Καλό και ευλογημένο μήνα με υγεία και όλα τα καλά του Θεού σε όλους εύχομαι από καρδιάς. Πλήρωσε χθες η πρόταση ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ και μάλιστα πάρα πολύ εύκολα, καθώς η Λοκομοτίβ Κούμπαν με ξέσπασμα στο δεύτερο ημίχρονο διέσυρε την μέτρια Αντβέρπ. Ποιοτικότερη ομάδα η Λοκομοτίβ και το τόνισα πως η Αντβέρπ θα παλέψει αλλά μέχρι εκεί που θα τελειώσουν οι δυνάμεις της. Στο άλλο παιχνίδι Μπαχτσεσεχίρ-Μπουργκ έγινε μεγάλο πάρτι και το OVER 156 και 160 συνολικών πόντων ήταν δώρο που το ξετυλίξαμε και το παραλάβαμε με μεγάλη χαρά.

1η Οκτωβρίου λοιπόν και έχουμε αυλαία στην Ευρωλίγκα με πέντε σημερινές αναμετρήσεις και τέσσερις στο αυριανό πρόγραμμα. Μια Ευρωλίγκα που λόγω την πανδημίας θα έχει αρκετές ιδιαιτερότητες και πολλά σκαμπανεβάσματα των ομάδων καθώς όλο και κάποιος θα νοσήσει και θα αναγκαστεί να μένει αρκετά εκτός από την υπόλοιπη ομάδα. Πολλά ταξίδια και προσέχουμε τις ομάδες που θα ταλαιπωρηθούν ακόμα περισσότερο τη φετινή σεζόν και κυρίως αυτές που ΔΕΝ έχουν τσάρτερ σε όλες τους τις πτήσεις. Όπου φτωχός και η μοίρα που λέει και η παροιμία, έτσι και εδώ τα κριτήρια είναι διαφορετικά (που δεν θα έπρεπε)  για κάποιες ομάδες καθώς μία ομάδα με δικό της αεροπλάνο θα μπορέσει να φτάσει σε οποιοδήποτε προορισμό μέσα σε τρεις ώρες ενώ αυτές που δεν έχουν θα ταξιδεύουν και δύο μέρες!!! Είναι δίκαιο αυτό? Τι κάνει η διοργανώτρια αρχή για αυτό? Πρόβλεψε κάτι που θα βοηθήσει τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες? Εγώ ρωτάω αλλά εγώ απαντάω τελικά, με  το πρόβλημα να είναι μεγάλο και ακόμη δεν αρχίσαμε.

Επίσης έχουμε και τους άλλους δύο προημιτελικούς για το Final-8 του Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA με έντονο το ελληνικό ενδιαφέρον λόγω της ΑΕΚ που θέλει μέσα στο ΟΑΚΑ να ξανά-σηκώσει το τρόπαιο!!! Πάμε να δούμε λοιπόν όλα τα παιχνίδια της Ευρωλίγκα και τι κρατάμε από τους προημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ. Προσοχή γιατί η Ευρωλίγκα κρύβει πάντα παγίδες και ιδιαίτερα τώρα που είναι αρχή και ακόμα δεν έχουν μονταριστεί οι περισσότερες ομάδες.

Χρονικά το πρώτο παιχνίδι είναι το Εφές Αναντολού-Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Η Εφές κράτησε όλους τους παίκτες από την περσινή εξαιρετική ομάδα που δημιούργησε ο κόουτς Αταμάν και είναι ένα από τα φαβορί για τετράδα. Ακριβή ομάδα, έμπειρη και με εξαιρετικές επιθετικές αρετές. Παίζει αρκετά με το τρίποντο και της αρέσει το γρήγορο μπάσκετ. Η Ζενίτ με τον Πασκουάλ στο τιμόνι και μάνατζερ τον Μάνο Παπαδόπουλο θέλει να κάνει μια καλή χρονιά και γιατί όχι και 8άδα. Έχει κάνει κάποιες καλές κινήσεις αλλά δεν έχει την «βαριά» φανέλα και μου φαίνεται αρκετά σοφτ. Δύσκολα τα πράγματα σήμερα για την ομάδα από την Αγία Πετρούπολη καθώς η Εφές και καλύτερη χημεία έχει και ποιοτικότερο σύνολο είναι. Άσος.

