Το να αποκαλείσαι πλέον η σπουδαιότερη σχολή μπάσκετ στη «Γηραιά Ήπειρο» χρειάζεται να το αποδεικνύεις συνεχώς και ο καλύτερος και πιο εμφατικός τρόπος για να το πράξεις, είναι απέναντι στην αποκαλούμενη “μεγάλη των πλάβι” σχολή. 
 
Σε τρίτο σερί Ευρωμπάσκετ (2009, 2011, 2013) η Ισπανία ισοπέδωσε την Σερβία κατατροπώνοντας τη νεανική ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς με 90-60 στον πρώτο από τους τέσσερις προημιτελικούς. Σε ένα τουρνουά, μάλιστα, όπου ο πρωταγωνιστής των προηγούμενων ετών για την Ισπανία, Πάου Γκασόλ, όπως και ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, είναι απόντες.
 
Οι Ιβηρες έχουν καταφέρει στα τρία τελευταία Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα να συντρίψουν ουσιαστικά την Σερβία πετυχαίνοντάς την σε πολύ μεγάλα παιχνίδια. Συγκεκριμένα στον τελικό του Ευρωμπάσκετ 2009, στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, η Ισπανία επικράτησε άνετα με 85-63 της Σερβίας του «Ντούντα», με τον Πάου Γκασόλ να έχει 18 πόντους με 11 ριμπάουντ, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.
 
Δυο χρόνια αργότερα, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, σε αγώνα της δεύτερης φάσης αυτή τη φορά, οι “φούριας ρόχας” δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα διαλύοντας τη Σερβία με 84-59, με τον Πάου Γκασόλ να έχει 26 πόντους και 8 ριμπάουντ. Η τότε ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στη συνέχεια για να φτάσει στο repeat επικρατώντας άνετα στον τελικό της Γαλλίας με 98-85.
 
Το μοναδικό παιχνίδι που κατάφερε να “κλέψει” όλα αυτά τα χρόνια η Σερβία του Ντούσαν Ίβκοβιτς ήταν ο προημιτελικός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Τουρκίας το 2010, καθώς με το “τρελό” τρίποντο του Μίλος Τεόντοσιτς στο φινάλε του αγώνα επικράτησε με 92-89, αφήνοντας εκτός συνέχειας την Ισπανία, σε ένα τουρνουά όπου, όμως, απουσίαζε το μεγάλο «αστέρι» των Λος Αντζελες Λέικερς ο Πάου Γκασόλ.