Ο περιορισμός του Μαρκ Γκασόλ μέσα στη ρακέτα σήμερα αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του Αντρέα Τρινκιέρι κι ένα από τα κλειδιά της αναμέτρησης, ώστε να φτάσει η Εθνική μας στην πολυπόθητη νίκη κόντρα στους Ισπανούς μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Ποιος είναι όμως ο παίκτης που πριν από πέντε χρόνια ξεκίνησε στο ΝΒΑ στη σκιά του αδερφού του με μισθό 3 εκ. δολαρίων κι έφτασε σήμερα να έχει τετραετές συμβόλαιο ύψους 58 εκ. δολαρίων (14εκ δολ. ετησίως περιπου), το ακριβότερο από όσους παίκτες αγωνίζονται στο Ευρωμπάσκετ;

Το basketblog.gr σας παρουσιάζει τον Μαρκ Γκασόλ, ο οποίος στο φετινό Ευρωμπάσκετ σκοράρει κατά μέσο όρο 10 πόντους (48,6%δ), μαζεύει 8,4 ριμπάουντ και μοιράζει 2 ασσίστ κι ένα κόψιμο ανά παιχνίδι σε 29 λεπτά συμμετοχής.

Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ο Μαρκ Γκασόλ ήταν ένα ψηλός πολύ δυνατός και σκληρός (στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν και σήμερα), ο παίκτης για τη βρώμικη δουλειά χωρίς ιδιαίτερη τεχνική και κινήσεις μέσα στη ρακέτα. Μάλιστα, πολλοί ήταν αυτοί που μεταξύ σοβαρού κι αστείου έλεγαν πως ο νεαρός τότε Μαρκ έπαιζε στην Εθνική Ισπανίας με… “βύσμα” λόγω του αδερφού του Πάου.

Ο Μαρκ Γκασόλ όμως δεν σταμάτησε ποτέ να πιστεύει στον εαυτό του και να δουλεύει, ενώ οι ατομικές διακρίσεις άρχισαν σιγά σιγά να έρχονται η μία μετά την άλλη. Το 2008 αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του ισπανικού πρωταθλήματος, ενώ το 2009 ήταν στην καλύτερη δεύτερη πεντάδα των ρούκι στο ΝΒΑ. Λίγα χρόνια αργότερα (2012) θα επιλεγεί για πρώτη φορά στην καριέρα του να συμμετέχει στο All Star Game μπαίνοντας και… επίσημα πλέον στους κορυφαίους παίκτες του κόσμου.

Το 2007 επιλέχθηκε στα ντραφτ από τους Λος Άντζελες Λέικερς, αλλά μόλις έξι μήνες τα δικαιώματά του τα πήραν οι Μέμφις Γκρίζλις, ενώ στο… πακέτο των ανταλλαγών ήταν ο αδερφός του Πάου, ο οποίος μετακόμισε στο Λος Άντζελες.

Στην πρώτη του χρονιά με τους Γκρίζλις σούταρε με 53%, νούμερο ρεκόρ για ρούκι. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον αδερφό του Πάου κι ήταν 51%. Τη σεζόν 2009-10 είχε κατά μέσο όρο 14,6 πόντους και 9,3 ριμπάουντ σε 35 λεπτά συμμετοχής σουτάροντας με 58% στα δίποντα, την τέταρτη καλύτερη επίδοση εκείνη τη χρονιά στο πρωτάθλημα.

Την αμέσως επόμενη χρονιά είχε κατά μέσο όρο 11,7 πόντους και 7 ριμπαόυντ, ενώ στα πλέι οφ ανέβασε κατακόρυφα τις επιδόσεις του έχοντας 15 πόντους και 11,2 ριμπάουντ και 2,15 κοψίματα (τρίτη καλύτερη επίδοση της χρονιάς στα πλέι οφ).

Τον Δεκέμβριο του 2011 υπέγραψε νέο τετραετές συμβόλαιο με τους Γκρίζλις έναντι του… αστρονομικού ποσού των 58 εκ. δολαρίων, όντας από τους καλύτερους σέντερ του ΝΒΑ αυτή τη στιγμή. Η παρουσία του στο ΝΒΑ κι οι υψηλές απαιτήσεις του καλύτερου πρωταθλήματος του κόσμου τον έκαναν να δουλέψει ακόμα περισσότερο, να βελτιώσει τις κινήσεις του και να γίνει ακόμα καλύτερος αμυντικός.

Η μεγάλη αναγνώριση ήρθε τη φετινή χρονιά όταν και ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος αμυντικός στο ΝΒΑ (ο πρώτος ευρωπαίος παίκτης που παίρνει το συγκεκριμένο βραβείο), αφήνοντας μάλιστα στη δεύτερη θέση τον Λεμπρόν Τζέιμς, που τόσο πολύ ήθελε το συγκεκριμένο βραβείο.

Η βελτίωσή του σε διάφορους τομείς του παιχνιδιού αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά τελείωσε το πρωτάθλημα με 4 ασσίστ κατά μέσο όρο, την καλύτερη επίδοση από οποιονδήποτε άλλον σέντερ του πρωταθλήματος.

Αυτό που λείπει από την καριέρα του 28χρονου σέντερ, ο οποίος έχει κατακτήσει με την Εθνική Ισπανίας 2 χρυσά κι ένα ασημένιο μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ, ένα χρυσό σε Μουντομπάσκετ και 2 ασημένια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι ένα δαχτυλίδι από το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.