Επόμενη αναμέτρηση είναι το Ολυμπιακός-Ζαλγκίρις. Νέα εποχή στο λιμάνι με την επιστροφή Μπαρτζώκα και την έλευση του εξαιρετικού γκαρντ Κώστα Σλούκα. Ο Ολυμπιακός θέλει να δημιουργήσει νέα ομάδα που θα είναι αθλητική και θα βγάζει ενέργεια σε όλες τις γραμμές του παρκέ. Πιστεύω πως είναι καλύτερος από πέρσι σε όλες τις θέσεις εκτός από τη γραμμή των ψηλών που έφυγε ο κορυφαίος Μιλουτίνοφ και δεν ήρθε κάποιος ψηλός φόβητρο στην ρακέτα των ερυθρολεύκων. Θέλει χρόνο και παιχνίδια για να δέσει αλλά μαθαίνω γίνεται εξαιρετική δουλειά από το προπονητικό τιμ. Η Ζαλγκίρις είναι νέα ομάδα με καινούργιο άπειρο προπονητή και με 70% διαφορετικό ρόστερ. Το μεγάλο όπλο η έδρα και ο κόσμος της φέτος δεν θα την ενισχύσουν τόσο όσο έχουμε συνηθίσει και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για τους Λιθουανούς. Στα παιχνίδια προετοιμασίας έδειξε κάποια καλά στοιχεία αλλά και αρκετές αδυναμίες όταν πιέστηκε. Δεν έχει βάθος και γενικά θα είναι μέτρια. Πιστεύω πως ο σοβαρός Ολυμπιακός θα κερδίσει και σχετικά εύκολα. Άσος.

Μακάμπι Τελ Αβίβ-Άλμπα Βερολίνου το επόμενο παιχνίδι. Η Μακάμπι του κόουτς Σφαιρόπουλου θέλει να κάνει την υπέρβαση αλλά δυστυχώς και εδώ η απουσία του κόσμου μπορεί να της στοιχίσει. Πάντα η έδρα της ήταν καυτή και μάλιστα τελευταία που σουλουπώθηκε καθώς ο Έλληνας τεχνικός έβαλε αρχές στο παιχνίδι της. Η Μακάμπι είναι αθλητική ομάδα με ισορροπία σε όλες τις γραμμές έχοντας βέβαια ως πρώτο στόχο την 8άδα. Η Άλμπα μπορεί να μην έχει ακριβά συμβόλαια και μεγάλα ονόματα, αλλά ο κόουτς Ρενέσες κάνει εκπληκτική δουλειά και όλοι παίζουν για την ομάδα και αυτό αποτυπώνεται στο παρκέ. Αν και άλλαξε αρκετούς παίκτες κλειδιά έχει τρομερή ομοιογένεια και θα κάνει εκπλήξεις αν την υποτιμήσεις. Η Μακάμπι είναι το φαβορί για τη νίκη αλλά το χάντικαπ των 12 πόντων είναι αρκετά μεγάλο και μένουμε μακριά. Καλύτερο το OVER 86 συνολικών πόντων της Μακάμπι καθώς η γερμανική Άλμπα παίζει άμυνα με τα μάτια!!!

Συνεχίζουμε με το παιχνίδι Βαλένθια-Βιλερμπάν. Η ισπανική ομάδα φέτος έριξε χρήμα στην αγορά και έχει βάλει υψηλούς στόχους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ενισχύθηκε και της μένει να αποκτήσει χημεία και να βγάλει τους αυτοματισμούς που θέλει. Ποιότητα έχει και βάθος πλέον στον πάγκο της. Η Βιλερμπάν είναι αθλητική ομάδα που όμως δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να τονίσουμε. Θα παίζει αρκετά σκληρά στα όρια του φάουλ και ότι καλύτερο προκύψει καθώς επιθετικά είναι μέτρια. Θα κάνει ζημιές αλλά όταν την «διαβάσουν» θα έχει πρόβλημα. Ανώτερη η Βαλένθια σε όλες τις γραμμές πιστεύω θα κερδίσει. Άσος.

