1935: Τα παραμελημένα Άνω Πατήσια, η μακάβρια εικόνα στο Β' Νεκροταφείο

Ο Νίκος Μπουρλάκης γυρίζει το χρόνο πίσω και γράφει για τις απίστευτες εικόνες και όσα λεγόντουσαν για το Β' Νεκροταφείο που ξεπερνούν κάθε ανθρώπινη φαντασία.
1935: Τα παραμελημένα Άνω Πατήσια, η μακάβρια εικόνα στο Β' Νεκροταφείο

Σε προηγούμενο άρθρο μας, είχαμε μεταφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Αθηναϊκή" το 1935 για τις περιοχές Ψυρρή, Άνω και Κάτω Πετραλώνων. Τώρα θα πάμε σε άλλο μέρος και συγκεκριμένα στα Άνω Πατήσια και στις περιοχές γύρω από το Β' Νεκροταφείο, την ίδια χρονική περίοδο. Απίστευτες εικόνες εγκατάλειψης και ειδικά όσα λέγονται για το Κοιμητήριο ξεπερνούν κάθε ανθρώπινη φαντασία.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η φωτογραφία, αλλά δεν φταίμε εμείς... Ο χρόνος βλέπετε. Ας προχωρήσουμε όμως στο ρεπορτάζ όπου βρίσκεται όλη η ουσία. Τι αναφέρουν για τα Άνω Πατήσια;

"Τα Άνω Πατήσια είναι μια από τις περισσότερο παραμελημένες συνοικίες των Αθηνών. Οι οδοί Βιλελμίνης, Αγίας Λαύρας, Κιλικίας, Αρκαδίας. Αγίου Αντωνίου που είναι περί το Β' Νεκροταφείο Αθηνών. Ροστάν, Μητσάκη, Χανιώτη, Μαβίλλη, Ματσούκα, Θεοτόκη, Πορφύρα, Μαρτζώκη, Πολέμη, Χατζηδάκη, Λασκαράτου, Νάξου, Μιστριώτη, Σάθα, Σκιάθου για να περιοριστούμε σ' αυτές είναι κυριολεκτικώς αδιάβατες από τους λάκκους και την πολλή σκόνη.

Η οδός Χανιώτη μόνο κατ' όνομα είναι οδός. Στην πραγματικότητα είναι ένα ξεροπόταμο που τον χειμώνα ξεχειλίζει και πνίγει τα σπίτια που είναι μεταξύ Αλυσίδας και Β' Νεκροταφείου Αθηνών και τώρα χρησιμοποιείται ως τόπος απόρριψης σκουπιδιών. Στην οδό Μητσάκη ένα άκτιστο οικόπεδο, χρησιμοποιείται προς αυτόν το σκοπό. Στην οδό Γαβριηλίδη άλλο άκτιστο οικόπεδο είναι σωστό σκουπιδαριό. Στην οδό Ηρακλείου τα ίδια. Στην οδό αυτή υπάρχουν μεγάλοι λάκκοι γεμάτοι πράσινα βρώμικα νερά, σωστά τέλματα.

 

Τις οδούς Λασκαράτου, Πολέμη, Μητσάκη, Γαβριηλίδη τις διαρρέουν αυλάκια βρώμικων νερών. Η οδός Ηρακλείου είναι γεμάτη λάκκους και σκόνη. Είναι η μόνη οδός που οδηγεί στο Β' Νεκροταφείο, στην Ριζούπολη, στα πολλά και μεγάλα εργοστάσια της περιοχής και στην πολυάνθρωπη Νέα Ιωνία.

Φωτισμός μόνο στην οδό Πατησίων υπάρχει. Όλη η άλλη συνοικία είναι στα σκοτεινά. Το κάρο της καθαριότητας εμφανίζεται κάθε... νέα σελήνη"

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ.

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο