Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά οκτώ συνολικά παίκτες από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ θα πατήσουν σήμερα (20/9, 22:00) το παρκέ της Στόζιτσε Αρένα στον πρώτο ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ 2013. Τέσσερις παίκτες από την Ισπανία (Καλντερόν, Ρούμπιο, Γκασόλ, Κλαβέρ) κι άλλοι τόσοι από τη Γαλλία (Πάρκερ, Μπατούμ, Ντιαό, Ντε Κολό), ενώ σε αυτούς μπορούν να προστεθούν και οι Ζελαμπάλ – Πετρό, που τη φετινή χρονιά επιστρέφουν στην Ευρώπη.

Τα Αστέρια:

Αδιαμφισβήτητα οι Τόνι Πάρκερ (Γαλλία, Σαν Αντόνιο Σπερς) και Μαρκ Γκασόλ (Ισπανία, Μέμφις Γκρίζλις) είναι οι ηγέτες των δύο ομάδων. Τόσο η Γαλλία όσο και η Ισπανία έχουν μεγάλες προσωπικότητες στο ρόστερ τους, που μπορούν να καθορίσουν ένα παιχνίδι, αυτοί οι δύο όμως είναι τα βαρόμετρα κι αυτοί που θα τις ανεβάσουν ένα… επίπεδο πάνω. Άλλωστε πρόκειται για δύο αθλητές, που ανήκουν μέσα στους 4-5 καλύτερους παίκτες παγκοσμίως στη θέση τους.

Τόνι Πάρκερ: Από τα χέρια του σούπερ σταρ των Σαν Αντόνιο Σπερς και τρεις φορές πρωταθλητή ΝΒΑ περνάει όλο το παιχνίδι των τρικολόρ. Ο 31χρονος παίκτης προέρχεται από μία εξαιρετική χρονιά στο καλύτερο πρωτάθλημα, όπου κι οδήγησε την ομάδα του στους τελικούς του πρωταθλήματος. Καθορίζει το ρυθμό, πασάρει και σκοράρει με την ίδια ευκολία, ενώ είναι αυτός που θα πάρει τη μπάλα στα κρίσιμα σημεία του αγώνα.

Μαρκ Γκασόλ: Από τους καλύτερους παίκτες στο ΝΒΑ στη θέση του, εμφανώς βελτιωμένος τα τελευταία χρόνια, ενώ προέρχεται κι από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Μπορεί να κάνει πολλά πράγματα μέσα στο γήπεδο, να σκοράρει, να πασάρει και να παίξει άμυνα, αφού έχει πολύ καλή αντίληψη του παιχνιδιού. Άλλωστε πρόκειται για τον κορυφαίο αμυντικό του ΝΒΑ για την περασμένη σεζόν, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Λεμπρόν Τζέιμς. Θα πάρει τη μπάλα στα δύσκολα κι ας αγωνίζεται στη θέση του σέντερ.

Χοσέ Καλντερόν: Για πολλούς ο καλύτερος πλέι μέικερ της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια και με σταθερή παρουσία στο ΝΒΑ, εκεί όπου έχει κατά μέσο όρο 9 ασσίστ! Πρόκειται για έναν πανέξυπνο πλέι μέικερ, που δίνει το ρυθμό στην ομάδα του, πασάρει εξαιρετικά, ενώ έχει και πολύ καλά ποσοστά ευστοχίας από το τρίποντο.

Νικολά Μπατούμ: Από τους καλύτερους φόργουορντ της διοργάνωσης και της Ευρώπης γενικότερα. Αγωνίζεται στο Πόρτλαντ, εκεί όπου πλέον δεν είναι ένας… «παγκίτης», αλλά ένας σημαντικός παίκτης με ηγετικές ικανότητες, που κάνει πολλές δουλειές μέσα στο παρκέ. Τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει πολύ και το περιφερειακό του σουτ, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τους αντιπάλους στο μαρκάρισμά του.

Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά όλων των παικτών -του σπουδαίου ημιτελικού- που προέρχονται από το ΝΒΑ:

Τόνι Πάρκερ: 18,3π, 3,6ας, 4,4 κερδ. φάουλ (Γαλλία, Σαν Αντόνιο Σπερς)

Νικολά Μπατούμ: 11,7π, 5,5ρ, 2,7ας (Γαλλία, Πόρτλαντ)

Μπορίς Ντιό: 10,1π, 4,1ρ, 3,3ας (Γαλλία, Σαν Αντόνιο)

Νάντο ΝτεΚολό: 8,3π, 1,9ρ, 1ας (Γαλλία, Σαν Αντόνιο)

Μαρκ Γκασόλ: 13π, 7,8ρ, 2,2ας, 5,3 κερδ.φάουλ (Ισπανία, Μέμφις Γκρίζλις)

Ρίκι Ρούμπιο: 7,9, 3,7ας, 1,2κλ (Ισπανία, Μινεσότα Τίμπεργουλφς)

Χοσέ Καλντερόν: 8,7π, 2,8ας, 50%τρ (Ισπανία, Ντάλας Μάβερικς)

Βίκτορ Κλαβέρ: 5,3π, 5ρ (Ισπανία, Πόρτλαντ Μπλέιζερς)

Παρακολουθήστε στα βίντεο, που ακολουθούν, κάποια στιγμιότυπα από φετινά παιχνίδια των δύο ομάδων στη φετινή διοργάνωση: