Γνωρίζατε ότι ο Τόνι Πάρκερ, ο Μπορίς Ντιαό και άλλα σπουδαία ταλέντα του γαλλικού μπάσκετ υπήρξαν… συμμαθητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής, που εδρεύει στο Παρίσι και έχει ως στόχο να «κατασκευάζει» πρωταθλητές Ευρώπης, ολυμπιονίκες, σταρ του ΝΒΑ;

Ολες οι απαντήσεις βρίσκονται στο σημερινό (24/9) αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των «Νέων», που επιβεβαιώνει πως τίποτε στη ζωή δεν είναι τυχαίο:

Δέκα χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού εκτείνεται το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης. Κατασκευάστηκε την περίοδο 1855 – 1866 από τον Ναπολέοντα. Στο Μπουά ντε Βινσέν εδώ και 15 – 16 χρόνια «κατασκευάζονται» πρωταθλητές Ευρώπης, ολυμπιονίκες, παίκτες ΝΒΑ.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος, ένας ψυχή τε και σώματι αφοσιωμένος στο μπάσκετ 65άρης, σε κάθε ευκαιρία τονίζει το διττό ρόλο του «εργοστασίου παραγωγής πρωταθλητών». Ο Λουσιέν Λεγκράντ εργάζεται σκληρά κάθε ημέρα γιατί, όπως λέει, «έχει καθήκον να φτιάξει καλούς αθλητές αλλά και υπεύθυνους ανθρώπους που θα αναγκαστούν να ωριμάσουν νωρίς».

Εκεί γεννήθηκε η «γαλλική επανάσταση» στο μπάσκετ. Στο Εθνικό Ινστιτούτο Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής, το INSEP, συγκεντρώνονται από όλη την επικράτεια της Γαλλίας οι πιο ταλαντούχοι παίδες. Για τουλάχιστον μία διετία δουλεύουν 5-6 ώρες καθημερινά σε εξαντλητικούς ρυθμούς υπό την επίβλεψη 13 προπονητών. «Θα πρέπει να τους αρέσει ο πόνος και να έχουν μεγάλη πνευματική και μυϊκή αντοχή», έχει περιγράψει ο Λεγκάρντ, ο οποίος θυμάται πως ο Πάρκερ ήταν ο μοναδικός που εξέφρασε μεγάλες φιλοδοξίες.

«Θέλω να γίνω MVP ενός Ευρωμπάσκετ, είχε πει και το κατάφερε το 2000 με την Εθνική U18», δήλωσε το 2011 ο Λεγκράντ για τον «ΤεΠε» που αγωνίστηκε στην INSEP τη διετία 1997-99. Μετά τον πρώτο χρόνο, μία από τις μεγαλύτερες μπασκετμπολίστριες της Ευρώπης, η Ελίζαμπεθ Ριφιόντ που είχε αναπτύξει το ταλέντο της στο Ινστιτούτο, πήγε σε αυτό τον γιο που απέκτησε με τον σενεγαλέζο άλτη Ισά Ντιαό, τον οποίο είχε γνωρίσει στη σχολή. Από τότε ο Μπορίς Ντιαό και ο Πάρκερ μοιράζονται τα πάντα.

Το θρανίο, το δωμάτιο στη σχολή και στις αποστολές των εθνικών ομάδων, ακόμη και το σπίτι τώρα στο Σαν Αντόνιο. «Είμαστε σαν αδέλφια όσοι προερχόμαστε από το INSEP. Ποιος να μου έλεγε τότε ότι ύστερα από 15 χρόνια θα ήμασταν συμπαίκτες στο ΝΒΑ; Ούτε στα όνειρά μας», είπε ο Ντιαό όταν υπέγραψε στα Σπιρούνια τον Μάρτιο του 2012. Από τότε ο Πάρκερ του έδωσε ένα δωμάτιο στο πολυτελές σπίτι του και συγκατοικούν όπως στα τέλη της προηγούμενης χιλιετίας!

Στην INSEP κτίστηκε η φιλία τους και το μπασκετικό ταλέντο τους, όπως και πολλών άλλων διεθνών. Για αυτό είναι βέβαιο πως δίπλα στο πόστερ που στολίζει το γραφείο του Λεγκράντ με την Εθνική Γυναικών που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, θα τοποθετηθεί ένα παρόμοιο με την Εθνική Γαλλίας που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.