Το σημερινό πρόγραμμα κλείνει με το μεγάλο ντέρμπι Μπαρτσελόνα-ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η Μπαρτσελόνα έχει το ακριβότερο ρόστερ της διοργάνωσης και φέτος έχει καπετάνιο στον πάγκο της τον πανέξυπνο και μπασκετόφατσα κόουτς Γιασικεβίτσιους. Τρομερό υλικό και γεμάτες όλες οι γραμμές. Απλά θα πρέπει να μάθει να παίζει έξυπνα και το μπάσκετ που θέλει ο νέος της προπονητής και να μην στηρίζεται στο ατομικό ταλέντο αλλά στην ομαδικότητα και στις συνεργασίες που θα προκύψουν. Νέο πρόσωπο ο Νικ Καλάθης που εκτιμώ θα «ζωγραφίζει» με τις ασίστ του. Δεν βρίσκεται ούτε στο 50% εκτιμώ από αυτά που είδα μέχρι τώρα και θέλει χρόνο. Η ΤΣΣΚΑ από την άλλη μεριά ενισχύθηκε κυρίως στην ρακέτα με τον Σενγκέλια και τον Μιλουτίνοφ να ψηλώνουν τους Ρώσους και έχουμε και την επιστροφή του Κλάιμπερν από πολύμηνο σοβαρό τραυματισμό. Ομάδα εξαιρετική με μαέστρο τον δικό μας Δημήτρη Ιτούδη και βέβαια με στόχο τι άλλο την κορυφή. Ντέρμπι μεγάλο και είναι νωρίς για προγνωστικά εδώ καθώς θα πέσουν κορμιά και εκτιμώ πως καλό είναι να το δούμε και όχι να το ποντάρουμε. ΝΟ ΒΕΤ!!!

Από το Final-8 του Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA στην αναμέτρηση Νίμπουργκ-ΑΕΚ θα ποντάρω στο OVER 160 συνολικών πόντων καθώς και οι δύο ομάδες διαθέτουν πλούσιο επιθετικό ταλέντο και αμυντικά έχουν αδυναμίες. Θα παλέψουν μέχρι το τέλος για τη νίκη με την ελληνική ομάδα να είναι λίγο καλύτερη βάση ρόστερ αλλά θα πρέπει να το δείξει και στο γήπεδο και όχι μόνο στα λόγια. Είναι διψασμένη η ΑΕΚ και προέρχεται από το σοκ-αποκλεισμό στο Σούπερ Καπ και πιστεύω αυτό να της χτύπησε το καμπανάκι κινδύνου.

 

Οι σημερινές μου προτάσεις από την Ευρωλίγκα είναι

ΕΦΕΣ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ – ΖΕΝΙΤ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ: Εφές Αναντολού -7.5

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ: Ολυμπιακός -6.5

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ – ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ: OVER 86.5 συνολικούς πόντους η Μακάμπι Τελ Αβίβ

ΒΑΛΕΝΘΙΑ – ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ: Βαλένθια -8.5

 

Η πρόταση μου από το Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA είναι

ΝΙΜΠΟΥΡΓΚ – ΑΕΚ: OVER 160.5 συνολικούς πόντους

 

Η πρόταση για ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ είναι

ΕΦΕΣ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ – ΖΕΝΙΤ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ: Εφές Αναντολού -4.5

ΒΑΛΕΝΘΙΑ – ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ: Βαλένθια -4.5

 

ΥΓ. Ζούμε σε μια περίοδο πολυφωνίας και κακοφωνίας. Όλοι μιλούν για όλα, χωρίς να βάζουν ερωτηματικό στα γραφόμενα ή λεγόμενα τους. Ξαφνικά όλοι απόκτησαν γνώσεις περί παντός επιστητού. Ο Πλάτων όμως γράφει κάτι που αρμόζει στους δοκησίσοφους της εποχής μας: “ Γνώμην δύνανται να έχουν άπαντες. Γνώσιν δια να έχουν γνώμην έχουν ”;

 

ALEX