Ο αστικός (ή, για την ακρίβεια, ο… «κολυμβητικός») μύθος αναφέρει πως όταν ο Γκρεγκ Πόποβιτς επισκέφθηκε το 1997 τον πιτσιρικά Τιμ Ντάνκαν στις Παρθένες Νήσους, ώστε να τον πείσει πως το Σαν Αντόνιο είναι το ιδανικό «λιμάνι» για εκείνον, αναγκάστηκε να κολυμπήσει μαζί του μερικά μίλια στην θάλασσα! Ο Ντάνκαν, δεινός κολυμβητής στα νιάτα του, επιλέχθηκε στο Νο1 του ντραφτ, «εκτόξευσε» τους Σπερς σε 4 τίτλους ΝΒΑ (1999, 2003, 2005, 2007), όμως πλέον δεν είναι ο πραγματικός ηγέτης των «Σπιρουνιών». Ο αληθινός σταρ των περσινών φιναλίστ ακούει πια στο όνομα «Τόνι Πάρκερ» και… δεν ακούει κανέναν, σε ό,τι αφορά τον μπασκετικό «εθνικισμό» του. Ο Γάλλος (γιος Αμερικανού πατέρα, Ολλανδής μητέρας και γεννημένος στο Βέλγιο!) γκαρντ τιμά με το παραπάνω το εθνόσημο της χώρας στην οποία μεγάλωσε και το βράδυ της Κυριακής (22/9) ετοιμάζεται για τον παρθενικό τίτλο του με τους «τρικολόρ». Αν και με την αξιοθαύμαστη επιμονή του θαρρεί κανείς πως θα υποχρέωνε τον Πόποβιτς να… κολυμπήσει ως τις ακτές της Σλοβενίας, για τον πείσει να παίζει λιγότερο και να προσέχει!!!

Ο «Ποπ» δεν έκρυψε και δημοσίως πως επιχείρησε να συμβουλέψει τον Πάρκερ να μην υπερβάλει στον χρόνο συμμετοχής του στην Εθνική Γαλλίας. Η λέξη-«κλειδί» στην παραπάνω επιθυμία του, ωστόσο, είναι το ρήμα «επιχείρησε»… Ο Γάλλος σταρ, παρότι ζήτησε αρχικά μία εβδομάδα παραπάνω άδεια πριν το ξεκίνημα της προετοιμασίας του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος και στα τέλη Αυγούστου ταλαιπωρήθηκε ελαφρώς από ενοχλήσεις στο γόνατο, δεν σκέφτηκε ποτέ να χάσει το Ευρωμπάσκετ. Αντίθετα, βρέθηκε κανονικά στα παρκέ της Σλοβενίας και όχι μόνο οδήγησε την Γαλλία στον θρίαμβο στον ημιτελικό επί της Ισπανίας και την πρόκριση στον τελικό, κόντρα στην Λιθουανία, αλλά ευχαρίστησε και τους Σπερς για την ανοχή τους! «Συνάντησα τον Αρ-Σι Μπιούφορντ (σ.σ.: τζένεραλ μάνατζερ του Σαν Αντόνιο) στην Λιουμπλιάνα και μου είπε πως θέλει να παίζω λιγότερα λεπτά, ώστε να είμαι έτοιμος για την επερχόμενη σεζόν του ΝΒΑ», παραδέχθηκε ο Πάρκερ. Επισημαίνοντας, όμως, ότι «έχω εξαιρετική σχέση με την διοίκηση των Σπερς και είμαι τυχερός που τόσο ο Αρ-Σι όσο και ο κόουτς Ποποβιτς μου επιτρέπουν να αγωνίζομαι για την χώρα μου».

Ο 31χρονος και ύψους 1,88μ. Τόνι Πάρκερ παίζει μεν 29,1΄ στο τουρνουά της Σλοβενίας (είναι 3ος σκόρερ με 19,7π. μ.ο. -πίσω από τον Τέιλορ της Σουηδίας και τον Τελέτοβιτς της Βοσνίας- αλλά 1ος σε σύνολο πόντων, με 197, 2ος σε ποσοστό ευστοχίας με 52,6% και 5ος στα δίποντα με 58,3%!), αλλά προέρχεται από μία ιδιαίτερα κοπιαστική χρονιά στο ΝΒΑ. Ο Γάλλος γκαρντ έφτασε ως τον 7ο Τελικό, απέναντι στο Μαϊάμι, παίζοντας 66 αγώνες στην κανονική περίοδο και άλλους 21 στα πλέι-οφς (μ.ο. 32,9΄ στην ρέγκιουλαρ-σίζον και 36,4΄ στην ποστ-σίζον) και ήταν κορυφαίος σκόρερ της σεζόν για τα «Σπιρούνια», με 20,3π. μ.ο.. Ενώ μαζί με τα φιλικά και τα επίσημα ματς των «τρικολόρ», ο τελικός της Κυριακής (22/9) με την Λιθουανία θα είναι το 113ο παιχνίδι από τον Οκτώβριο κι έπειτα! Έχοντας σε όλες τις 112 προηγούμενες αναμετρήσεις +31΄ μ.ο. συμμετοχής! Στον ημιτελικό με τους Ισπανούς, μάλιστα, έμεινε στο παρκέ για 37΄ και με τους 32π. του ξεπέρασε τον Ντιρκ Νοβίτσκι (983π. σε 44 ματς -μ.ο. 22,3π.) στην 2η θέση των σκόρερ των Ευρωμπάσκετ, με 984π. (σε 58 αγώνες-μ.ο. 16,9π.)! Και χρειάζεται άλλους 47π. για να προσπεράσει και στην κορυφή τον Νίκο Γκάλη

