Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετώπισε η Λιθουανία απέναντι στην Ιταλία στην πρεμιέρα του τουρνουά “Ακρόπολις 2013″ κερδίζοντας πολύ εύκολα με 79-63. Η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας έχοντας σε πολύ καλή μέρα τους Λίνας Κλέιζα (18π) και Ντάριους Λαβρίνοβιτς (14π) πήρε από την αρχή τον έλεγχο του αγώνα και δεν άφησε στιγμή το προβάδισμα στο σκορ.

Από την άλλη η Ιταλία προβλημάτισε για ακόμα μία φορά με την εμφάνισή της, αφού είναι φανερό ότι αντιμετωπίζει πολλά επιθετικά προβλήματα ελλείψει των Γκαλινάρι και Μπαρνιάνι, οι οποίοι έπαιρναν το μεγαλύτερο μέρος των επιθέσεων στην ομάδα του Πιανιτζιάνι. Εκτός αποστολής ήταν κι ο πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής διάρκειας του ιταλικού πρωταθλήματος,Τζίτζι Ντατόμε, λόγω κάποιων ενοχλήσεων, οι οποίες δεν θα τον αφήσουν όπως δήλωσε μετά τον αγώνα εκτός Ευρωμπάσκετ.

Στο πρώτο μέρος οι δύο ομάδες βρισκόντουσαν κοντά στο σκορ χάρη στην εξαιρετική άμυνα των Ιταλών, η οποία τους κρατούσε στο παιχνίδι. Είναι φανερό ότι το επιθετικό ταλέντο έλειπε από την ιταλική ομάδα, η οποία δεν είχε για ακόμα μία φορά καθόλου παιχνίδι μέσα στη ρακέτα. Αυτοί που ανέλαβαν να δώσουν λύσεις ήταν οι Αραντόρι (15π) και Μπελινέλι (15π), ενώ θετικός ήταν κι ο Τσιντσιαρίνι (13π).

Από την άλλη η Λιθουανία εκμεταλλεύτηκε την υπεροχή της και προσπάθησε να χτυπήσει εκεί με τους Κλέιζα, Βαλαντσιούνας και Ντάριους Λαβρίνοβιτς, ο οποίος ήταν σε πολύ καλή μέρα. Η ομάδα του Καζλάουσκας, αρκετά διαφορετική σε σχέση με το στυλ που μας έχει συνηθίσει η Λιθουανία παλαιότερα με πολύ λιγότερα τρίποντα και περισσότερο παιχνίδι μέσα στη ρακέτα δεν είχε πρόβλημα να κρατάει το προβάδισμα σε όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου (38-32).

Στο δεύτερο μέρος η Λιθουανία ανέβασε πολύ γρήγορα τη διαφορά σε διψήφια νούμερα, παγιώνοντάς τη στους 12-15 πόντους με τους Καλνιέτις και Σεϊμπούτις να δίνουν τον κατάλληλο ρυθμό στην ομάδα τους και βρίσκοντας εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό. Στα τελευταία λεπτά τις τρίτης περιόδου, η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας χαλάρωσε κι η Ιταλία κατάφερε να ευστοχήσει σε κάποια σουτ με τους Τσιντσιαρίνι – Αραντόρι και να ρίξει τη διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο.

Η αντεπίθεση όμως των Ιταλών δεν κράτησε πολύ, αφού με το ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου η Λιθουανία βρήκε εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό στέλνοντας ξανά τη διαφορά σε διψήφια νούμερα. Πέντε συνεχόμενοι πόντοι του Λίνας Κλέιζα έστειλαν τη διαφορά στους 17 πόντους (66-49) εφτά λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα τελειώνοντας ουσιαστικά την αναμέτρηση.

Ικανοποίησε η Λιθουανία με την απόδοσή της κατά διαστήματα αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι διαθέτει ποιότητα στο ρόστερ της κι είναι από τα φαβορί για την κατάκτηση ενός μεταλλίου, παρά το γεγονός ότι της λείπει η ποιότητα στην περιφέρεια. Από την άλλη η αντίπαλος της Εθνικής στον τέταρτο όμιλο του Ευρωμπάσκετ απ ότι φαίνεται θα πρέπει να βελτιώσει αρκετά πράγματα αν θέλει να πρωταγωνιστήσει με τον Σιμόνε Πιανιτζιάνι να καλείται να βρει λύσεις άμεσα.