την Εφές η αλήθεια είναι πως την περίμενα καλύτερη καθώς είναι ίδια ομάδα με πέρσι αλλά με απογοήτευσε καθώς έπαιξε άναρχα σουτάροντας 7 περισσότερα τρίποντα από δίποντα και πολλά βέβαια χωρίς λογική. Ομάδα 8άδας τουλάχιστον αλλά ο κόουτς Αταμάν πρέπει να βρει τον περσινό καλό του εαυτό και να ξυπνήσει ο ίδιος και η ομάδα του!!!

Στο Βερολίνο η Άλμπα κέρδισε εύκολα την Ζενίτ και έδειξε πως ο έμπειρος Ρενέσες με τα υλικά που έχει κάνει εκπληκτική δουλειά παρουσιάζοντας μια ομάδα με συνεργασίες, συνοχή και που χαίρεται το μπάσκετ που παίζει. Η Ζενίτ δεν άρεσε και γενικά δεν άφησε υποσχέσεις για την συνέχεια καθώς έχει μέτριο ρόστερ χωρίς βάθος και εμπειρία.

Στην Γαλλία είχαμε το ναυάγιο του Ολυμπιακού που έχασε από την χειρότερη (θεωρητικά) ομάδα της διοργάνωσης και μάλιστα εύκολα στα όρια του διασυρμού και ακολούθησαν εξελίξεις καθώς ο κόουτς Μπλατ αποχώρησε από τον κόκκινο πάγκο με κοινή απόφαση με την διοίκηση. Πολλά προβλήματα για την ελληνική ομάδα καθώς αλλού πατούσε και αλλού βρισκόταν. Δεν υπήρχε πλάνο και γενικά έπαιξε μπάσκετ αλάνας και το πλήρωσε πολύ ακριβά. Δυστυχώς φέτος ο αρχικός σχεδιασμός ήταν λάθος (όπως αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα) και δύσκολα αλλάζει αυτή η εικόνα. Η Βιλερμπαν πάλεψε, είχε πάθος και δίκαια κέρδισε καθώς χτύπησε εκεί που έπρεπε χωρίς να κάνει κάτι το ιδιαίτερο.

Τέλος η ΤΣΣΚΑ έκανε επίδειξη δύναμης μέσα στην Βαλένθια καθώς επιβλήθηκε εύκολα στέλνοντας μήνυμα πως και φέτος είναι δυνατή αν και έκανε πολλές αλλαγές στο ρόστερ της. Η Βαλένθια είναι μέτρια ομάδα που όμως θα κάνει ζημιές σε όποιον την υποτιμήσει κυρίως μέσα στο σπίτι της.

Στοιχηματικά τώρα σήμερα έχουμε τρία παιχνίδια στο Γιούροκαπ που όμως είναι δύσκολα προσεγγίσιμα. Νταρουσάφακα-Ναντέρ το πρώτο χρονικά παιχνίδι, με τους γηπεδούχους να κερδίζουν το πρώτο παιχνίδι την Ολίμπια εκτός έδρας αλλά να χάνουν για το τουρκικό πρωτάθλημα εύκολα με 18 πόντους εντός από την Μπούρσασπορ. Μέτρια ομάδα η Νταρουσάφακα καθώς δεν έχει τα χρήματα προηγούμενων ετών και έχει πολλά πάνω κάτω. Η Ναντέρ κέρδισε δύσκολα την Μπανταλόνα στη Γαλλία αλλά έδειξε πως δουλεύει σωστά και κυρίως επιθετικά βγάζει συνεργασίες. Συμπαθητική ομάδα που σουτάρει πολύ από την περιφέρεια. Εδώ το OVER 160 συνολικών πόντων έχει αξία και το αγοράζουμε!!!

Παρτιζάν-Τόφας το επόμενο παιχνίδι με τους Σέρβους του Τρινκιέρι να έχον ξεχάσει την λέξη ήττα και να κερδίζουν από την αρχή της σεζόν παντού!!! Ο Ιταλός κόουτς κάνει εξαιρετική δουλειά έχοντας μια μαχητική ομάδα που διαθέτει ταλέντο και είναι πολύ εξελίξιμη. Παλικαρίσιο διπλό στην Ιταλία μέσα στην δύσκολη έδρα της Βενέτσια έδειξε πως η Παρτιζάν φέτος έχει βλέψεις για ψηλά στην διοργάνωση. Η Τόφας είναι ενισχυμένη φέτος είναι καλή ομάδα με έμπειρους ξένους στο ρόστερ και της αρέσει το γρήγορο μπάσκετ στο ανοικτό γήπεδο. Εύκολα επικράτησε της μέτριας Λιμόζ στην Τουρκία την 1η αγωνιστική και σήμερα θα δοκιμαστεί σε μία καυτή και δύσκολη έδρα στην Σερβία. Αμφίρροπη αναμέτρηση με τους γηπεδούχους όμως να έχουν προβάδισμα. Και εδώ όμως το OVER 161 συνολικών πόντων ξεχωρίζει καθώς και οι δύο ομάδες έχουν ταλέντο επιθετικά και εκτιμώ θα ανοίξει το σκορ.

Τέλος στο Μπανταλόνα-Μπρέσια έχουμε την Μπανταλόνα που φέτος ενίσχυσε το ρόστερ της αλλά ακόμα δεν πείθει καθώς είναι ασύνδετη και χωρίς χημεία. Μόνο ήττες έχει στο ισπανικό πρωτάθλημα και πιστεύω πως έφτασε η ώρα για την πρώτη της νίκη. Η Μπρέσια κέρδισε δίκαια και με το σπαθί της την ακριβή Ούνικς Καζάν στην Ιταλία αλλά προσγειώθηκε απότομα στο πρωτάθλημα από την Πρίντεζι που την υποχρέωσε στην πρώτη της ήττα. Προσπαθεί να ανεβεί επίπεδο κάθε χρόνο τα πάει καλά αλλά έχει και πολλά σκαμπανεβάσματα. Εδώ θα ποντάρω στον άσο της Μπανταλόνα που αγωνίζεται στην έδρα της και διψά για την πρώτη νίκη. Οι Ιταλοί εκτός έδρας έχουν θεματάκια και πιστεύω δεν θα αντέξουν. Άσος.

 

Οι σημερινές μου προτάσεις από το Γιούροκαπ είναι

ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ – ΝΑΝΤΕΡ: OVER 160.5  συνολικούς πόντους

ΠΑΡΤΙΖΑΝ – ΤΟΦΑΣ: OVER 161.5 συνολικούς πόντους

ΜΠΑΝΤΑΛΟΝΑ – ΜΠΡΕΣΙΑ: Μπανταλόνα ΝΙΚΗΤΗΣ

 

ΥΓ. “ Πιστεύω πως οι άνθρωποι τον πλούτο και την φτώχεια δεν την έχουν στο σπίτι τους αλλά στις ψυχές τους ” Αντισθένης

 

ALEX