Ακόμη κι αν δεν καταφέρει να αφήσει πίσω του τον Γκάλη (έχει σκοράρει 1.030π. σε 33 αγώνες -μ.ο. 31,2π- σε 5 διοργανώσεις), ο Πάρκερ θα έχει, έχοντας πάνω απ’ όλα την υγεία του, την ευκαιρία να το πετύχει στο Ευρωμπάσκετ του 2015. Καθώς έχει ήδη τονίσει πως σκοπεύει να παίζει με τους «τρικολόρ» ως τα 34 του και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το 2016. Ωστόσο, σχετικά με το ρεκόρ του 1ου σκόρερ, ξεκαθάρισε στην συνέντευξη Τύπου του Σαββάτου (21/9) ότι «ξέρω πως ο Γκάλης είναι τα πάντα για την Ελλάδα. Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει, αλλά ο βασικός μου στόχος είναι το χρυσό. Θα καταρρίψω την επόμενη φορά το ρεκόρ. Τώρα με ενδιαφέρει μόνο ο τελικός»! Η αυταπάρνησή του, ούτως ή άλλως, δεν είναι ακριβώς συνηθισμένη στις μέρες μας. Σε μία εποχή στην οποία πολλοί παίκτες προτιμούν να ξεκουράζονται τα καλοκαίρια, ακόμη κι αν δεν παίζουν στο ΝΒΑ των +82 αγώνων ή είναι σε μικρότερη ηλικία από τον ίδιο (με παραδείγματα και στην Ελλάδα…), ο Τόνι Πάρκερ εξήγησε στην επίσημη ιστοσελίδα του δικτύου ESPN πως «ευχαριστώ τους Σπερς που με καταλαβαίνουν, γιατί έχω μεγάλη υπερηφάνεια για να παίζω για την πατρίδα μου»! Και αν και τρις πρωταθλητής στις Η.Π.Α. (και μάλιστα MVP των Τελικών του 2007), ανυπομονεί για τον τελικό με τους Λιθουανούς, ώστε να κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο με την Γαλλία σε επίπεδο Ανδρών, αφού το 2000 στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων (κάτω των 18 ετών) στην Κροατία.

Ο πιτσιρίκος που ήταν στόχος των «νταήδων» του σχολείου του, τις πρώτες μέρες που μετακόμισε από το Βέλγιο στην Γαλλία, λόγω της Αφρο-Αμερικανικής καταγωγής του, δεν φοβήθηκε ποτέ του. Δεν πτοήθηκε από την μικρή προβολή που είχε στην Αμερική (παίζοντας για την Ρασίνγκ Παρί από 1999-2001) και το γεγονός ότι «κατρακύλησε» στο Νο28 του ντραφτ του 2001. Δεν προτίμησε το «σταριλίκι» που προφανώς ενισχύθηκε με τον γάμο του με την ηθοποιό Ίβα Λονγκόρια, το 2007. Διότι μετά το διαζύγιό τους, το 2010, διατήρησε χαμηλό προφίλ και από τον Ιούνιο είναι αρραβωνιασμένος με την γαλλίδα δημοσιογράφο, Αξέλ Φρανσίν. Με μόνιμο συνοδοιπόρο το αφοπλιστικό χαμόγελό του, κατάφερε να γίνει ένας μεγάλος (μπασκετικός) σταρ. Δεν περιορίστηκε στους τίτλους που κατέκτησε στο πλάι των Τιμ Ντάνκαν και «Μανού» Τζινόμπιλι. Θέλησε να κάνει τον κόσμο δικό του και το κατάφερε στο ΝΒΑ. Πλέον, θέλει να κάνει και την Ευρώπη (του) δική του. Χαμογελώντας ακόμη και σε ένα «στραβό» σφύριγμα ή σε ένα σκληρό φάουλ. Και μην αφήνοντας κανέναν να του υποδείξει τον τρόπο που θα παίζει ή θα συμπεριφέρεται. Μετά τον τελικό με τη Λιθουανία, όπως συνηθίζει έπειτα από κάθε αγώνα, θα σχολιάσει το ματς με τον πατέρα του, Τόνι σίνιορ, παλαίμαχο παίκτη. Και θα ζητήσει από την Παμέλα Φαϊρστόουν, μητέρα του, πρώην μοντέλο και διατροφολόγο από την Ολλανδία, συμβουλές για τα γεύματά του. Ευελπιστώντας η κουβέντα να περιλαμβάνει και την… σαμπάνια του τίτλου του Ευρωμπάσκετ!